Sjove rødder og knolde
Du kan sagtens selv dyrke nogle af de mange sunde rodfrugter, som trives så fint i det milde danske klima. Rodgrøntsager er sund kost fyldt med vitaminer, mineraler og fibre, der er vigtige for fordøjelsen.
Grøntsager, hvor roden smager bedst
De såkaldte rodgrøntsager omfatter de urter, hvor roden foretrækkes som spise. Oftest vil denne rod være en pælerod, som er næringsdepot for selve planten. Eksempler på pælerødder er fx gulerod, skorzoner, peberrod, pastinak, persillerod og havrerod. Hos kartofler, kinaskokker, sødkartofler og jordskokker er den foretrukne spiselige del såkaldte knolde.
Rapunselklokke stammer fra de gamle klosterhaver
En meget gammel køkkenurt, er Rapunselklokke, Campanula rapunculus, der igen kan ses i offentlige urtehaver. Den blev dyrket i datidens klosterhaver og er en 30 cm høj, flerårig urt, der kommer tidligt frem med spæde bladrosetter, der kan minde om vårsalat. Bladene kan plukkes og nydes i salat eller dampes med i en suppe. På andet år sætter planten smukke lyseblå klokkeblomster fra juni til august.
Rapunselklokker spises som gulerødder

I løbet af efteråret graves rødderne fra Rapunselklokke op, og de fingertykke rødder kan spises som gulerod, rå eller kogt. Rapunselklokke kan sås eller rodformeres. Hvis man vil være sikker på at have planten på samme sted i haven, kan den plantes i en større potte, og frø klippes af i september, før de spredes med vinden.
Natlyser velegnet i havens blomstereng
Natlys, Oenothera biennis, er en vigtig medicinplante. Denne 2-årige plante kan sås i havens blomstereng, hvor den fremover kan så sig selv. På rejser i Sydeuropa, vil man kunne købe de kødfulde rødder af natlys fra torveboder. Rødderne høstes af 1-årsplanter og kan koges med i supper og minder i smag om skorzoner.
Havrerod og skorzonerrod er toårige grøntsager

Havrerod, Tragopogon porrifolius, bliver ofte omtalt sammen med skorzonerrod. Begge er 2-årige rodgrøntsager, der tilhører den kurvblomstrende familie, men til forskel fra skorzoner med sort ydre, har havrerod en gullighvid rod.
Havreroden kan spises rå
Havreroden kan spises rå eller let dampet og kan minde om artiskokbund. Bladene af havrerod minder om havrens blade. Både rod og blade er spiselige. På andet år springer havrerod i blomst og åbenbarer lyslilla blomster, der åbner sig i solskin. Får planten lov at kaste frø, vil den villigt så sig selv. Anbefalelsesværdig sort i dag er: “Sandwich Island”.

Ræddike, Raphanus sativus, stammer fra Asien, hvor den har været dyrket og værdsat gennem århundreder. Den er fætter til radisen og kom til Norden med romerne. I dag, hvor interessen for asiatisk mad er skærpet, kan vi købe ræddiker af forskelligt udseende og smag. Gode sorter at dyrke er bl.a. sorten “China Rose”, der bliver rosenrød og får aflange rødder.
Pastinaker nem at dyrke
Pastinak, Pastinaca sativa, minder en del om persillerod af udseende, men gulerod bruges ofte som erstatning for denne sødtsmagende rod. Pastinak er dyrket siden middelalderen og er nem at dyrke. Den angribes ikke af gulerodsfluen og er hårdfør mod brunrust og skurv. Det er en rodgrøntsag, der på ikke-udsatte steder kan overvintre på selve voksestedet. Roden spises rå i salater, koges med i gryderetter, gule ærter osv.
Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs
Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.
Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave
Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...
Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter
Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...
Lav dine egne skilte til krydderurterne
Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.
Sådan høster du bedst bærrene i haven
Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...
Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven
Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...
De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven
Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan gå galt.
Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet
Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring -...
Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven
Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...
Forlæng sommeren i køkkenhaven
Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret
Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt
Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...
Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt
Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...
Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...
Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.
Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen
Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.
10 grøntsager der kan gro i skygge
Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.