Sæt velsmagende ukrudt på menuen

Det er sjældent, at ukrudt bliver anprist, men en del af de ubudne gæster smager fortrinligt. Vi har samlet en stor buket og giver dig også en opskrift på krydret ost.

Af: Anemette Olesen, 18. maj 2011

Brug ukrudtet

Kig på ukrudtet, der vokser i din køkkenhave, og lær, at det også er godt at servere fx i dagens salatskål. Vi omgiver os med mange planter, der på det forkerte voksested kaldes for ukrudt. I naturen vokser de vildt, og her kommer mange ukrudtsplanter til deres ret, fordi de også kan være smukke at se på og får en overdådig blomstring.

Godt i nordisk køkken

De vilde planter kan være et spændende og nyt supplement til den sunde og velsmagende mad, og der er nok at hente af i have og natur. De kan kværnes med i urtesalt, bages med i brødet, koges med i supper eller blandes i fars og sovs, eller de kan give ekstra smag i salaten. Berømte danske kokke har taget den vilde plantekost til sig og præsenterer mange af vore vilde planter i det nordiske køkken.

Forslag til vilde planter du stadig kan høste:

Fuglegræs. Stellaria media.
En meget almindelig ukrudtsplante, som ofte vokser blandt havens salat. Den kan bruges som grønt tilbehør på ostemad, og indgår fint i en salatskål. Fuglegræs er ikke græs, men breder sig over jorden som græs, og fuglene elsker den. Bladene er sprøde og vandholdige og er fra gammel tid brugt til at smøre på rifter og betændt hud. Brug de sprøde stængler og saftige blade i salat og som pynt på madder. Den er at finde i haven fra april og til november.

Vejbred. Plantago major.
Der findes 6 arter af vejbred i Danmark, men mest kendt er bl.a. glat vejbred med runde blade. Vejbred er en dejlig plante, der glimrer ved, at blade ved kogning smager af spinat, og de modne frø kaldet ”loppefrø” gavner i brød og grød ved at sikre en god fordøjelse.
Friske saftige blade kan rulles sammen og skæres i tynde strimler, der blandes i salaten. Der kan dyrkes en rød variant i haver, som opnår større flotte rødlige blade. Blade kan bruges til dolmere i stedet for kål. Vejbred kan findes i naturen fra tidlig forår og til frosten kommer.

Røllike. Achillea millefolium
Røllike vokser gerne på sandet og mager jord, og vi bruger både blade og blomster i maden. Blomsterne er længe kendt som godt krydderi på snapsen. De fligede blade kan hakkes sammen med smør til en grøn krydret masse, der smager godt til en bagt kartoffel, og de friske blomster røres i marinader eller kommes i bugen af en fisk.

Lægeoksetunge. Anchusa officinalis
Planten er en ældgammel lægeurt og farveplante. Det er blomsterne, som især indbyder til at drysse over salaten. De let hårede blade kan koges med i suppe og sovs. De blålilla blomster, som ses fra juni og til september, holder farve og facon og pynter i salaten.

Slangehoved. Echium vulgare
Slangehoved har fået navn efter den åbne blomst, der godt kan minde om en slanges åbne gab. Den hedder også svenske husarer, fordi blomstens blå og rosa farve var almindelige i svenske husaruniformer. Det er en toårig urt, og det er de himmelblå blomster, der især bruges som pynt på maden. De kan drysses i marinader, over kager og i salaten. Blomsterne er fremme fra juni og til september.

Katost. Malva sylvestris
Det sjove navn ”katost” skyldes plantens specielle frøstand, der kan minde om en ost, men ikke er det, og derfor har man sat ordet kat foran, for at fortælle at det ikke er en rigtig ost. De kønne rosa blomster pynter i enhver salatskål eller på en chokoladekage, men det lækreste er nu de umodne grønne frø, der smager ligesom hasselnødder. Blomster kommer fra juni og til september. Blade kan høstes fra april og til oktober.

Skivekamille. Chamomilla suaveolens
Der findes mange forskellige slags kamille i Danmark og mest sjælden er lægekamille, som især foretrækker kalkrig jord. I mangel af den gamle lægeplante kan vi samle skivekamille, der også har en mild frugtagtig duft, og som bl.a. bruges i te. Afkog af kamille giver god smag i dagens brød, eller blomster kan koges med honning til et godt hostemiddel. Kamille er gerne glad for at så sig selv, og i gamle dage vidste den fornuftige køkkenhaveejer, at kamille skulle dyrkes mellem kålen, fordi den afskrækkede kålsommerfuglen. At lave te af frisk skivekamille er mere behageligt end at bruge tørret kamille fra butikkerne. Blomster kan høstes fra juli og til september.

Kongelys. Verbascum nigra
Det flotte navn ”kongelys”, skyldes, at planten er blevet brugt som fakkel ved natlige ceremonier bl.a., når konger skulle komme. De tørre frøstande af denne statelige plante blev rullet i beg eller tjære og antændt, og de største frøstande af kongelys kunne brænde i over 30 minutter. I dag ser vi kongelys langs med de danske veje og stier, hvor især den mørke kongelys er præsenteret. De gule blomster kan drysses over salater og blev også førhen brugt til at massere ind i håret, når en ældre kvinde ville opnå sin ungdoms gyldne hårpragt. Blomsterne kan tørres og gemmes som te. Blomster kan indsamles fra juni og til september.

Bynke. Artemisia vulgaris
Bynke er et træls ukrudt i mange haver. Den, som lider af pollenallergi, vil gerne bekæmpe den. Den vokser langs alle veje og stier og kan bruges som krydderi i suppe og i te samt på brændevin. Den er brugt som krydderi i fede fisk for at gøre smagen bedre. Bynke kan ikke anbefales i dagens salat, da den bør koges før brug. Planten kan høstes fra april og til oktober.

Vild syre. Rumex acetosa
Den vilde syre vokser især på mager jordbund. Her står den strunk og saftig trods tørt vejr. Det skyldes, at den har en pælerod, der når langt ned i jorden, og derfor står den gerne grøn, når alt andet er visnet bort på tørre sommerdage. Før citronen vandt indpas, var den vilde syre brugt til at give en kedelig ret et pift. Syre er rig på C-vitamin og kan let indgå i suppe, sovs, frikadeller og i dagens salat.

Opskrift på krydret ost

1 l kærnemælk
1 revet æble
3 spsk. cremefraiche
Urtesalt
Sennepsblomster, fuglegræs eller hakket løgkarse som pynt. Kærnemælken sættes over i en gryde og bringes i kog. Mælkestof skiller da fra vallen, og vallen sies fra.
Det faste ostestof blandes med cremefraiche og fintrevet æble, og formes i en lille skål. Osten vendes derefter ud på en tallerken og pyntes med de nævnte urter.
18. maj 2011 Anemette Olesen
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

Sådan høster du bedst bærrene i haven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan gå galt.

Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet

Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring -...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.