Chilier er flotte at se på og nyttige i madlavningen.
Chilier er flotte at se på og nyttige i madlavningen. Foto: istockphoto

Sådan passer du din chiliplante om vinteren

Chiliplanter er nemme selv at dyrke. De forbliver i vækst hele vinteren, og giver som regel frugter indtil jul. Stiller du dem lyst, lunt og sørger for at høste jævnligt og ikke overvande, holder chiliplanten længe. Har du masser af chili fra høsten, kan du både tørre, fryse og sylte dem.

Når vintermånederne kommer, og temperaturene begynder at falde, er det vigtigt, du tilpasser dine planter til de nye forhold, hvis de skal holde længe.

Chiliplanten er en af de planter, som kan have en lang høstsæson, hvis du altså passer den rigtigt, og sørger for at vedligeholde den. 

Følger du disse trin, er der stor chance for, du kan krydre din mad med dine hjemmedyrkede chillier, eller spise dem friske som Chili Klaus, året rundt.

Lys og ikke for meget vand

Chiliplanter skal stå i et lyst vindue i et rum, hvor temperaturen ikke kommer under 10 grader, og de må ikke få for meget vand. - Det er ofte overvanding, der er problemet, når folk ikke kan holde liv i deres chiliplanter. Jorden skal tørre let ud imellem vandingerne, siger Lene Tvedegaard fra Gartneri Toftegaard, som har specialiseret sig i chilier og andre spiselige planter igennem mere end 13 år.

Sæt doseringen af gødning ned op til jul

Mængden af frugter bliver mindre hen mod jul, og så er det en god idé at give planten mindre gødning end ellers. Lene Tvedegaard anbefaler at skære ned til ca. 1/3 af den mængde, der er angivet på flasken. Og når det gælder gødning, er det fint at bruge helt almindelig gødning til potteplanter.

Klip chili-frugterne af løbende

Du skal endelig bruge løs af de frugter, chiliplanten sætter. På et tidspunkt vil de naturligt tørre ind på stilkene, men du kan sagtens bruge dem alligevel. Klip de tørre frugter af. Det vil planten tage som et tegn på, at den skal i gang med at producere nye frugter. Stilken skal med af, når du klipper, så klip ind til næste gren med en havesaks.

Skadedyrene skal skylles af

Skadedyr som bladlus er desværre noget også chili-ejere kommer ud for. Hvis bladene har fået lus, kan du skylle planten under bruseren - husk at tippe planten, så jorden ikke får for meget vand. Hvis det ikke er nok, kan du bruge insektsæbe, lade det virke i 10 minutter og skylle bagefter. Sæben lægger et lag over skadedyrene, så de ikke kan trække vejret og dør.

Chiliernes holdbarhed kan forlænges

Selv de største chili-elskere kan have svært ved at få spist alle de friske frugter. Hvis du vil undgå, at frugterne går til spilde kan du tørre, fryse eller sylte dem lidt afhængig af sorten. Hvis du vil tørre frugten, skal det være en sort, der ikke har for tykke frugtkødsvægge, mens dem, hvor de er tykke, egner sig godt til frysning.

Tørring af chili

Chilierne kan lægges på en tallerken, uden at de rører hinanden for meget. Stil dem i en solrig vindueskarm, og vend dem engang imellem. Når de er krympet godt ind og virker knastørre, så er de klar. Du kan også tørre chilierne ved at hænge dem op i ståltråd, som stikkes gennem stilken på hver enkelt frugt. Også her skal du undgå, at de rører hinanden.

Brug de tørre chilier direkte i maden, eller knus dem til pulver eller flager. De kan også snittes direkte i olivenolien og give den et ekstra pift.

Frysning af chili

Chilierne kan puttes direkte i fryseren, hvor de bevarer deres smag og vitaminer. Det er smart at fryse dem i poser hver for sig, hvis du har flere sorter, og så skrive på poserne, hvilken der er i. Chilierne kan holde sig et år i frossen tilstand, og en stor høst kan holde dig forsynet indtil den næste.

Syltning af chili

Syltning forlænger holdbarheden meget og kan gøres på mange måder. Syltede chilier ændrer smag i forhold til den, friske chilier har, så det er ofte en lidt anden slags retter, man bruger dem til. De mildere chilisorter egner sig bedst til syltning, da den smag syltningen frembringer drukner, hvis chilierne er for stærke.

Kilde: www.chilifan.dk

1. januar 2019
Mere om Køkkenhaven

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Fra drivhus til dybfryser

Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...