Sådan får du succes med persille i din køkkenhave

Når først du har fået taget på persilledyrkningen, kan du dække hele familiens behov med et par kvadratmeter, men persille kræver særbehandling i forhold til andre krydderurter. Se hvilke her. Læs også om forskellen på kruspersille og bredbladet persille. 

persille

Persille af egen avl smager bedst

I dag kan du købe frisk persille året rundt, men det er svært at købe sig til persille, der smager lige så godt som den, man selv plukker i sin have. Det hænger sammen med, at ting tager tid.

Planten kan godt lide fugtig jord

Hvor de fleste krydderurter sætter pris på masser af sol og ikke går af vejen for tør jord, vokser persillen bedst på steder, hvor der ikke er alt for tørt, og hvor solen ikke bager ubønhørligt. Persillen udvikler sig desuden bedst, hvis den passes med både vand og næring.

Her kan den plantes

Persille er eminent som kantplante, og det gælder ikke kun i køkkenhaven. Prøv at finde et andet sted i haven, hvor persillens krav kan opfyldes. En af de ting, der gør persille til en udfordring, er, at frøene er meget længe om at spire.

Læs også: Mynte – sådan passer og plejer du den smagfulde krydderurt

Ukrudtet må ikke skygge for persillen

Det er vigtigt, at du har styr på spirende ukrudt der, hvor du sår persille, så du ikke risikerer, at ukrudtet stjæler lys og vand fra persillen. Persilleplantens kimblade er linjeformede og ligner slet ikke persille, så pas på, når du luger.

Husk at vande, når frøene spirer

Når frøene efter såning først i april er begyndt at spire, må jorden ikke tørre ud. Gør den det, dør den spæde plante. Derfor skal du sørge for at holde jorden jævnt fugtig i fremspiringsfasen.

Sådan sår du persille

Persille sås i riller, der er cirka 1 cm dybe. Når planterne spirer, tyndes der ud, så der er ca. 5 cm mellem dem. Persille er en to-årig plante. Det første år dannes kun blade. Det følgende år dukker bladene dejligt tidligt op, men snart begynder blomsterdannelsen, og så er det slut med at høste. Derfor er det en god idé at så hvert år.
Kruspersille og bredbladet persille - forskel.  
Kruspersille (Petroselinum crispum) og bredbladet persille (Petroselinum neapolitanum).  

Forskellen på bredbladet persille og kruspersille

Persille kan deles op i to hovedtyper: Bredbladet persille og kruspersille. Bredbladet er ældst og i mange år var den det eneste, der stod i danske køkkenhaver. De senere år har bredbladet persille dog vundet mere indpas i det danske køkken.
  
Bredbladet persille har en lidt kraftigere smag på grund af en lidt højere koncentration af æteriske olier i planten. Bredbladet persille er desuden lidt nemmere at vaske, hvilket sikkert også har bidraget til dens renæssance.

Mest læste artikler