Sådan dyrker du safran

Safran er en kostbar affære. Dyrker du selv dit safran, sparer du ikke kun penge, du sikrer dig også, at du ikke ender med at gå hjem med indfarvede gamle stilke frem for det kvalitetssafran, du har betalt for.


Safran er et fantastisk krydderi, der består af de tørrede mørkerøde støvfang fra planten safran-krokus, Crocus sativus.

De mørkerøde tråde er uden sammenligning verdens dyreste krydderi. Et halvt gram safran koster ca. 15 kr. i et almindeligt supermarked.

En krævende fremstillingsproces

Prisen på safran er faktisk ikke så urimelig, når man tænker på, at hver blomst giver 5-15 mg, og at der skal samles støvfangere fra over 100.000 planter til et kilo safran.

Selve fremstillingsprocessen er også kompliceret og arbejdskrævende. Blomsten skal håndplukkes ved daggry, hvor de tre støvfangere fjernes manuelt og tørres.

Safran er en af de ældste kulturplanter og har været dyrket siden oldtiden i Vestasien – særligt i Persien.

I dag dyrkes safran-krydderiet i blandt andet Spanien og Italien.

Læs også: 10 nemme tips til at få succes med krokus i haven

Det unikke safran

Udover sin unikke aroma, har safran en fin bitterhed. Safran bidrager også med sin karakteristiske smukke gul-orange farve til maden.

Vi kender blandt andet safran fra den sydspanske paella og den franske bouillabaise. Derudover findes der et hav af nordafrikanske, persiske og indiske retter med safran.

Nyere undersøgelser viser, at det unikke krydderi også hjælper til at stabilisere blodsukkeret, så sukkertrangen stilles.

Derfor er der alt mulig god grund til ikke at spare på det ellers dyrbare krydderi.

Krokussafran

I krokusplanten findes der også, udover de mørkerøde safran-stilke, kortere gule stilke – griflen, som de også kaldes. De omtales som de ’kvindelige’ stilke.

De har ikke en aroma ligesom de røde, men de har samme evne til at farve maden. Desuden har griflen en bitter smag.

Sådan dyrker du safran

Plant senest i slutningen af august

Safran-krokus blomstrer i efteråret fra midt oktober. Det betyder, at du skal lægge dine løg i jorden i løbet af sommeren og senest i slutningen af august for, at du kan få glæde af din hjemmedyrkede safran.

Hemmeligheden er varme og beskyttelse

Til trods for, at det værdifulde krydderi normalvis dyrkes i varmere himmelstrøg, er det muligt at dyrke safran hjemme i haven.

Det kræver bare, at du lægger krokus-løgene et lunt og beskyttet sted. Det kan eksempelvis med fordel være i en krukke eller et drivhus.

Læs også: Sådan får du en blomstrende løgplæne i foråret

Veldrænet jord

Jorden, som krokussen plantes i, må gerne være kalkholdig, så længe jorden er veldrænet, så løgene ikke går til.

Læg løgene i jorden med 10-15 cm’s dybde. Husk en afstand på 5 cm, så der er plads til, at hvert løg kan udvikle sideløg.

Sol, sol og atter sol

Det er vigtigt at safran-krokus får rigeligt med sol – så husk at stille planten i et solrigt område.

Høst og tør

Så snart krokusblomsterne springer ud, kan du høste safranen. Derefter skal støvfangerne tørres inden, de er klar til brug. Det gør du ved at lægge støvfangerne på et stykke køkkenrulle.

Tørreprocessen er hurtig, fordi støvfangerene er så spinkle.

Opbevaring og holdbarhed

Når dit hjemmedyrkede safran er høstet og tørret, skal det opbevares mørkt og køligt i en tætsluttende beholder. Dette er vigtigt fordi, at lyset ellers vil blege farven.

Her kan dit hjemmedyrkede safran til gengæld holde sig mange måneder.

Genbrug af løg

Efter høsten kan du lade løgene blive i jorden – evt. dækket til med granris eller lignende i vinterhalvåret.

Foretrækker du at grave løgene op, kan du gøre det, når bladene er visnet ned. Så skal du blot opbevare løgene mørkt og køligt indtil næste år, hvor de kan genplantes.

Her kan du købe krokus-safran

Ligesom safrankrydderiet er lidt af en specialitet, så er løgene det ligeså.

Spørg efter dem på planteskolen eller køb dem hos Blomsterverden.dk.

Mest læste artikler