Foto: iStockphoto

Dyrk og rør din egen sennep

Den skarpe smag af sennep giver maden det sidste pift. Bland den med forskellige ingredienser, og vælg mellem sorte, gule eller brune sennepsfrø. Du kan også selv dyrke sennep i haven. Få opskriften på en lækker urtesennep.

Tre arter af sennep

Der skelnes mellem tre arter sennep til dyrkning: sort, brun og gul sennep. Den brune sennep, Brassica juncea, stammer fra Indien. Den har en skarpere smag bagerst på tungen ligesom karry og får øjnene til at løbe i vand. Sort og gul sennep stammer oprindeligt fra Sydeuropa, – den gule sennep er mest efterspurgt, og den sorte er blevet afløst af brun sennep til madvareproduktion. Sennep kan fremstilles på mange måder med forskellig tilsætning af væske og krydderier.

Ord med græsk og latinsk oprindelse

Ordet sennep kommer af græsk sinapi, mens det engelske ord mustard og det franske moutarde kommer af det latinske ord mustum ardens, der betyder ”brændende most”, og det skyldes nok, at man i Frankrig blandede sennep med druesaft. I dag blandes de berømte franske sennepper med hvid- og rødvin. Den skarpe smag i sennep skyldes en æterisk olie, der først fremkommer, når de knuste frø kommer i forbindelse med vand.

Sådan brugte man sennep tidligere

Engang var sennep noget man dyrkede og formalede selv. De hele sennepsfrø blev brugt til pickles, syltede agurker m.m. Frø-olien blev brugt til sæbe, smøreolie, belysning og kosmetiske præparater samt medicinsk som plastre. Under 2. verdenskrig pressede man briketter af plantens tørrede stængler.

Dyrk selv sennep i haven

Sennepsplanter er et-årige urter med gule blomster. Der findes sort, brun og gul sennep.

  • Så fra april og frem til august med 2 ugers mellemrum.

 

  • Så i ca. 3 cm dybe riller med ca. 20 cm’s afstand.

 

  • Høstes løbende, og både blade og blomster kan nydes i salater.

 

  • Frø høstes, når frø­hylsteret tørrer. Læg gerne buketter med tørrede frøstande i poser, og slå frøene løs fra frø­standene ved at ryste posen. Derefter sies frø gennem en sigte.

 

  • Sennepsblade kan høstes, når de er 8 cm høje som en slags skær og kom tilbage-kultur.

 

 • Hvis sennep sås i intervaller med to ugers mellemrum, kan du høste løbende sommeren igennem. Sidste høst kan opnås helt hen i oktober.

Opskrift på urtesennep

Det skal du bruge:

30 g sorte sennepsfrø
30 g gule sennepsfrø
1/4 tsk. tørret appelsin- og citronskal
1 tsk. honning
urteeddike
gurkemeje

Sådan gør du:
Stød senneps­kornene godt sammen i en morter sammen med appelsin- og citronskal og honning, og spæd op med lidt urte-eddike. Smag senneppen til, og farv den med gurkemeje. Opbevar den under tætsluttet glas. Den kan evt. tilsættes lidt friskhakket estragon.

30. august 2012
Mere om Køkkenhaven

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatplanter.

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke. 

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Fra drivhus til dybfryser

Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...