Rabarber - havens nemmeste plante

Køkkenhaven

Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

Rabarber høster man ikke - dem trækker man
Rabarber høster man ikke - dem trækker man Foto: iStock

Rabarber kan bruges til rigtig mange forskellige ting - lige fra desserter til chutney. Kun fantasien sætter grænser.

Rabarber skal have plads

Når du planter rabarber, skal du først og fremmest tænke på, at planten kræver plads omkring sig. De store blade kan hurtigt skygge enhver anden plante væk, så du skal ikke regne med at kunne dyrke andet i en afstand af en meter fra rabarberplanten.

Plant rabarber i nærheden af kompostbunken

Den kraftigtvoksende plante sætter pris på god, næringsrig jord, og den elsker kompost. Mange planter den nær kompostbunken, hvor den suger til sig af næringen og samtidig skjuler bunken. Rabarber sætter pris på en fugtig jord, som dog ikke må være direkte våd. Bliver det meget tørt, bør der vandes ofte for at holde produktionen af skud i gang.

Fjern blomsterknoppen, så får du mange stilke

Hvis du dyrker rabarber for at høste så mange stilke som muligt, er du nødt til at gøre kort proces, når blomsterknoppen viser sig. Den stjæler kraften fra skududviklingen, der næsten går helt i stå. Hvis blomsterknoppen fjernes, fortsætter skuddannelsen.

Sådan deler du en rabarberplante

Det er let at dele en rabarberplante i flere, hvis du sørger for, at hver ny plante har både et skud og rod. Del planten med en spade forår eller efterår, og plant straks de nye planter. De skal vandes omhyggeligt i etableringsfasen, og der bør ikke høstes det første år efter plantning.

Man høster ikke rabarber, man trækker rabarber

Når du høster rabarber, kaldes det at trække rabarber. Du tager godt fat om stilken et stykke nede i planten. Trækker godt til, lige opad. Det gælder om at få stilken med fod, som stilkens basis kaldes, til at løsnes med et velklingende svup. Under de største blade finder du de tykkeste stilke. Træk ikke for mange stilke ad gangen. Husk, det er bladene, der samler energi, så planten kan danne endnu flere skud.

Rabarberhøsten er slut til sankthans

Forårets første stilke er de lækreste. Når vi nærmer os sankthans, bliver stilkene grovere. Så er det en god idé at indstille høsten for i år og kaste sig over køkkenhavens andre lækkerier. Giv rabarberplanten en gang kompost eller gødning som tak for høsten. Den har godt af at samle sine kræfter, så du også kan få en god høst til næste år.

Spis aldrig rabarberblade

 
 

Hvis du planter rabarber i en potte, kan du glæde dig til den imponerende blomsterstand, der er enhver prydplante værdig.

 

Det gode ved rabarber er den raffinerede smag, men også at den er så nem at dyrke.

Den har tidligere haft lidt af et imageproblem pga. det høje indhold af oxalsyre, der kan fremme dannelsen af nyresten og afkalkning af knoglerne. Især bladene har et højt indhold af oxalsyre. Så højt, at de er let giftige. Derfor må du aldrig spise dem. Indholdet af oxalsyre i stilkene er mere begrænset og varierer betydeligt fra sort til sort. Hvis du ikke spiser rabarbergrød hver dag, er oxalsyren ikke noget problem.

En nationalspise

Den vilde rabarber stammer fra Kina og Rusland og er kommet til Europa i middelalderen. Det var først i 1800-tallet, nogen fandt på at spise rabarber, men så vandt ideen til gengæld hurtigt genklang. Det begyndte i England og bredte sig derfra. I 1860’erne var rabarberen blevet almindelig, og rabarbergrøden nationalspise.

Upopulær i efterkrigstiden

Under anden verdenskrig spillede rabarber en stor rolle i køkkenet som erstatning for lidt af hvert, og der var ikke mange haver uden rabarber. Den udbredte anvendelse er nok forklaringen på, at rabarberen i nogen grad satte sin popularitet over styr. Det var ikke særligt smart at spise rabarber i efterkrigstiden.

Mange forskellige sorter

Der findes ca. 70 forskellige rabarbersorter. Det er dog de færreste, der er i produktion, og derfor et fåtal, du vil kunne finde på planteskolerne.

3 populære rabarbersorter

  • Elmsblitz har et lavt indhold af oxalsyre, svag smag, og stilkene er ikke gennemfarvede.
  • Elmsfeuer har et højt indhold af oxalsyre, rimelig smag og gennemfarvede stilke.
  • Vinrabarber har et højt indhold af oxalsyre, god smag og meget flot farve.
16. marts 2016
Mere om Køkkenhaven

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Køkkenhaven Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Køkkenhaven Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Køkkenhaven Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Køkkenhaven Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...