Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Køkkenhaven

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resultatet. Her er det de flotte frilands krydderurter, som bare mangler den sidste pleje for at være spiseklare, kommer ind i billedet. Nemt og sjovt havearbejde.

Foto: M. Jensen og Nygaards Planteskole

Har du - i den gode hjemmedyrkede sags tjeneste – prøvet at så, prikle, potte, vande, vende og vande igen. Og er anstregelserne alligevel endt med fem pistelplanter med to tomater og et par indtørrede chilier, så er du nok moden til at prøve nye veje. For vi vil jo gerne servere, økologisk, sundt, frilands, hjemmelavet og hjemmedyrket til familien. Det kan bare knibe med tiden og de gode resultater.

Planter i halvfabrikata

Planteproducenterne har set de skønne spildte kræfter, så i år er der for alvor tryk på halvfabrikate-planterne: altså planter, som er mere end godt på vej. De mangler bare den sidste pleje for at strutte af blomster eller grønt – hjemme i din have.

Et af eksemplerne er Growing Home produkter. Her får du friske, hjemmedyrkede krydderurter, plantet i 2 l potter, så det ikke engang er nødvendigt at plante dem om, hvis ikke du brænder for at få jord under neglene. Det eneste planterne mangler er lys, luft, vand og gødning – og det er klart den nemmeste del af dyrkningsarbejdet.

Du kan bruge af dem med det samme

Krydderurterne er dyrket på friland, hvor de har fået den tid til at vokse, som de skal have, og der er ikke brugt sprøjtemidler. Det er danske planter, dyrket i dansk vejr til de danske forbrugere og du kan bruge din energi på at lære ungerne, hvordan de skal passes med vand – og ikke mindst hvordan de smager.

Og du kan roligt give dem lov til selv at prøve at plukke af urterne og lade dem hjælpe med at bruge dem i maden – for jo mere man plukker, jo større og flottere bliver planterne. Når efteråret kommer, kan far vise dem, hvordan man tørrer overskydende krydderurter, så I kan bruge dem i maden hele vinteren også.

Hvis du mangler inspiration til dine krydderurter, kan du klikke ind på hjemmesiden www.growinghome.dk. Her kan du finde produkter, pasningsvejledninger, anvendelsesmuligheder, opskrifter samt tips og tricks. Desuden kan de se, hvor du kan købe dine halvfabrikata-planter.

De dufter og strutter af velvære – krydderurterne, som du bare skal sætte i potte eller grave ned i bedet. Så har familien dejligt krydderdrys til hele sæsonen.

De pottetrænede krydderurter sætter fokus på det grønne på terrassen, og du kan have dem lige ved hånden, når I skal grille.

26. april 2016
Mere om Køkkenhaven

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Køkkenhaven Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Køkkenhaven Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Køkkenhaven Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Køkkenhaven Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...