Søde kartofler har ikke meget tilfælles med den "rigtige" kartoffel.
Søde kartofler har ikke meget tilfælles med den "rigtige" kartoffel. Foto: iStock

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Søde kartofler er en ældgammel grøntsag fra Sydamerika

Søde kartoffel er oprindelig fra den nordvestlige del af Sydamerika, og der er fundet spor efter den i Peru, der stammer helt tilbage fra 8.000 år før vores tidsregning. Herfra er sødkartoflen blevet spredt til andre dele af verden af spanske og portugisiske opdagelsesrejsende.

Få tips og tricks til skønne tomater i drivhuset.

Søde kartofler: Grov grøntsag rig på a-vitamin

Selvom grøntsagen hedder sød kartoffel og til dels ligner kartofler - i hvert fald i størrelse - har den ikke meget til fælles med almindelige kartofler. Sød kartoffel er en slyngplante, som har en sød og nøddeagtig smag. Den indeholder kostfibre, a-vitamin og kalium og er derfor en grov grøntsag og en god næringskilde. Søde kartofler indeholder lige så meget stivelse som almindelige kartofler, men noget mere sukker, hvorfor den har sin søde smag.

Tilbered søde kartofler på mange måder

Du kan gøre nærmest hvad som helst med søde kartofler og få noget lækkert ud af dem. Søde kartofler kan tilberedes som almindelige kartofler, bages, steges, bruges i gryderetter, supper eller i mos. Den søde og nøddeagtige smag er ofte populær hos børnene - du kan fx prøve at lave sød kartoffel fritter i ovnen til dem. De er også gode til forskellige dessertretter.

Sådan dyrker du søde kartofler

Søde kartofler er en subtropisk plante og skal derfor ikke behandles eller plantes som en normal dansk kartoffel. Den skal have masser af lys og varme, og placeres derfor i drivhuset - eller på terrassen om sommeren, hvis det er varmt.

Plant søde kartofler ud nogenlunde samtidig med tomat, chili og peberfrugt. Planten skal vandes regelmæssigt og kan høstes efter 90-120 dage.

Derfor bør du forspire dine kartofler.

Sådan kommer du igang

1. Du starter med en organisk sødkartoffel, da de behandlede ofte ikke spirer. Den placerer du hel, eller halveret i et glas vand. Sæt tandstikker i siden på kartoflen så toppen er over vand, og bunden er fri til at spire.

2. Placer glasset i et varmt vindue og vent spændt på at din søde kartoffel spirer.

3. Når den spirer, halverer du den søde kartoffel og placerer den spirende del med lidt knold i en krukke med muldholdig jord og dræn. Spiren skal være over jorden, da den netop er i familie med slyngplanten.

4. Stil krukken i drivhuset og se planten skyde op.

5. Efter 3-5 måneder afhængig af klimaet, kan du høste dine egne søde kartofler. 

Hvis du vil se et eksempel, så har vi fundet en video fra amerikanske Wendi Phan lige her

23. maj 2018
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få...

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...