Foto: Ann-Sofie Ostenfeld

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Voksede op i hus, men ingen køkkenhave

Jeg har efterhånden skrevet en del om vores småprojekter indendørs, og ikke så meget om vores udendørsareal. Hvilket er lidt af en skam, da vi har en fin have med græs, bede og frugttræer. Synderen er nok mest af alt vinteren, som har betydet, at haven endnu ikke har fyldt så meget i vores hverdag. Men i takt med det stigende antal daglige soltimer, jo mere har vi været udendørs, og des mere er jeg blevet interesseret i at få en køkkenhave. Jeg har ingen som helst erfaring med, hvordan man passer en køkkenhave, og det selvom jeg har boet i hus med have hele min barndom. Men jeg er vokset op med forældre, som begge arbejdede meget og derfor ikke havde tid (og lyst) til at prioritere en køkkenhave. Jeg har derfor ærligt talt heller ingen idé om, hvor meget tid det kræver.

Søgte på Google - og fandt idényt

Men jeg er sådan indrettet, at hvis der er noget jeg ikke ved noget om, så er der kun en ting at gøre, og det er at sætte sig ind i det. I weekenden satte jeg mig derfor ned for at lære mere. Jeg startede, som altid når man er tom for idéer, på Google, hvor jeg skrev ‘nemme grøntsager i køkkenhaven’. Et af de første hits var denne idényt-artikel: http://www.idenyt.dk/haven/kokkenhaven/kokkenhave-for-nybegyndere/, som jeg læste med stor nysgerrighed. Det samme gjorde jeg med andre ‘nybegynder guides’, som internettet var fyldt med. Konklusionen var hurtigt, at jeg måtte på indkøb efter udstyr. Skal man gøre noget, så skal det gøres ordentligt! Det tog mig ikke længe at overtale Rolf til at tage med på indkøb - han er ret vild med byggemarkeder. Og inden længe var vi på vej mod Jem & Fix. Min indkøbsliste lød på: en spade, en plantegaffel, en planteske, en lugeklo, et sæt havehandsker, et fuglenet, en pose såjord, grøntsagsfrø og krydderurtefrø.

Rosmarin, timian og kruspersille

Flere af de guides, jeg fandt på Google, beskrev hvilke grøntsager, der var gode at så for en nybegynder. Stort set alle guides beskrev krydderurter som et godt sted at starte. Jeg købte derfor rosmarin, timian og kruspersille. Af grøntsager blev både gulerødder og radiser nævnt i de fleste guides, så de frø købte jeg også. Herudover kan vi herhjemme ikke stå for grønne bønner, grønkål og ærter, så de tre grøntsagsfrø følte jeg mig også nødsaget til at købe. Jeg kan vel altid lære undervejs. Nu vil jeg den løbende uge læse op på, hvordan jeg skal forberede jorden, samt hvilke af frøene jeg kan plante allerede i den kommende weekend. Det bliver sjovt at komme igang, og jeg er spændt på hvordan det kommer til at forløbe.

Læs også: Køkkenhaven for nybegyndere.

18. marts 2015
Mere om Køkkenhaven

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Køkkenhaven Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Køkkenhaven Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Køkkenhaven Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Køkkenhaven Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner, som nemt kan tages op efter behov.

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der er godt på vej i køkkenhavn.

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...