Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i en af Tivolis hemmelige og charmerende haver med dette eksklusive uddrag fra den blomsterrige bog. 

Med den nye bog Tivoli – en eventyrlig blomstrende have, kan du komme helt tæt på Tivolis smukke og grønne oaser. Nogle kan du se med egne øjne, når du besøger haven, mens andre er mere hemmelige og sjældnere får besøg selvom de er åbne for offentligheden. De er dog ikke mindre interessante af den grund.

Det gælder blandt andet for den italienske restaurant Mazzoli’s køkkenhave. Bag restauranten, langt væk fra nysgerrige øjne, passer og plejer kokkene nemlig en køkkenhave, der får selv de største havedrømme til at gå i opfyldelse.

Her har de to kvinder bag bogen, haveskribent Marian Haugaard Steffensen og fotograf Ann Malmgren, været på besøg. Du kan læse et eksklusivt uddrag fra bogen her – der er nok at fordybe sig i i Mazzoli’s lille køkkenhave.

Du kan læse mere om bogen her

Charmerende køkkenhave med sydlandske toner

“Bag den italienske restaurant Mazzoli’s ligger en lille gemt perle – en charmerende køkkenhave med sydlandske toner. Den lille køkkenhave er indrettet med højbede i rusten cortenstål, og bedene er en mangfoldighed af grøntsager og blomster imellem hinanden – som en fransk potager eller måske rettere en italiensk orto, som man kan forestille sig den ved et lille stenhus i en landsby, hvor madmor kan hente friske forsyninger til dagens retter.

Frisk oregano til pizzaen

Restaurant Mazzoli’s kokke henter gerne lidt frisk oregano til en pizza eller timian til kartoflerne. Citronmelisse kan de også plukke som pynt til en kage eller på isen, men den lille have kan selvsagt ikke forsyne restauranten året rundt. Her kan man derimod hente inspiration til køkkenhaven derhjemme, og så er den lille have bare smuk i sig selv og kan nydes alene for sin appetitlige, farveglade frodighed.

Grøntsager og prydplanter

I et bed ind mod Mazzoli’s vokser et par velvoksne artiskokker med store sølvgrå takkede blade og flotte tidselknopper. Artiskokkerne får lov til at stå i bedet og springe ud, så det lilla støvfang træder frem og forvandler den delikate grønsag til en skøn prydplante. Artiskokkerne er flerårige i Sydeuropa, og kun i milde vintre kan de overvintre herhjemme, men hvis man forkultiverer dem i foråret og planter dem ud, kan man høste artiskokker i sensommeren.

Sanserne skal bruges

Artiskokkerne har selskab af en duftende, lyslilla ærteblomst ‘Chatsworth’ med særligt store, duftende blomster og zinnia ‘Purple Prince’, som lyser op med sine pink blomster. Her er også plads til en lilla rosenkål. Grøntsager og blomster er ikke alene valgt for deres velsmag, men også for deres skønhed og duft, for sanserne skal bruges, når man er i Tivoli.

Når man passerer et par af bedene, overraskes man over en duft, som umiskendeligt ligner karry. Duften kommer fra en smuk sølvgrå karryplante med gule blomster. Det er bladene, der dufter, og de kan bruges som lidt krydderi i maden ligesom laurbærblade, blomsterne kan tørres ligesom andre Helichrysum-arter, men planten er især interessant for sin skønhed. I Mazzoli’s lille køkkenhave er den selvskreven med sin sydlandske oprindelse, og vokser den i veldrænet jord, der ikke er for våd om vinteren, kan den overleve fra år til år også her i Haven.

Spiselige blomster

Blandt de smukke grøntsager finder man bladbede i en hvid og rød udgave. Squash med fine, gule tragtformede blomster er her i to sorter, en almindelig grøn og en med sjove gule frugter med klart afgrænset grøn spids og form som bowlingkegler. Intet middelhavskøkken uden squash, og også blomsterne kan spises. Det er en af de grøntsager, der virkelig yder meget.

Spiselige blomster er en væsentlig del af det farveglade plantevalg. Morgenfrue ‘Apricot’ med fyldt blomst og en lys abrikos farve og ‘Citrus Mix’, en blanding af lave enkeltblomstrende lysegule, gule og orange blomster som den mest forfriskende citrussorbet, blomstrer i køkkenhaven. Morgenfrueblomsterne kan spises som fint drys på maden, og de kan tørres, så man har pynt helt til næste sommer. 

Væk med sygdomme og skadedyr

Det alsidige plantevalg er også med til at begrænse sygdomme og skadedyr. Appelsintagetes vokser i kanten af et højbed med sine bittesmå kurvblomster, som svirrefluerne elsker, og sin duft af krydret appelsin. Både de orange blomster og det fili-granagtige, fine løv dufter. Svirrefluernes larver æder bladlus, så det er godt at have blomster, som tiltrækker svirrefluerne, i køkkenhaven.

Bag den lille køkkenhave vokser en hel væg af blomsterkarse. I Tivoli har de valgt en rødblomstret sort, der liver vældigt op på den grønne trævæg. Blomsterne kan spises, og når den hænger som her på væggen, fylder den ikke, men giver liv i højden. Her kan man roligt nippe blomster, for der kommer hele tiden nye. Blomsterkarse smager, som navnet fortæller, ligesom karse stærkt og godt i salaten. Blomsterkarsen er plantet i altankasser, som er monteret på trævæggen – en sød og enkel måde at få grønne vægge på.

Asparges, tomater og chili

Den kønne køkkenhave får også højde fra aspargestoppe, løvstikke, bronzefennikel, et oliventræ i potte og en særlig smuk stangbønne ‘Cosse Violette’ – en gammel fransk sort, som får lange violette bælge. Bønnerne inden i bælgene er grønne, og når man koger de violette bælge, bliver de mørkegrønne og smager ligesom grønne bønner. Den dekorative bønne har violette blomster. Det er en plante, der virkelig pynter i køkkenhaven, og den bliver til meget på ganske kort tid.

Som man ville vente i en sydlandsk køkkenhave, er her også tomater og chili. Nogle få står i det lille vægdrivhus, men de fleste trives fint i krukker og i højbedene, som ligger lunt i læ. Her er rigtig mange fine og gode sorter af begge arter. Ikke færre end ni forskellige tomater finder man. Her er både busktomater og almindelige tomater, der skal knibes og bindes op, og de findes i alle størrelser og farver. En lille rød blomme, ‘Toftegaards Miniblomme’, er lækker som snack, gule cherrytomater giver sødme som vindruer og pynter i en blandet tomatsalat, ‘Peardrops’ får små gule, dråbe- eller pæreformede tomater med smag af citron, mens ‘Garnet’ er en mørkerød cherrytomat med brune og grønne aftegninger og smag af figen. Det er tilladt at plukke og smage.

Otte forskellige chili-sorter

De otte forskellige chili-sorter findes i alle styrker lige fra ‘Sweet Banana’, en gul, bananformet chili, der er ganske mild som en peberfrugt med en styrke på 0, til ‘Omnicolor’, som er meget smuk i mange farver med hvide, lysegule, violette og røde frugter og med en styrke på 7 på en skala fra 0 til 10. Det svarer til 50.000 scoville, og den er stærk!

Om foråret er her blomsterløg i bedene, tulipaner og andre forårsplanter pynter i haven imellem overvintrende krydderurter og flerårige grøntsager. Forårsblomsterne ryddes først i maj, så for at sætte skub i køkkenhaven bliver planterne forkultiveret i drivhus og plantes ud i bedene. Det er ikke kun en fordel rent tidsmæssigt, men det er også nemmere at skabe fine bede, når man ved præcis, hvor og hvor mange planter der kommer.

Nøjsomhed

Det kræver sin gartner at holde en køkkenhave som denne i gang og blomstrende hele sæsonen, og der nippes, plukkes, vandes og gødes sæsonen igennem. Når man nipper de afblomstrede blomster af, sætter blomsterne nye i deres bestræbelser på at sætte frø og formere sig. Det gælder i særdeleshed for ærteblomsterne og morgenfruerne. Også grøntsagerne skal høstes, når de er store nok, og krydderurterne beskæres, så ny vækst vokser frem.”

Læs også: Restauranter Århus – her finder du de bedste
Læs også: Restauranter Odense – her finder du de bedste
Læs også: Restauranter Ålborg – her finder du de bedste

Mest læste artikler