Foto: Getty Images

Køkkenhaven skal gødes i det tidlige forår hvis du vil have godt udbytte

Hvis ikke du tilfører næring til planterne i køkkenhaven, kan du se langt efter en god høst af friske grøntsager. Du kan vælge mellem organisk eller mineralsk gødning, men lad være med at springe helt over.

Gødning erstatter fjernet materiale

Køkkenhaven har især brug for et ekstra næringstilskud af den enkle grund, at meget af det organiske materiale fjernes. Ukrudtet luges væk, og grøntsagerne ender på middagsbordet, mens planterester ryger på komposten. Omvendt kan fx et staudebed ofte klare sig uden ekstra gødning, fordi nedfaldne blade med videre vender tilbage til jorden.

Gødning skal der til

Derfor er tilførsel af næring alfa og omega for en god høst. Og det gælder, uanset om du dyrker køkkenhaven efter økologiske metoder eller ikke. Forskellen ligger i de gødningstyper, du har at vælge imellem.

Organisk eller mineralsk

Man kan dele gødning op i organiske og mineralske gødninger, hvor de organiske er baseret på planter eller dyr, mens de mineralske udvindes af undergrunden. De er ofte kendt som NPK gødninger. Organiske gødninger kan være alt fra hjemmelavet kompost over staldgødning til moderne gødninger baseret på fx hønsemøg eller tang formuldet, så det er let at sprede i haven.

Jorden kan lide organisk gødning

Kvælstof, fosfor og kalium findes i begge typer gødning men i forskellig mængde. Planterne har også behov for andre næringsstoffer, der typisk er tilsat de mineralske gødninger, mens de findes naturligt i de organiske. Endelig tilfører organisk gødning organisk materiale til gavn for jordstrukturen og mikrolivet i jorden.

Følg forskrifterne på emballagen

Hvilken gødningsstrategi, du vælger, er et temperamentsspørgsmål, men det er afgørende, at du følger forskrifterne på emballagen. For lidt og for meget gødning er lige slemt. I køkkenhaven kan du med fordel indlede sæsonen med at give en grundgødskning med en langtidsvirkende gødning.

Gødningen skal følges op senere

Kompost fungerer i princippet som langtidsvirkende gødning med et lavt næringsindhold, men du kan også få både organiske og mineralske gødninger, der er formuleret, så næringsstofferne frigives gradvist.
Langtidsvirkende gødning giver trods navnet ikke næring nok til en hel sæson. Det er nødvendigt at følge op med i hvert fald endnu en omgang gødning fx i løbet af juni.

Kompost gør nytte

Velomsat kompost kan med fordel spredes mellem rækkerne i løbet af vækstsæsonen. Efter sæsonen kan du sprede et lag mindre omsat kompost oven på jorden. Den komposteres færdigt på stedet og samtidig beskytter den jordstrukturen.

1. februar 2019
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få...

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...