Køkkenhave for nybegyndere

En smule planlægning tilsat netop dit ambitionsniveau. Det er opskriften på succes i køkkenhaven. Læs om, hvordan du planlægger dig til succes i køkkenhaven. Og om hvordan du bedst luger, sår, planter og vander + 6 bud på nemme grøntsager.


En lille køkkenhave er også ok

Alle kan dyrke grøntsager. En køkkenhave kan være stor som en fodboldbane og holde familien selvforsynet med grøntsager. Men den kan også være et lille bed med et udvalg af yndlingsgrøntsager eller bare et par krukker med fx pluksalat og lidt til det grønne drys til bordet.

Begynd med et lille areal, hvis du er nybegynder

Så uanset om haven er stor eller lille, og uanset om du er født med grønne fingre eller begynder på bar bund, så kan du hygge dig med at dyrke grøntsager og glæde dig over lækre, friske hjemmegjorte sager. Hvis du er nybegynder så start med et lille areal og begynd med nogle af de grøntsager, der er lette at dyrke.

Fjern først ukrudtet i køkkenhaven

Forårets køkkenhavearbejde begynder, når jorden er til at have med at gøre. Når den er til at rive i, er det tid at gå i gang. Først skal alt ukrudt fjernes. Det er betydeligt nemmere at få has på nu, end det er mellem rækker af spirer.

Jorden skal ligge brak

Derefter kan du med fordel lade jorden ligge brak en uge. Der spirer en underskov af ukrudt frem, og fordelen ved braklægningen er, at du nemt kan hakke de spæde ukrudtsplanter væk, før du sår.

Dæk med et jordlag tykt som et frø

Næste trin er tilsåning. I køkkenhaven sås grøntsager som regel i rækker. Du kan lave lige render med rivens skaft. En tommelfingerregel siger, at frøene skal dækkes med et jordlag, der er lige så tykt som et frø. Såtidspunktet afhænger af arten.

Vand køkkenhaven grundigt efter såning

Efter tilsåning vandes hele køkkenhaven grundigt igennem, og det er helt afgørende, at jorden ikke tørrer ud i spiringsfasen. Så snart rækkerne af grøntsager er spiret frem, er det nemt at se, hvad der er grøntsager, og hvad der er ukrudt. En ugentlig hakning af fremspirende ukrudtskimplanter mellem rækkerne er ingen sag sammenlignet med det besvær, du får, hvis ukrudtsplanterne får lov at vokse sig store.

Så med måde i køkkenhaven

Det er en klassisk fejl at så alt for tæt, når køkkenhaven sås til. Hvis frøene sås for tæt i rækken, kommer det hurtigt til at knibe med pladsen med besværligt udtyndingsarbejde til følge. Meget fint frø kan eventuelt blandes med sand. Så er det meget nemmere at så, og du kan samtidig se, hvor du kommer til.

 
Køkkenhavens første spirer  

Seks bud på gode grøntsager til nybegynderen

Radise

Køkkenhavens nemmeste. De runde frø er nemme at håndtere, og de spirer lynhurtigt.

Spinat

Spinat kan næsten ikke slå fejl, når der sås tidligt. Så endelig rigeligt, da du bruger meget.

Pluksalat

Giver konstant forsyning af friske salatblade i en lang periode. Så derfor korte rækker tit.

Løg

Køb stikløg. De slår sjældent fejl i køkkenhaven. Når toppen visner, er det tid at høste dine friske løg.

Porre

Plant småplanter ud i en rende og riv jord op omkring planterne flere gange undervejs.

Rødbede

Rødbeder skal sås tyndt i køkkenhaven, da de bliver store, men heldigvis er frøene ret nemme at håndtere.

Mest læste artikler