Lykken er sommer, sol og en køkkenhave fyldt med egne grøntsager.
Lykken er sommer, sol og en køkkenhave fyldt med egne grøntsager. Foto: iStock

Køkkenhave for nybegyndere

En smule planlægning tilsat netop dit ambitionsniveau. Det er opskriften på succes i køkkenhaven. Læs om, hvordan du planlægger dig til succes i køkkenhaven. Og om hvordan du bedst luger, sår, planter og vander + 6 bud på nemme grøntsager.

En lille køkkenhave er også ok

Alle kan dyrke grøntsager. En køkkenhave kan være stor som en fodboldbane og holde familien selvforsynet med grøntsager. Men den kan også være et lille bed med et udvalg af yndlingsgrøntsager eller bare et par krukker med fx pluksalat og lidt til det grønne drys til bordet.

Begynd med et lille areal, hvis du er nybegynder

Så uanset om haven er stor eller lille, og uanset om du er født med grønne fingre eller begynder på bar bund, så kan du hygge dig med at dyrke grøntsager og glæde dig over lækre, friske hjemmegjorte sager. Hvis du er nybegynder så start med et lille areal og begynd med nogle af de grøntsager, der er lette at dyrke.

Fjern først ukrudtet i køkkenhaven

Forårets køkkenhavearbejde begynder, når jorden er til at have med at gøre. Når den er til at rive i, er det tid at gå i gang. Først skal alt ukrudt fjernes. Det er betydeligt nemmere at få has på nu, end det er mellem rækker af spirer.

Jorden skal ligge brak

Derefter kan du med fordel lade jorden ligge brak en uge. Der spirer en underskov af ukrudt frem, og fordelen ved braklægningen er, at du nemt kan hakke de spæde ukrudtsplanter væk, før du sår.

Dæk med et jordlag tykt som et frø

Næste trin er tilsåning. I køkkenhaven sås grøntsager som regel i rækker. Du kan lave lige render med rivens skaft. En tommelfingerregel siger, at frøene skal dækkes med et jordlag, der er lige så tykt som et frø. Såtidspunktet afhænger af arten.

Vand køkkenhaven grundigt efter såning

Efter tilsåning vandes hele køkkenhaven grundigt igennem, og det er helt afgørende, at jorden ikke tørrer ud i spiringsfasen. Så snart rækkerne af grøntsager er spiret frem, er det nemt at se, hvad der er grøntsager, og hvad der er ukrudt. En ugentlig hakning af fremspirende ukrudtskimplanter mellem rækkerne er ingen sag sammenlignet med det besvær, du får, hvis ukrudtsplanterne får lov at vokse sig store.

Så med måde i køkkenhaven

Det er en klassisk fejl at så alt for tæt, når køkkenhaven sås til. Hvis frøene sås for tæt i rækken, kommer det hurtigt til at knibe med pladsen med besværligt udtyndingsarbejde til følge. Meget fint frø kan eventuelt blandes med sand. Så er det meget nemmere at så, og du kan samtidig se, hvor du kommer til.
 
Køkkenhavens første spirer  

Seks bud på gode grøntsager til nybegynderen

Radise

Køkkenhavens nemmeste. De runde frø er nemme at håndtere, og de spirer lynhurtigt.

Spinat

Spinat kan næsten ikke slå fejl, når der sås tidligt. Så endelig rigeligt, da du bruger meget.

Pluksalat

Giver konstant forsyning af friske salatblade i en lang periode. Så derfor korte rækker tit.

Løg

Køb stikløg. De slår sjældent fejl i køkkenhaven. Når toppen visner, er det tid at høste dine friske løg.

Porre

Plant småplanter ud i en rende og riv jord op omkring planterne flere gange undervejs.

Rødbede

Rødbeder skal sås tyndt i køkkenhaven, da de bliver store, men heldigvis er frøene ret nemme at håndtere.
14. marts 2017
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der er godt på vej i køkkenhavn.

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.