Kanter i køkkenhaven

Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.


Af Lotte Bjarke, idényt nr. 3, 2005
Fotos: Lotte Bjarke, Annemette Olesen

Stramme, lave hække af buksbom og duftende, romantiske lavendelhække er den klassiske måde at ramme havens bede og stier ind på. De har været flittigt anvendt i både store parker og private haver i generationer og er stadig meget populære.

Nyttige kanter
Det er ikke kun i prydhaven, hvor en velplaceret kant gør underværker. Selv om køkkenhaven er nyttig, må den jo gerne være en smuk del af haven.

Hvis du vælger at plante nytteplanter som kantplanter i køkkenhaven, slår du to fluer med et smæk. Du får dine fine kanter, og samtidig sparer du på pladsen. Hvis det tilmed er spiselige planter, du dyrker langs kanterne af køkkenhaven, kan du også høste uden at få jord under skoene. Samtidig kan kanterne dele køkkenhaven op, hvilket er en fordel, hvis du tænker i sædskifte. Foto: Annemette OlesenEn god kantplante skal som udgangspunkt have en passende højde, så kanten ikke kommer til at skygge for planterne i selve bedet. Du skal tænke på kantplanten som en hækplante i miniformat. Planten skal være tæt og kompakt, og den skal være go’ til at væve sig sammen med naboplanten og danne en tæt kant.

Til gengæld skal den ikke brede sig uhæmmet til alle sider og invadere bedet bag kanten.

Endelig er det vigtigt, at de kantplanter, du vælger, vil kunne trives med de vækstbetingelser, køkkenhaven har at byde på. Det vil først og fremmest sige en solrig placering og som regel en god, muld- og næringsrig jord.

En- eller flerårig
Der er intet i vejen for at kante sin køkkenhave med en traditionel buksbomhæk. Resultatet kan endog blive meget smukt. Men som nytteplante betragtet er buksbom ikke meget bevendt. Derfor er der mange andre muligheder, der er sjovere at forsøge sig med lige netop i køkkenhaven.

Som udgangspunkt må du beslutte dig for, om kanten skal være enårig eller flerårig. Hvis du er begynder, er der mange gode grunde til at begynde med en enårig kantplante. Så får du ikke fejlplaceret din kant, og du får mulighed for at prøve dig lidt frem med de spændende virkninger, en kant kan give.

Enårige kanter kan bestå af pluksalat, bladbeder eller måske spinat. Morgenfrue, tagetes og hornviol er andre gode bud. Mange krydderurter er oplagte bud på flerårige kanter i køkkenhaven. Fx purløg, bjergmynte, isop, persille og lavendel.

Gode kantplanter

Enårige:
Morgenfrue
Hornviol
Karryplante
Salat
Spinat
Rucola
Tagetes
Frøkenhat
Løvemund
Blomsterkarse
Flerårige:
Purløg
Persille
Lavendel
Isop
Bjergmynte
Salvie
Kinaløg
Hestemynte
Jordbær

Du kan også plante blomstrende planter, der egner sig godt til afskæring og sikrer dig rigelige forsyninger til buketter gennem hele sommeren.

Holder skadedyr væk
En del blomstrende planter er også nyttige. Deres blomster kan ligefrem spises og give et farverigt supplement til salatskålen.

Andre virker som en magnet på fx svirrefluer, der med stor appetit sætter skadedyr til livs.

Andre igen tiltrækker selv skadedyrene, så nytteplanterne i køkkenhaven går fri. Det gælder fx blomsterkarsen, som især sorte bladlus holder meget af.

9

Mest læste artikler