Frisk opgravede jordskokker, klar til brug – f. en lækker suppe med bacon og piskefløde.
Frisk opgravede jordskokker, klar til brug – f. en lækker suppe med bacon og piskefløde. Foto: iStock

Jordskokker - så nemt er det at dyrke rodfrugten med den nøddeagtige smag

Jordskokker er en genial plante. Den er supernem at dyrke og kan overvintre i jorden. Det bedste plantetidspunkt er april/maj. Følg disse enkle jord, så har du spandevis af den lækre rodfrugt med den nøddeagtige smag, når alle andre planter tager på vinterferie.

Af: Katrine Bertelsen, 27. november 2015

Jordskokker er nemme ar dyrke

Jordskok, Helianthus Tuberosus, har ikke været så populær de sidste hundrede år. De senere år er den igen begyndt at dukke op i forretningerne og er hurtigt blevet en populær, men dyr vare. Dyrk den selv, den er nem, den passer sig selv og kan høstes, når der er mangel på andre friske grøntsager. Og det er langt billigere at dyrke den, end at købe den i butikken.

Jordskokker har en nøddeagtig smag

Jordskokker smager som en blanding af kartofler og artiskokker med en dejlig nøddeagtig smag. De er lækre som chips og purerede i supper. Kogte, varme eller kolde som tilbehør, eller i salater. De kan også indgå som en del af en rustik kartoffelmos.

Jordsskokken er flerårig

Jordskok er en flerårig og hårdfør plante. I Danmark blomstrer den sjældent og sætter næsten aldrig frø, derfor dyrkes den fra en knold. Knolden kan lægges fra november til maj, bare jorden ikke er frossen. Lægning i april og maj er bedst. Knoldene lægges som kartofler og hyppes på samme måde hen over sommeren. Jordskokker fortrækker let jord.

Kræver næsten ingen pasning

Den er nem at dyrke og kræver stort set ingen pasning. Dog er den ret sulten og skal derfor gødes 2-3 gange i løbet af sæsonen. Til gengæld kan den som regel klare sig uden vanding, da den har et dybtliggende rodsystem. Jordskokker bliver op til 2 meter, så den skal placeres med lidt omhu så den ikke skygger for andre afgrøder.

Lad jordskokken blive i jorden

Jordskokker tåler en del frost, og overvintrer helst på voksestedet. Du kan begynde at høste i oktober-november afhængig af sorten. Hvis du dækker jorden med et lag af halm, blade eller vintermåtter som isolering, kan du grave dem op, selvom det er frostvejr.

Husk at gemme læggeknolde

Husk, at gemme knolde til næste års afgrøde. Læggeknolde skal være så glatte som muligt og fri for skader. De skal veje 30-40 gr. Opbevar dem fugtigt og køligt ved ca. 1-2°C, fx i fugtigt sand og plant dem påny i april-maj.

Jordskokker breder sig hurtigt

Jordskokker kan brede sig temmelig hurtigt. Så sørg for, at den gror lidt afsides fra andre afgrøder og prøv at få alle knolde med op, når du høster. Den spirer nemlig villigt fra selv den mindste knold.

Andre vinterafgrøder i køkkenhaven

Mange af vores traditionelle vintergrøntsager kan opbevares på voksestedet vinteren over. Med et minimum af arbejde, kan du høste hele vinteren.

Opbevaring i jorden, dækket af halm eller vintermåtte:

Jordskok
Vintergulerod
Hvidløg
Vinterporre
Persillerod
Pastinak
Skorzoner

Overvintring i drivbænk, dækket af halm:

Vinterhvidkål
Rødkål

Planter der passer sig selv:
Grønkål
Rosenkål

Opskrifter med jordskokker

Der finde mange lækre opskrifter, hvor jordskokker indgår. Én af dem finder du her på idényt. Ellers kan vi kun opfordre til at gå på jagt efter opskrifter i din kogebogssamling eller på nettet. Jordskokker skuffer sjældent. Her er et par opskrifter, du kan søge på.

  • Jordskokkesuppe
  • Jordskokkechips
  • Unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker. Se opskriften her på idényt.
  • Bagte jordskokker
  • Pasta med jordskokker 
27. november 2015 Katrine Bertelsen
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

Sådan høster du bedst bærrene i haven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan gå galt.

Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet

Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring -...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.