Røde og hvide jordbær.
Røde og hvide jordbær. Foto: iStockphoto

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det nok ikke vare længe, før det smukke jordbær med bismag af ananas også bliver allemandseje i Danmark.

Af: Mikkel Hede, 6. juni 2016

Det hvide jordbær

Først gang man ser et "pineberry", må man lige knibe med øjnene. Er det et umodent jordbær eller er det noget helt andet?

Faktisk er det lige så meget et jordbær, som de røde jordbær, vi spiser i kilovis om sommeren. De forskellige røde jordbær, der vokser og sælges i Danmark, er nemlig ligesom de hvide jordbær også fremavlede hybrider, der har vist sig at være de mest produktive, aromatiske og salgbare på vores marked.  

Naturligt hvide jordbær

Pineberries er jordbær, der har aner tilbage i Sydamerika. Bærret er en krydsning mellem et nordamarikansk jordbær (Fragaria virginiana) og et sydamerikansk jordbær, som hedder Fragaria chiloensis,hvilket direkte oversat betyder "jordbær fra Chile".

Vilde jordbær fra Sydamarika er faktisk fra naturens side hvide. Der har derfor ikke fundet noget genetisk modificering af bærret sted, som onde tunger ellers ville vide. 

Hvordan smager pineberries?

Pineberries er sprogligt set en krydsning af pineapple og strawberry. Navnet skyldes, at "Ananasjordbærret" faktisk efter sigende har en diskret bismag af ananas.

Ananasjordbærret er lidt mindre end vanlige jordbær. Skinnet er hvidt, også når bærret er modent. Frøene uden på jordet er derimod røde. 

Der er forskellige meldinger om smagen af pineberries. Smagen beskrives blandt andet som en citrus-smag, der melder sig, når man bider i bærret.

En enkelt smagsekspert giver ifølge det engelske dagblad, The Guardian, denne beskrivelse af smagsoplevelsen: "det dufter af jordbær. Det smager af - vand. Med sødemiddel i. Det er afskyliget".

Men engelske smagsløg kan være meget konservative, så det vidnesbyrd må ind til vidwew stå til troende - indtil Netto, Føtex eller Fakta lader os almindelige forbrugere selv smage på den forbudne frugt.

Læs også: Jordbær - sådan dyrker, plejer og plukker du jordbær 

Tyggegummi-jordbærret

Det varer næppe længe, inden dagligvarekæderne og grønthandlerne begynder at teste pineberries af.

Når disse ananasjordbær har fået fodfæste, så er tiden måske inde for næste krydsning på markedet: Strasberries, som er jordbær, der ligner hindbær eller Bubblegum Strawberry, som efter rapporterne at dømme smager som "Hubba bubba tyggegummi".

6. juni 2016 Mikkel Hede
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

Sådan høster du bedst bærrene i haven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan gå galt.

Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet

Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring -...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.