Sådan høster du bedst bærrene i haven
Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter og desserter. Og så er der havens utallige spiselige blomster, der giver smag og kulør til salaterne. Få også opskriften på en lækker solbærtrifli.
Netop nu er mange haver omdannet til ét stort spisekammer fyldt med modne bær, frugter og spiselige blomster. Hvis du kun har en enkelt eller to bærbuske, kan du plukke bærrene i en håndevending.
Men hvis det bugner i din have af syltekirsebær, blommer, solbær, hindbær, brombær, ribs og blåbær, kan det godt være uoverkommeligt at gå i gang med høsten. Ofte ender det med, at masser af dejlige bær og frugter falder af buskene og rådner på jorden.
Hold en høstfest
Derfor kan det være en rigtig god idé at gøre det til en tradition at holde en årlig høstfest. Inviter venner og familie til en dag i haven, hvor der plukkes, ribbes, nippes og snakkes. De mindste kan tage sig af de bær, der er længst nede på buskene.
Gode redskaber til høsten
Et par redskaber gør arbejdet lidt hurtigere. En bærplukker, der består af en opsamlingskasse, som er forsynet med en ”kam”, kan effektivt og nænsomt høste mange bær ad gangen og samtidig sørge for, at kun et minimum af blade følger med.
Hold hænderne fri med frugtplukketasker
Det er også praktisk at have begge hænder fri under bærplukningen. Du kan fx fastgøre en sele til en plastikspand og sætte selen på skrå over skulderen. Men du kan også købe frugtplukketasker med seler og med mulighed for at løsne bunden, så alle bærrene kan trille ned i en større opsamlingsbeholder. Taskerne er bedst til plukning af kirsebær, mirabeller og større bær, der kan tåle at blive trykket let. En bærrenser, som er en stor, flad si, hvor blade og urenheder ryger igennem, er også fin at have ved hånden.
Spis eller forarbejd bærrene hurtigt
Når du har høstet bærrene, bør du spise eller forarbejde dem inden for kort tid. Du kan eventuelt fortsætte høstdagen i køkkenet med syltning og bagning, så alle kan få et glas marmelade eller et stykke tærte med hjem. Eller du kan fryse bærrene, så du kan nyde en omgang sommerlig rødgrød med fløde en mørk og kold vinteraften.
Spis bladene på visse bærbuske
Det er ikke kun bærrene, der kan spises - også bladene på visse bærbuske, kan tørres og anvendes til fx urtete. Det gælder blandt andet solbær- og hindbærblade. Bladene kan tørres i ovnen ved 30 grader, hvorefter du nemt kan fjerne stilkene, så du kun har det tørre ”bladkød” tilbage. Vent med at plukke bladene til efter bærhøsten.
Brug også blomster til smag og kulør
Faktisk kan du spise meget mere af din have, end du måske forestiller dig. Flere blomster giver smag og sætter kulør på alt fra salater til fiskeretter. Her og nu gælder det blandt andet blomsterkarse, kornblomster, hjulkrone, mamelukærmer og appelsin- og citrontagetes. Det er vigtigt, at ingen af blomsterne har været sprøjtet på noget tidspunkt.
Spis solsikkerne
Fra solsikkerne kan du få solsikkekerner. Men du kan også spise de store knopper eller de netop udsprungne blomster. De smager lidt hen ad artiskokker og kan også tilberedes på samme måde. Fjern det grønne rundt om bunden af knoppen eller blomsten, skyl den, og kog den i vand, til den er mør. Servér med koldt smør eller salat til.
To tips til bærplukning
- Når du plukker hindbær, så gør det så forsigtigt, at kun bærrene følger med.
- Ribs og hyldebær plukkes som klaser, der skylles, hvorefter bærrene ribbes af med en gaffel.
Æbler og pærer
Glem ikke årstidens modne æbler og pærer. De er perfekte til desserter og kager, og hvis du har rigtig mange af dem, kan de presses til dejlig saft. Ud af æblesaften kan du også lave din egen cider.
Opskrift I Lav en lækker solbærtrifli
Det skal du bruge
4 personer
Grød:
400 g solbær
200 g sukker
2 dl vand
1 spsk majsstivelse
4 spsk vand
Sæt solbær, sukker og vand over at koge i en stor gryde i ca. 10 min. Skum for urenheder, og jævn med majsstivelse rørt ud i vand (følg anvisningen på posen). Kog igennem ved svag varme under omrøring i 2-3 min. Afkøl grøden.
Creme:
1 vaniljestang
2 tsk. sukker
1 dl piskefløde
1 dl fromage frais 0,2%
3 tsk. florsukker
Flæk vaniljestangen, skrab kernerne ud, og massér dem sammen med sukkeret. Bland vaniljepasta, fløde, fromage frais og florsukker, og pisk til en cremet konsistens.
Sådan gør du
Knus 100 g makroner let, og væd dem med 4 spsk. solbærlikør. Læg dem i bunden af en skål, eller fordel dem i fire portionsglas. Kom grøden på, og top til sidst med cremen. Pynt med blåbær samt mynte eller citronmelisse.
Tip
Husk at tage lidt solbærgrød fra til børnene, og servér den med en kugle vaniljeis.
Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs
Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.
Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave
Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...
Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter
Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...
Lav dine egne skilte til krydderurterne
Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.
Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven
Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...
De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven
Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan...
Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet
Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring - køkkenhaven kan nemlig sagtens opstå i vindueskarmen eller på altanen. Her får du fire tips til den alternative køkkenhave.
Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven
Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...
Forlæng sommeren i køkkenhaven
Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret
Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt
Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resultatet. Her er det de flotte frilands krydderurter, som bare mangler den sidste pleje for at være spiseklare, kommer ind i billedet. Nemt og sjovt havearbejde.
Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt
Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...
Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...
Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få...
Sådan laver du garanteret sneglefri højbede
Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.
Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen
Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.
10 grøntsager der kan gro i skygge
Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.