Start din køkkenhave i april – sådan gør du

Ønsker du en køkkenhave i år, der bugner med grøntsager, så er april måneden, du skal gå i gang. Få gode råd til, hvordan du griber "projekt køkkenhave" an. Du får også 12 konkrete tips til gøremål i haven i april - få eksempelvis råd til, hvad du stiller op med bladlusene, og hvordan du får en gør det selv-marguerit.


Sådan får du gang i din køkkenhave

Alt ukrudt skal fjernes, større jordklumper slås i stykker, og hele køkkenhaven rives igennem. Begynd med at så de mest kuldetolerante grøntsager. Det er fx radise, spinat, salat, rucola, dild, rødbede, ært og gulerod. Vent med bønner, majs, drueagurker og squash, men husk at levne plads. Så bladgrøntsagerne i korte rækker, så du kan så ad flere omgange og dermed få friske forsyninger over en lang periode. Gulerødder og andre rodfrugter er længe om at udvikle sig og sås kun én gang i lange rækker.

Frøene må ikke ligge for dybt

Brug fx rivens skaft til at lave riller, du kan så i. Så bliver rillerne pænt lige. Sørg for god rækkeafstand. Planterne fylder mere, end du tror, når de vokser til. En tommelfingerregel foreskriver, at frø skal dækkes med et jordlag, der svarer cirka til frøets tykkelse. Det er ikke ret meget, så pas på, at du ikke får frøene lagt for dybt. Vand efter såning, og sørg for dagligt at holde øje med køkkenhaven lige efter tilsåning.

Nogle planter plantes ud som småplanter

Krydderurter og en række grøntsager som porre og forskellige kålarter kan det bedre betale sig at købe som småplanter, der plantes ud. Skil planterne i bakken med forsigtighed, og plant dem hver for sig, så de har plads til at udvikle sig.

Gøremål i haven i april

  • Klip plænen første gang med højt skær.
  • Beskær hortensia lige over første knop under den gamle blomst.
  • Barbenede lavendler kan graves op og plantes lidt dybere.
  • Giv bærbuskene gødning.
  • Klip sommerfuglebusken ned til 30 cm over jorden.
  • Flyt solsikkeplanter, der spirer frem under foderbrættet, til et bedre sted.
  • Fjern rabarberblom-sten, så du kan høste længere.
  • Tag frø af julerosen og så dem straks.
  • Klip lavendler ned men kun så langt, at der stadig er friske blade.
  • Læg dahlia-knolde

Månedens nemme opgave: Gnid eller spul lusene væk med det samme

Ud med lusene – de formerer sig med lynets hast, så derfor gælder det om at opdage de første lus. Får du uskadeliggjort dem, er du fri for problemer senere. Det gælder i al sin enkelthed om at holde øje: Tjek de friske, saftige skud-spidser, der er deres yndlingssted, jævnligt, og gnid lusene af i takt med, at du opdager dem. Du kan også spule dem væk med en hård, målrettet stråle fra vandslangen.

Månedens svære opgave: Plant din egen marguerit

Køb en velforgrenet marguerit i planteskolen og klip så mange skud af, du kan. En god stikling er omkring 10 cm. Fjern alle blomsterknopper og de nederste blade, før du planter stiklingen i gennemfugtet spiremuld i en urtepotte. Sæt en plastikpose over og hold øje med, at jorden er fugtig, men ikke våd. Når stiklingen begynder at skyde, er roddannelsen en realitet, plastikposen fjernes, og du har en ny plante, der kan stå på egne ben.

Mest læste artikler