Grønne hits

Køkkenhaven
Solen er svag, men disse vitaminrige frugter og grøntsager smager af solskin.



Tekst og foto: Birgitte Svennevig, idényt nr. 1, 2006

Rosenkål:
Små grønne og faste hoveder (sideskud), der sidder på kålplantens stamme. Rosenkål tåler frost, de smager bedst, når de har fået den første nattefrost. Sauter eller kog kålen, og dæmp den lidt bitre smag med et drys hakkede hasselnødder eller lidt revet muskatnød.

Sæson: Nov.-feb. (danske).
Opbevaring: Helst ved ca. 0° og med god luftcirkulation. I køleskab ca. 1 uge, men de må ikke opbevares sammen med tomater, æbler eller pærer. Rosenkål kan fryses efter ca. fem minutters blanchering.
Vitaminer: Kostfibre, vitamin B6, C-vitamin, folat, kalium.

Pomerans:
Ligner appelsinen, men er bitter. Giver god smag i marmelader. I tørret form som krydderi i snaps, brød og kager.
Sæson: Dec.-mar. (udl.).
Opbevaring: 2-3 uger ved stuetemperatur.
Vitaminer: C-vitamin, antioxidanter.

Glaskål eller knudekål:
Er blå eller lysegrøn og har hvidt kød. Riv glaskålen i salaten, eller kog den, fx i en stuvning eller suppe. Hvis skrællen er slatten, skal den fjernes før brug.
Sæson: Sept.-mar. (danske).
Opbevaring: 10-14 dage i køleskab.
Vitaminer: B- og C-vitamin.

Ræddike:
Den kan være hvid, rød, sort, rund eller kegleformet. Skrællen fjernes før brug. Indholdet af sennepsolie giver en lidt skarp smag. Brug den rå i salater, eller lad den simre med i supper og sammenkogte retter.
Sæson: Sept.-mar. (danske).
Opbevaring: Ved 0-4° i 2-4 måneder. Ved 20° i ca. en uge. Opbevares bedst i kule.
Vitaminer: C-vitamin.

Flest C-vitaminer
Guava:
Sydfrugt på størrelse med en pære. Frugtkødet er hvidt/gulligt/lyserødt med små kerner i centrum. Spis guavaen naturel eller som tilbehør til is og kager. Guava indeholder pektin, der giver marmelade en god fast konsistens, husk dog at si kernerne fra. Kan også koges ind med sukker til en fast masse, der kan skæres i skiver og serveres som konfekt eller pålæg.
Sæson:
Sept.-mar. (udl.).
Opbevaring:
Ved 8-10° i ca. tre uger.
Vitaminer:
C- og A-vitaminer, fosfor, jern og kalcium. Indeholder 4-5 gange mere C-vitamin end citrusfrugter.


30. januar 2006
Mere om Køkkenhaven

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Køkkenhaven Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Køkkenhaven Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Køkkenhaven Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Køkkenhaven Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.