Grønne hits

Solen er svag, men disse vitaminrige frugter og grøntsager smager af solskin.
Af: redaktionen, 30. januar 2006



Tekst og foto: Birgitte Svennevig, idényt nr. 1, 2006

Rosenkål:
Små grønne og faste hoveder (sideskud), der sidder på kålplantens stamme. Rosenkål tåler frost, de smager bedst, når de har fået den første nattefrost. Sauter eller kog kålen, og dæmp den lidt bitre smag med et drys hakkede hasselnødder eller lidt revet muskatnød.

Sæson: Nov.-feb. (danske).
Opbevaring: Helst ved ca. 0° og med god luftcirkulation. I køleskab ca. 1 uge, men de må ikke opbevares sammen med tomater, æbler eller pærer. Rosenkål kan fryses efter ca. fem minutters blanchering.
Vitaminer: Kostfibre, vitamin B6, C-vitamin, folat, kalium.

Pomerans:
Ligner appelsinen, men er bitter. Giver god smag i marmelader. I tørret form som krydderi i snaps, brød og kager.
Sæson: Dec.-mar. (udl.).
Opbevaring: 2-3 uger ved stuetemperatur.
Vitaminer: C-vitamin, antioxidanter.

Glaskål eller knudekål:
Er blå eller lysegrøn og har hvidt kød. Riv glaskålen i salaten, eller kog den, fx i en stuvning eller suppe. Hvis skrællen er slatten, skal den fjernes før brug.
Sæson: Sept.-mar. (danske).
Opbevaring: 10-14 dage i køleskab.
Vitaminer: B- og C-vitamin.

Ræddike:
Den kan være hvid, rød, sort, rund eller kegleformet. Skrællen fjernes før brug. Indholdet af sennepsolie giver en lidt skarp smag. Brug den rå i salater, eller lad den simre med i supper og sammenkogte retter.
Sæson: Sept.-mar. (danske).
Opbevaring: Ved 0-4° i 2-4 måneder. Ved 20° i ca. en uge. Opbevares bedst i kule.
Vitaminer: C-vitamin.

Flest C-vitaminer
Guava:
Sydfrugt på størrelse med en pære. Frugtkødet er hvidt/gulligt/lyserødt med små kerner i centrum. Spis guavaen naturel eller som tilbehør til is og kager. Guava indeholder pektin, der giver marmelade en god fast konsistens, husk dog at si kernerne fra. Kan også koges ind med sukker til en fast masse, der kan skæres i skiver og serveres som konfekt eller pålæg.
Sæson:
Sept.-mar. (udl.).
Opbevaring:
Ved 8-10° i ca. tre uger.
Vitaminer:
C- og A-vitaminer, fosfor, jern og kalcium. Indeholder 4-5 gange mere C-vitamin end citrusfrugter.


30. januar 2006 redaktionen
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

Sådan høster du bedst bærrene i haven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan gå galt.

Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet

Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring -...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.