Foto: Anemette Olesen

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er både en nem grøntsag at dyrke, og så er den fyldt med C-vitaminer.

Af: Anemette Olesen, 1109, 14. september 2011

I gamle dage havde man kålgårde

Kålgårde var navnet på de første køkkenhaver, og her var kålen den dominerende grøntsag, som blev flittigt brugt i den danske kost.

Hårdfør grøntsag

Grønkålen blev især plantet i køkkenhaverne, for den var hårdfør og kunne levere grønne smagfulde blade på trods af vinterkulden. Grønkålen er den ældste form for kål og skulle være den kål, der ligner de oprindelige stamformer mest.

Grønkål er fyldt med C-vitaminer

Den klarer sig godt i vinterkulden, så du året rundt kan plukke af de mørkegrønne krusede blade. Grønkål er også en sund køkkenurt med masser af C-vitamin, jern, kalk, karotin og B1-vitamin, så der er flere grunde til at sætte plads af til denne gamle og nyttige køkkenurt.

Grønkål i salat, som stuvet og i suppen

Grønkål kan indgå i salatskålen, og den kan koges og serveres stuvet, i suppe eller i gratin. Finthakket grønkål kan også bruges som persille a la grønt drys på madder. Kun fantasien sætter grænser for brugen af denne skønne kål.

I blomst om foråret

Når grønkål har overvintret i køkkenhaven vil den i løbet af foråret gå i blomst og afsløre mange gule korsblomster, der dufter af honning. Bierne tiltrækkes af den blomstrende kål, og vi kan selv nyde de gule blomster i salater og andet.

Frøhylstre i wokken

Efter afblomstring vil de umodne frøhylstre kunne bruges i wokretter. Den blomstrende kål tiltrækker flere insekter til haven, så derfor vil det være synd at hive de gamle kålstokke op, før de har blomstret.

Tre gode sorter af grønkål

Der findes flere gode sorter i handelen, som yder godt og samtidig tager sig godt ud:

  • Pentland Brig er en hårdfør sort, som udvikler lange broccoliagtige skud året efter.
  • Redbor udvikler efter frost mørkviolette krusede blade, som bliver flottere, jo mere kulde den udsættes for.
  • Red Russian bliver til en flot fligetbladet grønkål med mørke violette ribber.
14. september 2011 Anemette Olesen, 1109
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

Sådan høster du bedst bærrene i haven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan gå galt.

Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet

Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring -...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.