Godt i gang med chili såning

Køkkenhaven

Hvis du skal nå at have noget ud af dine chiliplanter, gælder det om at komme tidligt i gang. Se her, hvordan du gør.

Foto: Lotte Bjarke

Chiliproduktionen er startet

Hvis man skal nå at have noget ud af sine chiliplanter, gælder det om at komme tidligt i gang. Planterne er længe om at få størrelse, og venter man for længe med at så, når de ikke at sætte ret mange frugter. Så nu er jeg gået i gang.

En del frugter fra sidste års høst blev lagt til tørre, for der er gået lidt sport i at holde liv i slægtstræet. Der er to slags. Den ene var for tre år siden en autoriseret Habanero Limon, mens den anden nu bliver til femte generation efter den sindssygt stærke, dansk forædlede Bhut Orange Copenhagen. Se dem her

På med handskerne, for ikke at få chili eftervirkninger uheldige steder.

Det viste sig heldigvis, at frøene i langt de fleste tilfælde var tørret nok så fint inde i frugterne, og var lige til at drysse ud, efter at frugten var blevet klippet op med en lille neglesaks.

Jeg har sået frø fra flere frugter for at være sikker på, at nogle af dem er spiredygtige. Det er jo lidt tricky at få høstet frugterne præcist, når de er perfekt modne.

Frøene er blevet sået i bakker med gennemfugtet spirejord og bragt i nærkontakt med jorden ved hjælp af de behandskede fingre. Derefter blev bakkerne puttet i plasticposer, og står nu og hygger sig på gulvet i badeværelset, hvor der er dejligt lunt. Chilifrø spirer bedst ved 22-25 grader.

Nu glæder jeg mig bare til, at en ny generation af chiliplanter spirer. Foreløbig har afkommet lignet de oprindelige sorter temmelig meget, men man har jo lov at håbe på, at der pludselig dukker en plante op med sine helt egne karaktertræk, så den kan blive døbt Chili 'Sondrup' :-)

Læs også: Rovmider som nødbremse 

Helt hen i haven

Følg årets gang i Lotte Bjarkes have på bloggen www.helthenihaven.dk og få altid gode tips og tricks til haven.

1. februar 2017
Mere om Køkkenhaven

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Køkkenhaven Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Køkkenhaven Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Køkkenhaven Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Køkkenhaven Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...