Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning
Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale, når vi spiser det, der ellers skulle blive til gødning. Se her hvilken slags gødning, du skal vælge, og hvornår du skal bruge den.
I havens andre bede får visne planterester i nogen grad lov at formulde og indgå i et naturligt kredsløb, der giver næring tilbage til jorden. I køkkenhaven fjernes så godt som alt plantemateriale fra ukrudt til afgrøde.
Staldgødning er noget af det bedste
Før du giver dig i kast med at så, skal du grundgøde med gødning, der frigives langsomt til jorden. Velomsat staldgødning er noget af det bedste, du kan give din køkkenhave. Den spredes jævnt og indarbejdes i jorden med en spade. Du skal ikke tilføre køkkenhaven frisk staldgødning i forårsmånederne. Det er simpelt hen for skrap kost for frøplanterne.
Kompostér gødningen
Staldgødning bør komposteres i mindst et halvt år, før det spredes i køkkenhaven. Dog kan du sprede frisk staldgødning om efteråret og lade komposteringen ske på stedet. Efter vinteren indarbejdes gødningen i jorden.
Kompost fra haveaffald er også godt
Kompost baseret på dit eget haveaffald og den kompost, der mange steder kan hentes på kommunernes genbrugspladser, giver også et godt og alsidigt næringstilskud til din køkkenhave og er godt for jordstrukturen.
Sådan bruger du komposten
Det tager mindst et år at forvandle haveaffald til god, velomsat kompost. Sådan en velomsat kompost kan med fordel spredes i køkkenhaven i foråret. Fordel komposten i et jævnt lag, og indarbejd den i jorden med en spade. Kompost kan indeholde en del ukrudtsfrø. Derfor kan du med fordel vente lidt med at gå i gang med at så. Giv først ukrudtsfrøene en chance for at spire, og hak dem væk, når de titter frem.
Brug langtidsvirkende gødning før såning
Købegødning er et solidt næringstilskud til køkkenhaven. Før du sår, er det bedst at vælge en langtidsvirkende gødning, der frigiver næringsstofferne efterhånden. Så længe der ikke er planter i køkkenhaven, risikerer du, at næringsstofferne i traditionelle kunstgødninger udvaskes eller forvolder skade på de spirende planter, der ikke tåler ret meget gødning på en gang.
Mineralsk eller organisk gødning
Langtidsvirkende gødninger fås både som organiske og mineralske gødninger. De organiske er baseret på organiske materialer som tang, benmel eller hønsemøg. De uorganiske er baseret på mineralsk materiale, der fx udvindes af undergrunden. Forskellen på de organiske og de mineralske gødninger er indholdet af andre elementer end lige netop de næringsstoffer, der står på varedeklarationen.
Det er mineralsk og organiske bedst til hver især
Mens de mineralske gødninger især er gode til at forsyne planterne med de vigtigste næringsstoffer, indeholder de organiske gødninger foruden disse en række mikronæringsstoffer, der har en vis jordforbedrende virkning, når det organiske materiale nedmulder og derved gavner det nyttige mikroliv i jorden.
Kend din NPK (nitrogen-phosphor-kalium)
NPK 12-5-14 og NPK 14-3-18 er gængse blandingsgødninger, der passer til de fleste havers behov. Primo april tilføres 3-5 kg NPK-gødning pr. 100 m2. Det svarer til 50 g pr. m2. I juni gødes køkkenhaven igen med 2-3 kg pr. 100 m2, gerne med en gødning med et højere kvælstofindhold, fx NPK 23-3-7. Er resultaterne i køkkenhaven dårlige, er der måske for lidt eller for meget af et eller flere næringsstoffer i jorden. En jordbundsanalyse kan afsløre, hvad der er galt, og henvise dig til den specialgødning, der kan rette op på situationen.
Gødning når planterne gror
Grøntsagerne har et stort næringsforbrug, så der kan hurtigt opstå mangel, hvis du ikke gøder igen. Især kompost bør suppleres med yderligere næringstilskud. Hvis du følger grundgødskningen op med endnu en gødskning med langtidsvirkende gødning i juni, når planterne er i god vækst, kommer grønsagsplanterne aldrig til at mangle næring.
Sådan retter du op på en mangelsituation
Hvis du har været for fedtet med gødningen i første omgang, kan det blive nødvendigt at rette op på mangelsituationen. Da er traditionelle mineralske gødninger løsningen. De såkaldte NPK-gødninger indeholder de vigtigste næringsstoffer i en form, der er let tilgængelig for planterne og virker næsten fra dag til dag. Hvis du bruger den gødning, kan du med fordel give planterne lidt ad gangen. Planterne kan kun udnytte en vis mængde næring, og du risikerer, at overskydende næringsstoffer udvaskes.
Sådan gødes køkkenhaven hele året
- Begynd sæsonen med en grundgødskning i april, når væksten går i gang. Brug velomsat staldgødning og kompost eller en blandingsgødning. Læs altid instruktionen på posen. Vælg evt. en langtidsvirkende gødning.
- I juni tilføres en gødning med et højt kvælstofindhold. Du kan vælge mellem langtidsvirkende eller mere traditionelle gødninger.
- Velomsat staldgødning og kompost kan med fordel spredes ud mellem rækkerne i løbet af vækstsæsonen.
- Efter sæsonen tilføres jorden staldgødning og/eller kompost. Du kan også så grøngødning, som er planter, der efterfølgende nedmuldes i jorden.
Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs
Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.
Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave
Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...
Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter
Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...
Lav dine egne skilte til krydderurterne
Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.
Sådan høster du bedst bærrene i haven
Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...
Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven
Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...
De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven
Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan gå galt.
Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet
Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring -...
Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven
Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...
Forlæng sommeren i køkkenhaven
Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret
Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt
Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...
Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt
Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...
Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...
Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.
Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen
Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.
10 grøntsager der kan gro i skygge
Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.