Mange grøntsager holder sig fint i månedsvis med en fornuftig opbevaring.
Mange grøntsager holder sig fint i månedsvis med en fornuftig opbevaring.

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men frostfrit og passende fugtigt. Alligevel kan grøntsagerne og gemmeæblerne opbevares, så de holder længere.


Gem kun det bedste

En vellykket opbevaring begynder med en kraftig sortering. Brug ikke plads og kræfter på ting, som alligevel bliver kedelige på kort tid fx sommeræblerne, som helst skal spises lige fra træet. Vær kritisk og kassér alt, hvad der har pletter og skader.

Rødderne
 Fotos: iStock, Colourbox m.fl.Vinterporrer, gulerødder, persillerødder, jordskokker og pastinakker har det bedst i jorden. De kan blive stående i køkken­haven, lige til frosten går i jorden. Porre, pastinak og jordskok tåler endda frost. Så længe det er muligt at grave i jorden. Du kan strække sæsonen ved at overdække bedet med et tykt lag visne blade, halm eller fiberdug.
Hvis rødderne absolut skal op, lægges de bedst i en beholder med fugtigt sand eller sphagnum, som stilles fx i et udhus eller en carport ved en temperatur omkring 0°. Hold øje med, at de ikke tørrer ud.Æblerne
 Fotos: iStock, Colourbox m.fl.Gemmeæblerne holder sig bedst let fugtigt ved 1-4° i luftige trækasser. Flade kasser giver et godt overblik over æblernes tilstand. Kassér jævnligt alle æbler med rådne pletter, så de ikke smitter.
Stil de overdækkede kasser udendørs. Ved udsigt til vedvarende frost kan de pakkes ind i aviser og tæpper eller vintermåtter – husk at sørge for udluftning. På et beskyttet sted, fx i en carport, kan de på den måde holdes frostfri vinteren igennem.

Løgene
 Fotos: iStock, Colourbox m.fl.Løg tages op, når toppen visner eller vælter. Flet toppene sammen til bundter, som hænges op et tørt og luftigt sted. Du kan også fjerne toppene og komme løgene i net eller i en kasse med trådnet som bund. Løgene skal tørre hurtigt, gerne indendørs. Derefter skal de opbevares køligt og absolut tørt.

Kartoflerne
 Fotos: iStock, Colourbox m.fl.Kartofler får en dårlig smag, hvis jordtemperaturen kommer under 4°. Hvis jorden er meget fugtig, kan de også blive angrebet af skurv. Tag dem op sidst i september og læg dem køligt, relativt tørt og helt mørkt, så de ikke bliver grønne og giftige. Kom kartoflerne i papkasser eller papirsække, som igen sættes i styroporkasser dækket med aviser og evt. et låg. Stil kasserne udendørs fx under et halvtag.

Frugt og grønt hver for sig
Frugt skal opbevares for sig selv. Den udskiller gasarten ethylen, som får kartofler og grøntsager til at visne.

En udtjent kummefryser kan gøre god gavn
Sørg for udluftning ved eventuelt at fjerne noget af gummi­listen under låget. Hold desuden øje med, at indholdet ikke tørrer ud. Stil fryseren et diskret sted på nordsiden af huset. En beholder nedgravet i jorden er også et stabilt, koldt og fugtigt opbevaringssted.
Beholderen kan være alt fra en brøndring, et drænrør, en murerbalje med drænhuller til noget mere avanceret.
Forsyn beholderen med et låg, der er nemt at få af og på. Det skal have udluftningshuller og eventuelt noget isolering mod frost. Hvis du har drivhus og lyst til at gøre lidt ekstra ud af vinteropbevaringen, kan du indrette en permanent “kælder” under fliserne i midtergangen.

Pas på tyvene

 Fotos: iStock, Colourbox m.fl.Der er andre, som sætter pris på dit vinterforråd. Mus og solsorte er de mest plagsomme. Mus kan knibe sig gennem sprækker på bare 7 mm. Tænk på det, når du laver udluftnings-huller. Solsortens næb er langt nok til at nå ind mellem tremmerne på frugtkasserne. Dæk over med fuglenet, et gammelt tæppe eller nogle kasserede håndklæder.


24. august 2009
Mere om Køkkenhaven

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Fra drivhus til dybfryser

Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.