Sådan gemmer du dine frø – og sår dem gratis næste forår

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Gemmer du dem, kan du så de frø, du synes bedst om næste år. Se hvordan du gør her.

Der er forskel på, hvordan planter danner frø, og derfor også på, hvordan frøene skal høstes og behandles.

Nogle planter danner frøene i blomster, der bliver til frøstande (fx gulerod, porre, salat og spinat). Andre danner frø i bælge (fx bønne, ært og radise). Squash, agurk, tomat og peberfrugt danner deres frø i frugten.

Sådan skal du høste frøene

Frø fra frøstande og bælge er tørre frø. Som hovedregel skal frøene tørre så meget som muligt på planten, inden de høstes. Dog skal du være forsigtig med visse typer frø, fordi de nemt falder af, når det blæser. Derfor er det en god idé at høste frøstandene efterhånden, som de modner. Nogle frø modner så sent, at det er nødvendigt at tage hele planten ind og hænge den til tørre. Når frøene er tørret godt, kan du pille eller ryste frø ud af frøstandene eller bælgene.

Sådan tørrer du frø

Foto: Lotte BjarkeLæg frøene til tørre et lunt sted. Læg dem på pergamentpapir (på fx køkkenrulle sætter frøene sig fast). Undlad at tørre frø i ovnen eller på radiator, da mange frø ikke tåler temperaturer over 35°. Det tager normalt 2-3 uger at tørre frø. Store frø kan tage længere tid.

Opbevaring

Tørre frø skal i papirposer eller kuverter og opbevares tørt og helst også køligt. De tørre frø kan med fordel opbevares i lufttætte beholdere, så de ikke påvirkes af svingninger i luftfugtigheden.

Nogle frø skal rengøres, inden du tørrer dem

Frø, der stammer fra frugter, er våde, når de tages ud. Frø fra fx peber er “rene”, når de skrabes ud og skal blot lægges til tørre. Frø fra squash, græskar og courgetter skal i stedet vaskes eller rengøres, før de kan tørres – gnub dem mod en si under rindende vand. Nogle frø er store og kan være flere uger om at tørre.

Salatfrø skal rystes

Foto: Lotte BjarkeDet er nemt at få salat til at gå i stok og danne frø. Du skal bare vente, så går resten af sig selv. Salatplanter i blomst bliver nemt halvanden meter høje og har ofte brug for støtte.

Når frøene modner i de små blomsterhoveder, dannes der en faldskærm på hvert frø – ligesom på tidselblomster – og modningen af frøene foregår gradvist over en periode på 2-3 uger.

Ryst de modne frø i en pose. Høst evt. hele planten, når ca. halvdelen af frøene er modne. Hæng den til tørre et luftigt sted med toppen nedad. Faldskærmene skilles fra frøene ved at sigte frøene.

Holdbarhed: Frøene kan opbevares op til syv år.
Bestøvning: Krydsbestøvning forekommer sjældent.

Læs også: Få succes med grønkål i din have

Tomatfrø skal gøres klar i trin

  1. Skær tomaten over, og skrab det bløde indhold med frøene over i et rent glas. Tilsæt lidt lunkent vand og lad glasset stå ved stuetemperatur, undgå direkte sollys.
  2. Fotos: Brian KrauseNu starter en gæringsproces, der godt kan lugte ubehageligt. Den har to formål: for det første nedbrydes den seje gelekappe rundt om frøene, der forhindrer frøene i at spire. For det andet medfører gæringen, at der dannes stoffer, som forhindrer bakteriesygdomme i at overføres til frøene.
  3. Når der er dannet et tykt lag mug på overfladen, er frøene klar – normalt efter 2-4 dage. Skrab muggen væk, hæld vand på, og rør rundt. Når frøene er sunket til bunds, kan du hælde urenhederne bort – gentag om nødvendigt processen.
  4. Slut af med at gnubbe frøene mod en si under rindende vand – og tør dem på pergamentpapir.

OBS: Har du ikke tid eller mulighed for den korrekte proces, kan du gnubbe tomatfrøene så godt som muligt og derefter tørre dem.

Artiklen er ajourført i sensommeren 2023

Mest læste artikler