Peberfrugt og squash er nogle af de planter, du kan samle frø fra.
Peberfrugt og squash er nogle af de planter, du kan samle frø fra. Foto: Lise Mortensen Høy

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner frø, og derfor også på, hvordan frøene skal høstes og behandles. Se hvordan du gør her, og så de frø du synes bedst om til næste forår.

Forskel på hvordan planter danner frø

Nogle planter danner frøene i blomster, der bliver til frøstande (fx gulerod, porre, salat og spinat). Andre danner frø i bælge (fx bønne, ært og radise). Squash, agurk, tomat og peberfrugt danner deres frø i frugten.

Sådan tørrer du frø

Foto: Lotte BjarkeLæg frøene til tørre et lunt sted. Læg dem på pergamentpapir (på fx køkkenrulle sætter frøene sig fast). Undlad at tørre frø i ovn eller på radiator, da mange frø ikke tåler temperaturer over 35°. Det tager normalt 2-3 uger at tørre frø, store frø kan tage længere tid.

Sådan skal du høste frøene

Frø fra frøstande og bælge er tørre frø. Som hovedregel skal frøene tørre så meget som muligt på planten, inden de høstes. Dog skal du være forsigtig med visse typer frø, fordi de nemt falder af, når det blæser. Derfor er det en god idé at høste frøstandene efterhånden, som de modner. Nogle frø modner så sent, at det er nødvendigt at tage hele planten ind og hænge den til tørre. Når frøene er tørret godt, kan du pille eller ryste frø ud af frøstandene eller bælge.

Opbevaring

Tørre frø skal i papirposer eller kuverter og opbevares tørt og helst også køligt. De tørre frø kan med fordel opbevares i lufttætte beholdere, så de ikke påvirkes af svingninger i luftfugtigheden.

Nogle frø skal rengøres, inden du tørrer dem

Frø, der stammer fra frugter, er våde, når de tages ud. Frø fra fx peber er "rene", når de skrabes ud og skal blot lægges til tørre. Frø fra fx squash, græskar og courgetter skal vaskes eller rengøres, før de kan tørres – gnub dem mod en si under rindende vand. Nogle frø er store og kan være flere uger om at tørre.

Salatfrø skal rystes

Foto: Lotte BjarkeDet er nemt at få salat til at gå i stok og danne frø. Du skal bare vente, så går resten af sig selv. Salatplanter i blomst bliver nemt halvanden meter høje og har ofte brug for støtte. Når frøene modner i de små blomsterhoveder, dannes der en faldskærm på hvert frø – ligesom på tidselblomster – og modningen af frøene foregår gradvist over en periode på 2-3 uger. Ryst de modne frø i en pose. Høst evt. hele planten, når ca. halvdelen af frøene er modne. Hæng den til tørre et luftigt sted med toppen nedad. Faldskærmene skilles fra frøene ved at sigte frøene. Holdbarhed: Frøene kan opbevares op til syv år. Bestøvning: Krydsbestøvning forekommer sjældent.

Tomatfrø skal gøres klar i trin

Skrab frøene ud Skær tomaten over og skrab det bløde indhold med frøene over i et rent glas. Tilsæt lidt lunkent vand og lad glasset stå ved stuetemperatur, undgå direkte sollys.

Frøene gærer Fotos: Brian Krause

Nu starter en gæring, der godt kan lugte ubehageligt. Den har to formål: for det første nedbrydes den seje gelekappe rundt om frøene – den forhindrer frøene i at spire. For det andet medfører gæringen, at der dannes stoffer, som forhindrer bakteriesygdomme i at overføres til frøene. Når der er dannet et tykt lag mug på overfladen, er frøene klar – normalt efter 2-4 dage. Skrab muggen væk, hæld vand på og rør rundt. Når frøene er sunket til bunds, kan du hælde urenhederne bort – gentag processen.

Fotos: Brian KrauseBrug en sigte

Slut af med at gnubbe frøene mod en si under rindende vand – og tør dem på pergamentpapir. OBS: Har du ikke tid eller mulighed for den korrekte proces, kan du gnubbe tomatfrøene så godt som muligt og derefter tørre dem.

 

6. juli 2007
Mere om Køkkenhaven

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i en af Tivolis hemmelige og charmerende haver med dette eksklusive uddrag fra den blomsterrige bog. 

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få...

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Fra drivhus til dybfryser

Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.