Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret



Når ærterne er bælget og gulerødderne trukket op, bliver der så tomt i køkkenhaven. Jorden ligger brak og invaderes af ukrudt. I stedet for at ærgre sig over lugearbejdet er det en god idé at så køkkenhaven til igen. Der findes bladgrønsager, der med fordel kan sås nu. De spirer hurtigt og tåler lidt frost. I milde vintre kan der høstes grønt til salatskålen det meste af vinteren, og hvis rækkerne dækkes med fiberdug, er høsten sikret.

De forskellige typer “vintersalat” er ikke så kendte, men det er ikke, fordi de er svære at dyrke. Jorden forberedes på normal vis, hvilket vil sige, at ukrudt fjernes, hvorefter jorden rives igennem, så større knolde slås i stykker. Frøene sås i rækker. Da planterne ikke bliver ret store, kan du nøjes med en rækkeafstand på 20 cm. Planterne spirer frem i løbet af en uge. Der skal ofte tyndes lidt ud, så der er 10-15 cm mellem dem.
Spiseligt ukrudt!
Vintergrønsagerne blomstrer i foråret. De sætter masser af frø, som spredes i køkkenhaven.
Her spirer det ud på efteråret og sikrer dig planter de næste mange år. Hvis du vil undgå den vilde plantevækst, det giver, skal du sørge for at luge planterne væk, før de sætter frø, og helst allerede før de begynder at blomstre.
Men hvis du synes, det er rart at kunne høste uden forudgående anstrengelser, lader du “ukrudtet” stå. Det kan hakkes væk, når køkkenhaven skal bruges til andre formål.

Vårsalat

Vårsalat, Valerianella locusta, kaldes også feldsalat eller vintersalat. Det er en lille plante, der danner rosetter af blade, der i milde perioder kan høstes hele vinteren. Vårsalat har en mild, salatagtig smag og pynter vældigt på vinterens frokost- og middagsborde. I foråret blomstrer planten med skyer af blegblå blomster. Det er et tegn på, at sæsonen er forbi.

Vårsalat holder af næringsrig jord og masser af sol. Rækkerne bør vandes i tørre perioder. Man høster hele den lille tue og fjerner roden og de yderste blade, før resten kommer i salatskålen.

Vinterkarse

 

Vinterkarse, Barbarea verna, kaldes også amerikansk karse og landkarse. Planten har glinsende grønne blade, der kan minde om brøndkarse. Også smagen er som brøndkarse, lidt stærk og pebret. Men til forskel fra brøndkarse kræver vinterkarse ikke rindende vand, men kan dyrkes på almindelig vis i køkkenhaven.

Vinterkarse sætter pris på fugtig havejord og vokser bedst i halvskygge. Det er vigtigt at vande planterne i tørre perioder, ellers bliver strukturen grov og smagen alt for skarp. Når du høster vinterkarse, skal du kun tage den øverste del af planten. Så vil den ret hurtigt skyde igen.

Vinterportulak

Vinterportulak, Claytonia perfoliata, er en fin lille dekorativ plante med hjerteformede, kødfulde blade, sprøde stængler og bittesmå hvide blomster. Alt på vinterportulaken kan spises, og den har en mild, salatagtig smag og et højt C-vitamin-indhold.

Vinterportulak kræver stort set ingen opmærksomhed efter udtynding. Dyrk den på tør, næringsfattig jord i solskin, og den vil stortrives, uden at du behøver tænke på vanding, når først planterne har etableret sig. Også vinterportulak skyder fra basis, hvis du kun høster plantens øvre dele.

Vild rucola

Vild rucola, Diplotaxis tenuifolia, kan overvintre i milde vintre, men er mere sart end de øvrige vinterafgrøder. En fiberdug er en god forsikring mod skuffelser. Planten holder af almindelig køkkenhavejord, der holder på fugtigheden, og trives bedst i let skygge. Det er vigtigt at vande i tørre perioder, så smagen ikke bliver for skarp.

Vild rucola smager nærmest som den almindelige rucola, og den dyrkes på samme vis. Bladene høstes enkeltvis. Jo flere du plukker, jo flere blade danner planten.

Hvis vejret kommer på tværs
For spirende frø er udtørring den største trussel. Hvis vejret er varmt, tørt og solrigt i såperioden, skal du være meget omhyggelig med at vande de nysåede afgrøder. Det kan være et stort arbejde, hvis vejret er rigtig godt. Da er det nemmere at styre frøspiringen i bakker i vindueskarmen og så plante planterne ud, når vejret bliver mere fugtigt og knap så varmt.

 

Af Lotte Bjarke, 0506
Fotos: Garden Picture Library

12. juli 2017
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få...

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Fra drivhus til dybfryser

Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.