Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Køkkenhaven

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

De fleste grøntsager spirer fint ved stuetemperatur.
De fleste grøntsager spirer fint ved stuetemperatur. Foto: Lotte Bjarke

Forspring i vindueskarmen

Marts og april er højsæson for forspiring af grøntsager til køkkenhaven under lune, beskyttede forhold i vindueskarmen.

En række af de mest populære grøntsager i køkkenhaven er temmelig varmekrævende, og det betyder, at de ikke kan sås direkte i jorden før allersidst i maj. Dermed har de travlt, hvis de skal nå at spire, vokse til og give et godt udbytte, før sommeren er forbi.

Derfor er det smart at give de varmekrævende grøntsager et forspring ved at forspire dem inden døre og plante dem ud, når risikoen for frost er helt ovre – sidst i maj. Så er de allerede godt i gang og kan nå at blive til en hel masse i løbet af sæsonen.

Timing er vigtig

Nu gælder det ikke om at komme i gang så tidligt som muligt. Vindueskarmen er lun og beskyttende, men lysforholdene inde er ikke ret gode, med mindre man ligefrem investerer i vækstlys til de små.

En lun vindueskarm med ringe lysforhold resulterer i lange, ranglede planter, der sjældent bliver til gode grøntsager, når de plantes ud. De må kæmpe med barndommens mistrivsel hele deres liv. Derfor gælder det om at time sin forspiring, så planterne tilbringer den nødvendige tid i vindueskarmen men heller ikke mere.

Grøntsager, der ikke er kuldskære, kan med fordel sås direkte i køkkenhaven. Så sparer de en omplantning eller to, der alt andet lige kan bremse de spæde planter.

Find et lyst og køligt sted til småplanterne

De fleste grøntsager spirer fint ved stuetemperatur. Salat er en undtagelse, for salatfrø spirer dårligt ved temperaturer over 20°. Så find et køligere sted til salaten. Efter fremspiring er det under alle omstændigheder bedst at reservere en kølig men solbeskinnet vindueskarm til bakker og potter med småplanter, så planterne bliver stærke og harmoniske.

Husk at tynde ud i småplanterne

Når du sår, gælder det om at så tyndt, så der ikke er for mange frø i bakken. Det giver bare mere arbejde, når de spirer frem, for småplanter, der står som sild i en tønde, bliver ikke til gode udplantningsplanter.

Tynd under alle omstændigheder ud, så der er god afstand mellem planterne. Brug fingrene eller en pincet til at trække de overskydende planter op og vand efterfølgende, så jorden falder godt til om de tilbageværende planter.

Står planterne med god afstand i bakken – og har du timet forspiringen godt – kan de plantes direkte ud i haven sidst i maj. Bliver de så store, at de må kæmpe om pladsen i bakken, er det nødvendigt at plante dem om en ekstra gang, så de får hver deres potte at brede sig i.

Afhærdning

Planter, der starter deres liv i vindueskarmen, har levet en beskyttet tilværelse, så forholdene i køkkenhaven med direkte sollys og vind, kan være en barsk oplevelse.

Derfor er det bedst at afhærde planterne før udplantning, ved at stille dem udenfor midt på dagen i mildt vejr og tage dem ind igen ved aftenstide.
Efter nogle dage kan de stå på et  beskyttet sted i et par uger, før du planter dem i deres endelige voksested.

Lad dig ikke lokke af forårssolen men plant ud på en gråvejrsdag, det er mest skånsomt for planterne.

Oversigt over planter til forspiring 

Når frøene spirer, kan kulde betyde, at fx kål og porrer går i stok og blomstrer. Derfor er vindueskarmen en god start på livet for de varmekrævende grøntsagsarter. Nedenfor kan du se en oversight over planter til forspiring i marts og april.

Forspiring i marts

  • Artiskok
  • Kål
  • Porre
  • Knoldfennikel
  • Hovedsalat
  • Raddichio
  • Endivie

Forspiring i april

  • Squash
  • Græskar
  • Bønne  
  • Majs 
  • Drueagurk

Direkte såning

  • Pluksalat
  • Radise
  • Rucola
  • Spinat
  • Gulerod
  • Ært
  • Rødbede

Giv plads til de små planter

Når du sår grøntsager i bakker, betaler det sig at sørge for, at der er god afstand mellem frøene. Husk, at de alle sammen kan blive til en lille plante, der kræver plads omkring sig.

Bliver planterne så store, at de må slås om pladsen, så plant dem om til individuelle potter, så de har plads at udvikle sig på. Husk at skil planterne forsigtigt fra hinanden, så alle har roden i behold, når du planter ud.

23. marts 2018
Mere om Køkkenhaven

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Køkkenhaven Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Køkkenhaven Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

10 grøntsager der kan gro i skygge

Køkkenhaven Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...