Foto: Lotte Bjarke

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

1. Lug din jord

Inden du går i gang med at så eller plante, er det vigtigt, at jorden er fri for ukrudtsplanter. 

Ellers får de spæde grøntsagsplanter hård konkurrence fra begyndelsen, og det går ud over udbyttet. Når udgangspunktet er ukrudtsfrit, holder du nemmest ukrudtet i skak ved jævnligt at gå en tur med hakken og tage nye ukrudtsspirer i opløbet. (Ligesom du holder nullermændene i skak med støvsugeren). 

2. Så eller plant

Det er et temperamentsspørgsmål, om du vil så eller plante dine grøntsager, men det kommer også an på, hvad du vil dyrke.

Det er nemt at så for eksempel spinat, rucola og gulerødder direkte i køkkenhaven, mens porrer, kål og selleri som regel er nemmere at få succes med, når du planter frøplanter ud. Frøplanterne kan du selv fabrikere i bakker, eller du køber dig til dem. 

3. Vand rigtigt

Vand er en forudsætning for planteliv, og det er især kritisk i begyndelsen, når planterne er spæde og rodsystemet svagt. Vand grundigt, når du vander. Det er ikke nok, at jordoverfladen ser våd ud. Det gælder om at få rødderne til at vokse i dybden. Det gør planterne stærkere og behovet for vanding mindre, når grøntsagerne vokser til. 

4. Gødning er nødvendig

Gødning er planternes mad og helt nødvendigt for at få et godt resultat med grøntsagsdyrkning, hvor du jo fjerner organisk materiale og dermed næringsstoffer fra jorden, hver gang du høster.

Hvilken form for gødning, du vælger, er en smagssag, men det er afgørende vigtigt at følge doseringsvejledningen til den aktuelle gødning nøje, da for lidt og for meget er lige galt.

5. Spar plads med klatrestativer

Klatrestativer til grøntsager som ærter og bønner, der er slyngplanter, er en smart genvej til at få et stort udbytte ud af næsten ingen plads. Placer klatrestativet bagerst i bedet, så det ikke skygger for grøntsager i jorden. 

6. Tynd ud i trængslen

Der står altid på frøposerne, at man skal så tyndt, men i realiteten er det mere end svært at så tyndt nok. Resultatet er, at for eksempel gulerødder og rødbeder næsten altid står så tæt i rækken, at det går ud over planternes mulighed for at udvikle sig ordentligt.

Løsningen er udtynding, hvor du simpelthen luger overskydende planter væk, så der er luft mellem de tilbageværende. De lugede miniaturegrøntsager er fine i salaten. 

7. Hypning øger udbyttet

Når porrer og kartofler vokser til, skal de hyppes. At hyppe betyder at fylde jord op omkring planterne med en rive eller en hakke. Kartofler bliver grønne og giftige, når de får lys, og det modvirker hypning. På samme måde bliver porrerne lange og hvide, når de ikke får lys på den nederste del af skaftet efter hypning.

8. Plant hovederne ud

Hvis du vil dyrke salathoveder, så start med at så en kort række salat. Når frøplanterne har fået de første sæt blade, kan der forsigtigt graves en klump op, planterne kan skilles fra hinanden, og de kan udplantes på afstand, så de får plads til at udvikle sig. Gentag udplantningen flere gange, så du ikke får for mange færdige salathoveder på en gang. 

9. Så igen og igen

Bladgrøntsager og radiser kan med fordel sås i ganske korte rækker mange gange hen over sæsonen, så der altid er friske grøntsager at høste frem for bitter blomstrende rucola eller radiser på størrelse med roer. OBS! rucola-blomster er spiselige. 

10. Beskyt med net

Grøntsager, der erfaringsmæssigt angribes af skadedyr, kan med fordel dækkes med insektnet for at undgå, at skadedyrene lægger æg i rækkerne. Det gælder for eksempel kål, som kålsommerfuglen er ude efter, og gulerødder, som gulerodsfluen altid kan finde.

 

14. juni 2016
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der er godt på vej i køkkenhavn.

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.