Foto: Lotte Bjarke

Dyrk smagen af Toscana i din have

Basilikum, rosmarin og oregano er populære krydderurter fra Middelhavsområdet. Når du dyrker dem i din egen have, skal du gå lidt forskelligt til værks med de forskellige arter. Det danske klima kan være en barsk oplevelse for planterne.

Den robuste oregano

Der er ikke meget sarthed over oregano, der også kaldes vild merian. Nogle mener, at den er det rene ukrudt, fordi den meget flittigt sår sig selv. Du kan så oregano direkte på voksestedet, købe færdige planter, eller du kan fedte for en nabo, der allerede har planten.

Oregano er nem at dele

Grav den op, og del klumpen med en
greb. Oregano trives bedst et tørt og solrigt sted. Plant den fx i staudebedet, hvor den kommer igen år efter år ligesom stauderne.

Basilikum kræver varme

Basilikum er den mest varmekrævende af de tre middelhavsurter og kræver et absolut lunt sted i haven med masser af sol eller endnu bedre et drivhus. Planten tåler på ingen måde frost og er derfor et-årig her til lands.

Basilikum spirer i stuetemperatur

Du kan købe planter af basilikum, men den er så nem at formere fra frø, at det bedst kan betale sig. Basilikum spirer hurtigt ved stuetemperatur. Gå i gang i april, og så tyndt i fugtig spiremuld. Tryk frøene let ned i spiremulden, og dæk med plastik. De spirer i løbet af en uges tid.

Efter basilikummen er spiret

Derefter tyndes ud i planterne, men der kan sagtens være flere i en potte. Knib skuddene over to blade, hvis de bliver for langstrakte, så får du en busket plante til udplantning i juni.

Rosmarinplanten er sikker

Du kan også købe frø af rosmarin, men det kræver tålmodighed – det er sikrere at købe planter og plante dem ud. Rosmarin er en stedsegrøn, lille busk med blade, der minder om grannåle.

Andre nemme urter

I milde vintre og på lune steder kan den overvintre. Rosmarin har det fint i en tør, sandet jord og behøver masser af sol. Andre nemme urter til din have er: lavendel, salvie og timian.

Høst før blomstring – så bevarer du smagen

Krydderurter smager bedst og af mest, når det er de unge, friske skud, der høstes, før planten blomstrer. Du kan holde planterne unge (og ikke-blomstrende) længere ved at knibe dem, så de busker sig.

Pestoen kan fryses til senere brug

Oregano og rosmarin kan tørres. Høst friske skud om formiddagen, når duggen er fordampet, og planten er saftspændt. Lav mange små bundter frem for få store – så tørrer urterne bedre. Hæng bundterne med hovedet nedad et tørt og mørkt sted, til de er helt tørre.
7. maj 2011
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få...

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.