Foto: Anemette Olesen

Dyrk quinoa og amaranth i din egen have

Amaranth og quinoa er vigtige fødevarer i Sydamerika, men vinder også indpas herhjemme, da de er glutenfri og nærende. Inka-indianernes korn er i Danmark et-årige afgrøder, der kan dyrkes i haver for både deres pryd og nytteværdi.

Pænt udvalg af amaranth-havesorter

Amaranthplanten er allerede kendt i danske haver som en et-årig sommerblomst, der kan bruges i buketter og i tørrede blomsterdekorationer. I dag findes et pænt udvalg af havesorter, der især dyrkes for de smukke blomsters skyld, men amaranth kan også dyrkes i køkkenhaven og bruges på forskellig vis. Det er især sorterne A. caudatus og A. cruentus, der anbefales til dyrkning for frøenes skyld.

Quinoa kan anvendes til mange ting

Quinoa er beslægtet med amaranth og er ligeledes en plante, der stammer fra Andesbjergene i Sydamerika. Den bliver også kaldt for indianerkorn. Quinoa kan erstatte ris og majs i kosten. Frøenes proteinindhold er på højde med køds. Mel af quinoa kan anvendes til pasta. Quinoa er i familie med den almindelige ukrudtsplante svinemælde.

Brug bladene som spinat eller i salat

Når planten vokser i vejret og bliver ca. 2 meter høj, ændrer quinoa udseende og karakter og kan udvikle gule, orange, røde eller blålige bladfarver. I toppen udvikles en stor frø­stand ligesom på risplanten, hvorfor quinoa også kaldes for rismælde. Bladene kan koges og spises som spinat eller indgå i salater.

Gode for folk med glutenintolerance

Quinoa og amaranth er nu blevet særlig interessant i dansk kost, da disse frø har mange kvaliteter. Kornene indeholder optimal næringsværdi og intet gluten. Med det stigende antal glutenallergikere i Danmark må man netop se sig om efter andre råvarer til folk med glutenintolerance.

Find quinoa hos bager og helsekost

I dag er det almindeligt at se quinoabrød hos bageren. I helsekostbutikker findes både quinoamel og to slags hel quinoa – en hvid og en sort udgave. Quinoafrø skal vaskes godt inden kogning, da de indeholder saponiner, der kan give en bitter smag.

Sådan koger og sår du frøene

Frø koges i ca. 12 til 15 min. og serveres i stedet for ris som fyld i brød, suppe og andre retter. Hvis du ikke kan finde quinoafrø i frøbutikker, kan frø til madlavningsbrug godt anvendes til såning. Så frø ved at drysse dem i riller i køkkenhaven og så så tyndt som muligt. Udtynd, når planterne er ca seks til otte cm høje.

Sådan kan du bruge amaranth

Som spinatplante kan amaranth anbefales, og de unge sprøde stilke kan bruges som erstatning for asparges. De modne frøstande kan hænges op i fugleburet til piphans, som let kan komme til frøene. Frø til køkkenhaven kan købes i helsekostbutikker, hvor hele amaranthfrø sælges som fødevare. Frø til mad koges i ca. 12 til 15 minutter og kan indgå i supper, brød, kiks, stuvninger og bøffer.

Frø kan udsås i rækker i køkkenhave eller blomsterbed, og de spæde blade kan høstes som indslag i salater eller som kogt tilbehør. Så amaranth på samme måde som quinoa – så tyndt som muligt. En udvokset plante kan blive op til 2 meter høj afhængigt af sort.

17. april 2012
Mere om Køkkenhaven

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i en af Tivolis hemmelige og charmerende haver med dette eksklusive uddrag fra den blomsterrige bog. 

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få...

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Fra drivhus til dybfryser

Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...