Dyrk dine egne chilier med succes

Køkkenhaven

Chilier er til sol og varme, og du kan derfor dyrke dem i vindueskarmen eller i drivhuset. Se opskriften her.

Foto: Lotte Bjarke

Chilier har brug for sol og varme

Chili er hot på mere end en måde. Både medier og madbutikker svømmer over af chillihistorier, og europæerne har lært at elske den stærke smag, der kan give varmen helt ud i fingerspidserne.

Man kan selvfølgelig så sine chili selv, men så skal man være tidligt ude. De skal forspires nu, hvis du skal nå at høste frugter i år. Men når du ikke det, så kan du heldigvis købe planter, der har startet sæsonen under optimale forhold i et gartneri.

Det kræver ikke specielt grønne fingre at dyrke chili, men en ting er helt nødvendigt. Chili er en mere end almindeligt varmekrævende plante, og det er man nødt til at respektere.

Tommelfingerreglen lyder, at chili ikke må plantes ud i drivhuset før hen i maj, og vil du dyrke chili i krukker i det luneste hjørne af terrassen, så må du vente til begyndelsen af juli med at flytte dem ud.

Heldigvis er chili også en glimrende stueplante, så der er ingen grund til panik, hvis du får købt dig en plante allerede i april. Tværtimod faktisk, for du kan fint starte chilidyrkningen i vindueskarmen, ja, og fortsætte den der, hvis du ikke har drivhus. Chili er en flot og dekorativ stueplante, der skal stå så lyst som muligt for at udvikle sig bedst.

Få styr på væksten

Chili-planter sætter et hav af små hvide blomster, der hver især kan udvikle sig til en frugt. Du kan eventuelt styre væksten lidt, ved at fjerne de første blomster. Så får planten tid til at danne flere blade, der kan forsyne de efterfølgende frugter stabilt med næring.

Hvis chiliplanten skal gøre karriere som stue- eller krukkeplante, skal du ikke knibe blomsterne. På den måde får du nemlig en mere kompakt plante, der ikke fylder for meget. Blomsterne skal bestøves for at udvikle frugter, så det er en god idé at ryste planterne, når de står inde.

Gradvis tilvænning

Når tiden er inde til udplantning, vælges en varm periode, og planterne skal gradvist vænnes til de nye forhold. Stil dem ud om dagen, og tag dem ind om aftenen i nogle dage, før du endelig planter ud. Dæk dem eventuelt med en dyne af fiberdug de første nætter efter udplantning.

Lad være med at klemme planterne inde mellem agurk- og tomatplanter i drivhuset. De skal have lys og det vand, de har brug for, men pas på med at vande for meget. Det kan de ikke tåle. Til gengæld må de gerne tørre en smule ud mellem vandingerne.

Gødning er også en forudsætning for god frugtudvikling. Flydende gødning er nemmest at håndtere.

27. marts 2015
Mere om Køkkenhaven

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Køkkenhaven Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Køkkenhaven Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Køkkenhaven Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Køkkenhaven Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...