Når du skal på svampejagt, er det en god idé at tage en lille kniv med, så du let kan få fat i svampene.
Når du skal på svampejagt, er det en god idé at tage en lille kniv med, så du let kan få fat i svampene. Foto: Naturstyrelsen

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på efterårets guld i skovbunden, og få Naturstyrelsens 7 gode råd om svampejagt. 

Af: Nanna Danborg-Aamand, 3. september 2019

Så er det bare med at tage en kurv i hånden, sætte kurs mod den nærmeste skov og vende blikket nedad.

August måneds våde vejr og den efterfølgende varme har nemlig betydet, at det vrimler med svampe derude, og der er rig mulighed for at finde lidt ekstra lækkert til aftensmaden - både for nybegyndere og de mere svampekyndige.

- Svampesæsonen går normalt fra august til oktober, men er meget afhængig af vejret. Et godt svampeår er, når vi har en lun og fugtig sensommer, og det har vi netop i år. Jeg har selv været ude og samle flere gange og har fået både rørhatte og skørhatte med hjem i kurven efter kun en times jagt. Og det er bare med at komme afsted, for hvis vi får mange dage med varmt og tørt vejr, er de hurtigt væk igen, siger Jan Kjærgaard, der er naturvejleder i Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Led efter rørhatte langs skovveje

Vil du selv på jagt efter efteårets guld, anbefaler han, at du som nybegynder lægger ud med at lede efter rørhatte.

Den mest kendte og også velsmagende rørhat er Karl Johan. Den kan man kende på den brune hat, der ligner en overkrydder, og den solide stok, der øverst har et fint netagtigt mønster. Rørene er fra starten hvide og bliver med tiden gule til gulgrønne.

Rørhatte generelt vil gerne have luft omkring sig, og derfor finder man dem tit langs skovvejene, hvor de også kan stå i skygge for direkte sol.

Pas på giftige svampe

Man kan dog være uheldig og tage fejl af den og galderørhat, som ikke er giftig, men som smager bittert og derfor er uspiselig. Galderørhat har grovere net på stokken og hvide til lyserøde rørmundinger.

- Hvis du er det mindste i tvivl, om en svamp er spiselig eller ej, så lad den stå – og sørg for kun at tage de nye, friske svampe med hjem i kurven. De bedste er dem, der kun lige akkurat titter op af jorden. Derfor er det også en god idé at spise dem med det samme. Steg dem på panden og giv dem et opkog i fløde eller smid dem i sovsen. Svampe er lækre til alle slags retter, også frikadellerne, siger Jan Kjærgaard, der anbefaler, at man tilbereder svampene først, hvis man vil gemme dem til næste dag.

Hvor må jeg finde svampe?

Du må samle svampe, bær og frugt overalt i statens skove og naturområder til eget forbrug. Tommelfingerreglen er omkring en kurvfuld, så er der også til den næste skovgæst.

7 gode råd, når du skal på svampejagt

Der er spisesvampe i de danske skove hele året, men fra august til oktober finder du flest. Der er specielt gode muligheder for at finde rørsvampe, champignoner og de sidste kantareller. Der findes dog også mange giftige svampe, og derfor er det en god idé at følge Naturstyrelsens 7 råd om svampejagt:

  1. Spis kun svampe, du kender - er du det mindste i tvivl, så lad dem være.
  2. Indtag kun spiselige svampe og undlad at smage på dem, hvis du er i tvivl. 
  3. Brug kun friske svampe til madlavning,
  4. Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe, så hvis du kun spiser lidt, så mærker du også overfølsomheden svagt.
  5. Spis ikke vilde svampe i rå tilstand. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.
  6. Hvis du har mistanke om svampeforgiftning, så søg læge eller tag på skadestuen. Medbring evt. resterne af svampene eller madrester, så de kan analyseres.
  7. Pluk ikke svampe tæt på trafikerede veje eller industri, da svampe absorberer tungmetaller, hvilket er giftigt for kroppen i større mængder.

Læs meget mere om, hvilke svampe der er spiselige og giftige på Naturstyrelsens hjemmeside

3. september 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

Sådan høster du bedst bærrene i haven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan gå galt.

Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet

Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring -...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få...

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.