Krydderurter er taknemmelige, hvis de får den rette pasning og pleje.
Krydderurter er taknemmelige, hvis de får den rette pasning og pleje. Foto: iStockphoto og Getty Images

Den store guide til krydderurter

Ved du ikke, hvordan du skal komme i gang med at dyrke krydderurter derhjemme? Vi har lavet en guide, der kan hjælpe dig godt i gang med at dyrke velduftende og skønne urter til haven, køkkenet eller altanen.

Af: Mariah Leitisstein og Anne Marie Rabjerg, 1. august 2020

Når du skal påbegynde et kryddeurteprojekt, kan du gribe det an på forskellige måder. Du kan vælge at så krydderurterne fra frø, eller udplante forkultiverede planter fra et havecenter. Du kan plante dem i staudebedet, i krukker eller køkkenhaven eller stille dem indendørs i vindueskarmen eller på altanen. 

Ligegyldigt hvad dit udgangspunkt er, skal du være opmærksom på en række forhold som sol, vind og vand. Desuden bør du være opmærksom på, at der findes både flerårige og enårige krydderurter. Du kan blive klogere på det meste her.

Krydderurternes egenskaber

Først og fremmest er krydderurter et fantastisk middel i køkkenet. De kan både bruges tørrede og friske og fremkalder en helt særlig smag og aroma. Endvidere har de et højt indhold af vitaminer og antioxidanter.

Krydderurter har været dyrket og anvendt af mennesker i årtusinder. Foruden deres gastronomiske egenskaber, har krydderurter været anvendt som lægeurt mod alverdens lidelser. Den dag i dag anvendes visse krydderurter stadig i naturmedicin, olier og parfume.

Krydderurter i haven

Krydderurterne kan placeres i både krukker, højbed og staudebed. De kan stå for sig selv, eller sammen med andre planter for at skabe et dekorativt bunddække. Mange krydderurter har en smuk og lang blomstring, og nogle planter er flerårige og kommer igen år efter år. Derudover tiltrækker urterne et væld af nytteinsekter som bier og sommerfugle. 

Det kan være fristende at erhverve sig krydderurter fra supermarkedets brede udvalg. Men disse vil i mange tilfælde have en skrøbelig og svag vækst, som ikke egner sig særlig godt til udplantning. Gå i stedet i dit lokale plantecenter, og anskaf dig krydderurterne der, eller dyrk dem fra bunden.

Krydderurter i vindueskarmen og på altanen 

Hvis du ikke har en have, kan du sagtens dyrke krydderurter alligevel. De egner sig nemlig godt til både vindueskarm og altan. Krydderurter er ikke pladskrævende og befinder sig fint i en lille potte. Det kan dog være en fordel at flytte planten fra plasticpotten den er købt i til en lidt større potte med dræn. 

I vindueskarmen får urterne ofte meget sol og varme, hvilket skaber gode og drivhuslignende forhold for planterne. Husk at vande rigeligt og undgå at placere krydderurterne nær æbler og pærer, da det forkorter urternes holdbarhed. 

På altanen klarer krydderurterne sig ligeledes udmærket, men du skal være opmærksom på skygge- og vindforhold og vælge planter ud fra de gældende forhold på din altan.

Krydderurter er ikke pladskrævende og befinder sig fint i en lille potte.

Såning af krydderurter

Hvis du ønsker at dyrke krydderurterne fra frø, kan det nemt lade sig gøre. I mange tilfælde vil det være bedst at forkultivere planterne. Det gøres ved at stikke de små frø i jorden i små potter eller en flamingokasse og opbevare dem lunt og fugtigt. Når de spirer, kan du udplante dem i større potter, og når udetemperaturen bliver tilpas varm, kan du plante dem ud i haven.

Pasning og pleje

Krydderurter er et vidt begreb der dækker over mange forskellige planter. Selvom de har mange fællestræk, kræver de individuel opmærksomhed når det kommer til pasning og pleje. Der findes imidlertid en række gængse råd, som er gældende for de fleste krydderurter. 

Generelt, skal krydderurter have minimalt med gødning, men rigeligt med vand. Gød højest dine planter en gang om måneden. For meget gødning kan påvirke urternes smag. 

Nogle krydderurter kræver mere vand end andre. Middelhavskrydderierne har hjemme under varmere himmelstrøg og behøver derfor ikke den samme mængde vand som de mere sprøde planter, som basilikum og persille. 

Sådan tørrer du friske krydderurter 

Hvis du vil være selvforsynende med tørrede krydderurter vinteren over, bør du høste og tørre dine friske krydderurter i løbet af sommeren og efteråret. Krydderurterne vil have størst aromaværdi lige inden blomstring, hvorfor du med fordel kan høste dem der. 

Når du skal tørre dine krydderurter, kan du lade dem lufttørre eller tørre dem i ovn, mikrobølgeovn eller dehydrator. Ved at lufttørre urterne, bevares flest af smagsstofferne, aromaerne og de æteriske olier, men de andre metoder er væsentlig mere tidsbesparende. 

Fremgangsmåden ved lufttørring er meget enkel. Pluk den mængde krydderurter du ønsker at tørre og lad dem ligge i små klaser, eller ophængt på en snor et skyggefuldt, lunt og tørt sted. Efter et par uger vil urterne være tørret helt ind. Put dem her efter på glas. 

Hvis der opstår kondens i glasset, er det udtryk for, at planterne ikke er tørret tilstrækkeligt ind. Tag da urterne ud af glasset, og lad dem tørre yderligere et par dage. Hvis urterne ikke er helt indtørrede, kan der opstå svamp. 

Hvis du ønsker tørringsprocessen overstået på en enkelt dag, kan du vælge at tørre urterne i ovnen, mikrobølgeovnen eller i en dehydrator. Vælger du en af de hurtige løsninger, vil det gå en smule ud over smag og aroma.  

Hvis du tørrer krydderurterne i ovnen, skal du sprede et tynd lag af urterne ud på et stykke bagepapir på en bageplade eller rist. Tør kun én slags krydderurt ad gangen. Tænd ovnen på 30 grader og lad urterne tørre i fire til syv timer. 

Hvis du vil tørre krydderurterne i mikrobølgeovnen, skal du tage en lille mængde krydderurter og placere på et stykke køkkenrulle. Indstil mikrobølgeovnen til dens varmeste funktion, og tør urterne i fire minutters tid. 

Krydderurter kan også fryses

Du kan også vælge at fryse dine krydderurter. Nedfrysning er den metode, der bevarer betydeligt flest smage, olier og aromaer. Krydderurter med saftige stængler, som kørvel og persille, egner sig bedst til frys. 

Når du skal fryse din krydderurter, kan du vælge at fryse dem som de er, eller hakke dem og komme dem i isterningebakker med lidt vand. Du kan også vælge at vædde dem med en smule olie, eller blanchere dem inden de fryses ned.

Nogle krydderurters blomstringsperiode varer næsten hele sommeren.

Enårige og flerårige krydderurter

Der findes både enårige og flerårige krydderurter. De enårige krydderurter holder kun en enkelt sæson og forsvinder i takt med frostgradernes komme. Af de enårige kan blandt andre nævnes:

 • Basilikum.

 • Dild.

 • Kørvel. 

 • Karse.

 • Merian. 

 • Koriander.  

Modsat de enårige krydderurter, kommer de flerårige krydderurter igen år efter år.  De flerårige krydderurter er som regel mere robuste, end de lidt mere porøse etårige. Nogle flerårige urter taber bladene om vinteren, mens andre forbliver grønne. Sidstnævnte kan høstes hele året rundt. Det er blandt andet tilfældet for urterne salvie og timian. Nedenfor ses flere eksempler på flerårige krydderurter. 

 • Citronmelise. 

 • Fransk estragon. 

 • Persille. 

 • Løvstikke.

 • Mynte.

 • Rosmarin. 

 • Purløg. 

Kan krydderurter tåle frost?

Nogle  af de flerårige krydderurter kan uden problemer tåle frost. Andre skal have lidt hjælp til at komme igennem de kolde måneder. Har du et drivhus, kan du placere krydderurterne der, indtil frostgraderne er forbi. 

Har du ikke et drivhus, kan du udplante dine krydderurter fra potte til bed. Det øger planternes chance for at overleve vinteren igennem. Du kan også at beskytte planterne med et grandække.  

Nogle planter har bedst af at komme ind i stuen vinteren over. Det gælder blandt andet laurbær og chili. 

Idenyts krydderurteguide

Vi har i en oversigt samlet en række af de allermest populære krydderurter som eksempelvis dild, basilikum, rucola, mynte og persille. Her kan du se, hvornår på året det bedst kan svare sig at plante urterne, hvor meget vand og sol de skal have, samt en række andre gode informationer, der er nyttige at være opmærksomme på, hvis man gerne vil i gang med at dyrke krydderurter derhjemme. 


1. august 2020 Mariah Leitisstein og Anne Marie Rabjerg
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

Sådan høster du bedst bærrene i haven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan gå galt.

Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet

Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring -...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.