Sådan dyrker du peberrod

Køkkenhaven

Peberroden, der før var afskrevet fra friserede haver, fordi den hurtigt bliver ustyrlig, er nu så grundigt introduceret i det nordiske køkken, at alle med hang til krydret mad, må have den. Peberrod er en fantastisk, men den kan være svær at styre i haven. Se også opskrift på pickles med peberrod.

Peberrod er en staude, der hurtig kan blive ustyrlig.
Peberrod er en staude, der hurtig kan blive ustyrlig. Foto: iStock

Peberod kommer fra Sydøsteuropa

Peberrod er en af de gamle klosterurter, der er kommet hertil fra Sydøsteuropa engang i tidlig middelalder (1300-tallet). Planten findes i dag forvildet flere steder, hvor køkkenhaver fx er blevet sløjfet. Roden er den foretrukne spise, og den er særdeles rig på C-vitamin, hvorfor den især må anbefales i vintermad.
Fotos: iStockphoto
Peberrod må ikke genopvarmes i mad, da smagen bliver bitter.

Planten kan blive 1,3 meter høj

Peberrod er en staude, der kan blive op til 1,3 meter høj. Den får store lange grundblade og kraftige stilke, og i maj udvikles duftende blomsterklaser 
af små hvide blomster. Roden kan blive ca. 5 cm tyk og 60 cm lang, og en sådan rod udvikler siderødder, der kan skæres af og bruges til nye planter.

Peberrod breder sig hurtigt

Da peberrod i en fugtig og velformuldet jord gerne vil brede sig ret hurtigt, kan det være en god idé at placere planter i potter med hul i bunden eller kar, hvor der bliver mere styr på rødderne. Det er aldrig en god idé at fræse et havebed med en peberrodsplante i, for selv et lille bitte rodstykke, kan blive til en ny kraftig plante. 

Peberrod som gigtmiddel

I dag regnes peberrod for en krydderurt, men engang var den vigtig til medicinsk brug, hvor den bl.a. blev brugt som gigtmiddel og mod oppustethed. Den fintrevne rod indeholder sen­­neps­glycosider, der ved iltning afgiver en kraftig smag. Peber­rod gavner som krydderi på maden, da de skarpe olier skærper appetitten og derved sikrer en bedre fordøjelse. 

Kan forebygge influenza

Det høje indhold af C-vitamin gør peberrod til en sund spise, der sikkert vil forebygge forkølelse og influenza.
  
Den skårne rod er brugt som konserveringsmiddel ved syltning og som ekstra krydderi på roastbeef, salt kød og kogt tunge. Også fiskesennep bliver rørt med revet peberrod, der gør senneppen ekstra stærk. De stærke sennepsglycosider siges at kunne rense begge bihuler i ét åndedrag.

Peberrod kan godt lide skygge

Plant gerne peberrod i et fugtigt hjørne i haven, hvor der er lidt skygge. Placer den evt. ved havens vandbassin eller i krydderurtebedet sammen med rabarber, løvstikke og kvan, som også ynder en fugtig jord. 

Opskrift på pickles med peberrod

Fotos: iStockphotoPickles
2 store blomkål
1/2 kg sylteagurker
250 g grønne tomater
250 g løg
2 gulerødder
1 dl ærter
  
Saltlage
1 liter vand
100 g salt
  
Eddikelage

250 g sukker
1 spsk. karry
6 skærme dild
100 g peberrod
1 tsk. atamon

Sådan gør du

Del blomkålene ud i små buketter. Skær agurker i stykker, skær løg i både og gulerødder i stænger. Opvarm vandet og tilsæt salt til lagen. Kom de rengjorte grøntsagsstykker i lagen og lad dem ligge og trække i lagen natten over. Næste dag hældes vandet fra og eddikelagen røres sammen og bringes til kogepunktet. Grøntsagsstykkerne kommes på skoldede rengjorte sylteglas eller krukker og den kogende lage hældes over. Alle grønsagsstykker skal være dækket for at kunne holde sig. Der tilsættes konserveringsmiddel, hvis det skal gemmes i længere tid

Nemt at få nye planter

Hvis du planter en ny peberrod i en passende urtepotte, kan du hvert efterår tage planten op af potten og fjerne den tykke ammerod. De siderødder, der er dannet, og som er blyantstykke, kan placeres i hver sin potte og blive til nye planter året efter.

“Snyd” med farve

Også mad fra Østen, har inspireret til brugen af peberrod. De populære japanske småretter, kaldet “sushi”, kræver en skarp krydderdressing, og da wasabirod kan være dyr og svær at finde, har fødevareindustrien fundet en løsning. De laver en pasta med peberrod, som bliver farvet grøn.

Gem peberroden

Om efteråret kan man grave passende rodstumper fra peberroden op og gemme i fugtigt sand for vinteren. Nogle anbefaler at rense roden og skære den i små stykker og fryse dem. Andre vil hellere gemme et stykke rod i en flaske sherry eller vodka. 
24. februar 2017
Mere om Køkkenhaven

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Køkkenhaven Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Køkkenhaven Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Køkkenhaven Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Køkkenhaven Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.