De nemme jordskokker

Jordskok er måske den allernemmeste grøntsag at dyrke i haven. Knoldene lægges om foråret, og så er der ellers jordskokkefest til langt ud på vinteren.


Den moderne jordskok

Jordskokker er populær og “moderne” mad. For et par årtier siden var det ikke en grøntsag, man kunne finde i supermarkedets køledisk, og kun de mest entusiastiske dyrkede den i haven. Men så kom der fokus på at spise “grønt”, og smagsnuancer og næringsværdi i de grove grøntsager som rodfrugter fandt stille og roligt vej fra de smarte kokkes menuer til danske middagsborde.

Jordskokker er nemme at dyrke

Jordskokker er så nemme at dyrke, at det kan være svært at betragte dem som en delikatesse. Måske er det derfor, at de så længe var gået i glemmebogen.

Læs også: Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Jordskokker i blomst

jordskokker i blomst
Foto: Getty Images

Der er flere sorter af jordskok, og ikke alle sorter blomstrer i Danmark. Samtidig kræver det en lang og varm sommer, hvis jordskok skal blomstre herhjemme.

Desværre er det sjældent muligt at købe jordskokker med sortsnavn.
Derfor er blomstring bestemt ingen selvfølge. Der er ikke andet at gøre end at vente og se, om man har heldet med sig. Det nære slægtskab med solsikken afspejler sig, hvis planten når at blomstre.

Da diverterer den sidst på sommeren med solgule blomster, der ligner minisolsikker.

Køkkenhavens nemmeste

Men en delikatesse, det er de nu engang, og så kan man som haveejer kun glæde sig over, at planten oven i købet er nem at dyrke. Jordskokker kan i det store og hele gro overalt. Planten stiller ikke de store krav til jordbundsforholdene og kan gro i både sol og halvskygge. Alt, hvad der skal gøres, er at lægge knoldene i forårets løb. Læg dem i 10-15 cm’s dybde med 40 cm mellem planterne og 40 cm mellem rækkerne

Høst jordskokker hele vinteren

jordskokker
Foto: Getty Images

Det bedste udbytte får man, hvis man hvert år graver alle knolde op og lægger udvalgte nye på række. Men det er en næsten umulig opgave. I stedet kan man tynde ud i planterne, når de begynder at skyde om foråret. Hen i oktober begynder plantens blade at gulne.

Høst 10-12 jorskokker pr. plante

Det er et tegn til, at knoldene er klar til høst. Der kan typisk høstes 10-12 knolde pr. plante. Det er en god idé at skære stænglerne af 10 cm over jorden på det tidspunkt for at undgå, at de høje, visne planter vælter i en efterårsstorm, så alle de gode knolde rives op af jorden.

Høst jordskokker om vinteren

Hvis du graver alle knoldene op på en gang, er der stor sandsynlighed for, at de fleste bliver tørre og kedelige, før du når at spise dem. Lad i stedet knoldene ligge i jorden. Så kan der høstes friske og spændstige jordskokker hele vinteren igennem.

For at forhindre, at jordstykket fryser til, så det ikke er til at grave i, kan du dække planterne med rå kompost og nedfaldsløv. Det holder lidt på varmen og gavner samtidig jorden omkring planterne, så næste års afgrøder får de allerbedste betingelser.

Jorskok er en staude

Du skal være opmærksom på, at knoldene i sommerens løb udvikler sig til ganske imponerende planter. Jordskok er en staude, der er nært beslægtet med solsikke og bliver lige så høj. Helt op til tre meter på en sommer.

Jordskok gror som ukrudt

Stænglerne er så stive og kraftige, at du kan lave et helt jordskokhegn omkring køkkenhaven eller på anden måde bruge den høje jordskokplante som en markant og sommergrøn rumdeler rundt omkring i haven.

Men jordskokker gror lige så godt som ukrudt. Den mindste lille knold, der efterlades i jorden, vil skyde og blive til en ny plante. Én gang jordskokker, altid jordskokker. Til gengæld spreder den sig ikke vidt omkring i haven, med mindre man selv flytter rundt på jorden og dermed også på nogle oversete jordskokknolde.

Mest læste artikler