Lad din lyst til egen køkkenhave ikke afskrækkes af havearbejdet. Det behøver ikke at kræve meget af dig.
Lad din lyst til egen køkkenhave ikke afskrækkes af havearbejdet. Det behøver ikke at kræve meget af dig. Foto: istockphoto

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan gå galt.

Af: Camilla Albrechtsen, 15. februar 2016

Foråret står for døren og havearbejdet venter forude – men allerede nu kan du begynde at forberede din køkkenhave. Har du f.eks. et overblik over, hvilke grøntsager og planter du ønsker i haven i år? Hvis ikke, har vi lavet en lille oversigt over de planter, som stort set ikke kan slå fejl og som kræver minimal indsats fra dig.

1. Gulerødder

Gulerødder er en hårdfør rodfrugt, som ikke kræver meget. Du skal blot her i det tidlige forår sikre, at jorden er vendt og er luftig. Derudover skal du blot så frøene et solrigt sted i haven. Herefter kan de ellers passe sig selv. Det eneste du skal sikre er at jorden er stenfri. Selv små sten kan påvirke gulerøddernes facon og opvækst. Den eneste kritiske trussel, som du skal være opmærksom på, er gulerodsfluen, som kan smadre og rasere en hel høst. Du kan forekæmpe skadedyret ved at så tidligt og ved at bruge insektnet. Og ellers er der et gammelt husmoder trick, som råder til at man skiftevis planter gulerødder og løg på række. Løglugten siges at have en afskrækkende effekt på fluerne.

2. Purløg

Purløgen er en standhaftig krydderurt, som kan overleve flere sæsoner uden din indflydelse. Hvis du ønsker at plante purløg, kan du nøjes med at købe en plante i sommermarkedet og plante den ud. Purløgen kræver umiddelbart ingen bestemte forhold, men sol eller indirekte sol er en fordel. Vent med at plante purløgen til april - eller til at jorden er over 8 grader.

3. Salat

Salat er et godt sted at starte, hvis du er nybegynder i haven. Salat kan tåle det meste, hvis det blot har de rette vilkår. Køb salatfrø i dit lokale plantecenter og følg den individuelle vejledning - men overordnet kræver de blot plads og ren jord. Efter du har sået, skal du blot luge ukrudt og vande. Når du har høstet den første salat, kan du sagtens så en ny omgang. På den måde kan du blive selvforsynede fra maj til september.

4. Ærter og bønner

Både ærter og bønner er gode grøntsager at dyrke, hvis du ikke har megen tid. Du kan allerede så i midt og slut marts, hvis vejrforholdene er gode og lune. Efter såning skal du blot holde udkig efter skadedyr, såvel store som små. Når det gælder ærter og bønner, er især duer, mus, fasaner og dådyr glade for at spise de små spire og afgrøder. Forebyg problemet ved at bruge gran til afdækning eller insektnet.  

 5. Rosmarin

Rosmarin er en skøn krydderurt, der med lethed kan overleve i de danske køkkenhaver. Du kan sagtens købe en plante i dit lokale supermarked, hvis du blot udplanter i normal til let jord. Herefter kræver den ingen opmærksomhed. Når sæsonen lakker mod enden, kan du klippe din plante og lægge grenene til tørring i vindueskarmen. Tørrede rosmarin er oplagt at bruge i olieblandinger.  

6. Timian

Timian er essentiel at have i køkkenhaven. Den dufter skønt og er yderst anvendelig i køkkenet. Med timian gælder samme fremgangsmåde som med rosmarin – køb blot en plante og udplant den i haven eller i en krukke, evt. sammen med rosmarinen. Krydderurter kan sagtens stå sammen og gerne tæt.  

7. Persille

Persille er det danske køkkens krydderurt nr. 1 og den burde være i enhver køkkenhave. Persille kan både udplantes som udvokset plante eller sås fra start med frø – begge dele er nemme og kræver ingen større handling fra dig. Det eneste du skal være opmærksom på, er at den ikke udtørrer i de varmeste perioder.  

8. Radiser

Radiser er umiddelbart ikke danskernes favorit, hvilket kan skyldes dens stærke smag. Radisens smag kan dog mindskes ved at vande grønsagen ofte. Radisen er en lækker grønsag, som både kan spises hele eller fintsnittet i en salat. For at gro dine egne radiser, skal du blot så frø tidligt, da raidserne ikke er glade for høj varme. Efter at have sået, kan du allerede forvente at kunne høste radiser efter 3-4 uger. Efter høst kan du sagtens begynde på en ny omgang. Det eneste du skal være opmærksom på er de små skadedyr.

9. Kartofler

Har du udehus eller meget plads i vindueskarmen, kan du allerede i marts stille kartofler til forspiring. Og når kalenderen siger midt/slut april, kan du udplante kartoflerne i køkkenhaven. Herefter tager det omkring 2,5 til 3 måneder før du har din første gode høst.

For at give kartoflerne de bedste vilkår, skal du blot luge ukrudt og vende jorden. Afgrødernes succes kan dog være afhængig af jordforholdene. Du bør for eksempel ikke plante kartofler det samme sted gentagne gange. Kartofler kan ligeledes angribes af skadedyr, som kartoffelålen og smælderlarven.

10. Rødbeder

Rødbeder har fået sit gennembrud, og mange er igen begyndt at dyrke den smukke rodfrugt. Rødbeder fås i alskens arter, former og farver – du skal blot vælge din favorit. Skal du så rødbeder, kan du allerede begynde i april og fortsætte helt til slut juni. Selve rødbedeplanten kræver ikke meget; du skal blot sørge for at jorden er ren og let, og fri for ukrudt. Nogle vil anbefale at udtynde i bestanden, men til det private forbrug er det ikke altid nødvendigt. Vi kan ligeledes anbefale at bruge rødbedeplantens blade til salater.

15. februar 2016 Camilla Albrechtsen
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

Sådan høster du bedst bærrene i haven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...

Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet

Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring - køkkenhaven kan nemlig sagtens opstå i vindueskarmen eller på altanen. Her får du fire tips til den alternative køkkenhave.

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resultatet. Her er det de flotte frilands krydderurter, som bare mangler den sidste pleje for at være spiseklare, kommer ind i billedet. Nemt og sjovt havearbejde.

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få...

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.