Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedringsmiddel, og du kan bruge den på forskellige måder.

Næringsstofferne bliver tilgængelige igen

Kompost kan laves på mange måder. Men uanset om komposteringen foregår i en bunke på jorden eller i en lukket plastikbeholder, er slutproduktet det samme. Kompost er plantemateriale, der ved hjælp af dyr og mikroorganismer er nedbrudt og omsat, så de næringsstoffer, der oprindelig var bundet i blade og andre plantedele, på ny er blevet tilgængelige.

Gødning med masser af mikroorganismer

Kompost virker som gødning, der samtidig har jordforbedrende egenskaber på grund af indholdet af organisk materiale og en hær af mikroorganismer. En ren vitamin-indsprøjtning.

Planterester, temperatur og fugtighed spiller en rolle

Komposteringsmetoden afgør, hvornår komposteringen er færdig. Planteresterne der indgår i komposten samt temperatur og fugtighed spiller også en rolle – det tager typisk et par år, før den er klar.
 Når komposten er fuldt omsat, kan du ikke længere skelne enkelte plantedele i den. Komposten ligner simpelthen jord. I helt omsat kompost er næringsstofferne klar til brug.

Brug komposten i foråret

Færdigomsat kompost bør altid udbringes i foråret, når planterne er klar til at optage næringsstofferne. Ellers risikerer du, at næringsstofferne udvaskes i løbet af vinteren.

Plant ikke direkte i komposten

Færdig omsat kompost kan være temmelig kraftig, så den skal blandes med havejord, hvis den fx skal bruges i køkkenhaven. Du skal hverken plante eller så direkte i kompost, og i køkkenhaven kan du med fordel vente med at udbringe færdigomsat kompost, til frøene er spiret, og planterne begyndt at vokse.

Omkring frugttræer eller i staudebedet

I køkkenhaven fordeler du komposten i et fem cm tykt lag mellem rækkerne og bruger en kultivator til at indarbejde den i det øverste jordlag. Komposten kan også gøre gavn omkring frugttræer eller i staude- og rosenbede. Fordel da blot et lag kompost på jorden, og lad regnormene gøre resten af arbejdet.

Udnyt den videre komposteringsproces

Du behøver ikke vente, til komposten er fuldt omsat, før du kan bruge den. I knapt omsat kompost, der spredes på jorden, fortsætter komposteringsprocessen ufortrødent. Det kan du udnytte ved at sprede et 5-10 cm tykt lag kompost på den bare køkkenhavejord eller omkring roser og frugttræer i efteråret.

Gradvis tilførsel af nye næringsstoffer

Komposten fungerer som et effektivt jorddække, der beskytter jordstrukturen hen over vinteren, og nedbrydningen fortsætter, så komposten gradvist tilfører jorden nye næringsreserver. Hvis komposten er spredt i køkkenhaven, kan den indarbejdes i de øverste jordlag før såning. Andre steder i haven kan du blot lade naturen gå sin gang.

Hent kompost på genbrugspladsen

Mange genbrugspladser tilbyder kompost. Komposten er typisk meget omsat og kan dermed være meget næringsrig. Derfor skal du passe på med at bruge komposten til nyplantning og ved såning, da den kan give svidningsskader på rødderne. Bland den med havejorden.

Mest læste artikler