Brændenælder er sunde og kan bruges i maden

Køkkenhaven

Brændenælder stikker, men de smager godt. Måske skulle du se lidt mildere på dem fremover, for de er lettilgængelige og de rene vitaminbomber, når du bruger dem i madlavningen. Her får du bonus-info om ukrudtet og tre gode opskrifter med den sunde urt - prøv fx brændenældepesto.

Foto: Annemette Olesen

Prøv brændenælden som nytteplante

Brændenælde er sjældent særlig velset, for når du har været i nærkontakt med den, svider og snurrer det under huden – lidt som et myggestik. Brændenælden brænder på huden og deraf navnet, men måske skulle du prøve den som nytteplante. Vi kan love dig en smagsoplevelse.

En levende vitaminpille

Som næringsmiddel overgår brændenælden nemlig alle andre urter. Der findes så mange vitaminer og mineraler i de grønne friske blade at man fristes til at kalde planten for en levende vitaminpille. Du kan tage topskuddet med de bare næver. Nulre det som en lille rund kugle og spise den på stedet (spejdervitamin).

Det er alm. viden at brændenældens høje indhold af jern og C-vitamin sikrer en bedre jernoptagelse. Er du i underskud af jern i kosten, kan du rette op på denne ubalance ved at spise eller drikke afkog af brændenælde.

Stor eller lille nælde

Der skelnes mellem stor og liden nælde. Stor nælde Urtica dioeca er en flerårig staude mens liden nælde Urtica urens er et-årig og mindre af vækst. Den store nælde har en op til 90 cm høj opret stængel med mørkegrønne blade med savtakket rand og små uanseelige blomster i nøgler. Liden nælde bliver op til 40 cm høj med bredt ægformede og savtakkede blade og med brændhår på begge sider. Den vokser gerne nær hønsegårde og er mere besværlig at indsamle, så derfor foretrækkes stor nælde når der høstes til mad.

Sådan kan du bruge brændenælde

Unge skud kan dyppes i kogende vand og serveres let dampet med røræg og bacon eller pureres i suppe. sovs , eller gratin. Den kan indgå i brød og kiks eller spaghetti. Det er let at tørre de unge friske blade og derefter findele dem til et grønt pulver. Dette pulver kan stå på krydderihylden og bruges i takt med andre krydderier.

Lidt historie om brændenælden

Ordet nælde kommer af det oldnordiske ord netla, der betyder at sy, spinde eller væve. Det ældste stykke stof fundet ved udgravning, ca. 1.000 år f.k., er spundet af brændenældens fibre. I dag bruges nælden igen, økologiske skjorter er ofte vævet på brændenælde. Som medicinplante er nælden ofte brugt til gigtplagede lemmer. Tag et bundt nælder og pisk de smertende steder med bundtet. Det sætter gang i blodomløbet og derved mindskes smerterne.

Brug brændenælder som gødning

Brændenælder lagt i en spand eller et kar med rigeligt vand kan bruges som næringstilskud på roser og grøntsager. Vandet behøver ikke at stå så længe at det lugter. Et døgn i vand, si brændenælderne fra, så er gødningen klar.

3 lækre opskrifter med brændenælde

Frisk brændenældesuppe

2 avocado
saft fra 1 citron
1 l hønsebuillon
½ tsk. chilipasta
150 g friske brændældeblade

Findel brændenælder i blender under tilsætning af bouillon. Si det. Tilsæt avocado, citron og smag til med chilipasta og salt.

Brændenældepesto
300 g unge bladskud
2 dl olivenolie
1 dl oliven uden sten
2 fed hvidløg
2 spsk. citronsaft
1 tsk. urtesalt
evt. 2 spsk. parmesan

Kom alle dele i en foodprocessor og findel massen til en fin grøn puré. Smøres på brød i stedet for smør, eller prøv den i pastaretter eller supper.

Brændenældeflutes
4 dl kærnemælk
20 g gær
1 tsk. urtesalt
1 dl hakkede friske eller tørrede brændenældeblade
ca. 300 g hvedemel
ca. 100 g grahamsmel eller havregryn.

Lun kærnemælken og opløs gæren heri. Rør brændenælderne ud i væden og tilsæt urtesalt og mel.

Ælt dejen sammen. Lad den hæve i ca. 1 time. Rul ud til flutes. Pensl med olie og drys evt. med fin stødt brændenælde.
Bag ved 200° ca. 30 min.

14. maj 2013
Mere om Køkkenhaven

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Køkkenhaven Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Køkkenhaven Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Køkkenhaven Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Køkkenhaven Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...