Foto: iStockphoto

Børnenes favoritgræskar

Vil du selv dyrke græskar, så skal du tidlig i gang. kernerne. Prøv fx på at sætte rekord.


Græskar er en stor og broget familie, der omfatter flere hundrede sorter i alle størrelser, farver og faconer. Og de kan veje fra et halvt til mere end 500 kilo.
Foto: Anemette Olesen
Til de populære sorter hører hokkaidogræskar, der med sin lækre nøddeagtige smag er sagen til madlavning, samt de store orange pumpkins, der udskåret som lygtemænd kan bruges til at skræmme naboen med til halloween – her er sorterne Big Max og St. Martin F1 yderst velegnede. Og så er der de små sjove pyntegræskar, der sætter prikken over i’et i en skål på stuebordet.

Sensommer er høsttid

Du kan som regel begynde at høste dine græskar i slutningen af september. Men først skal du sikre dig, at græskarret er modent nok: Det skal have den rette farve og størrelse, og så skal skallen være hård og mat. Stængelen afslører også høsttidspunktet – når den tørrer ind og bliver træet, så er tiden inde.

Forspiring i vindueskarmen

At dyrke græskar er relativt nemt og noget, hele familien kan være sammen om. Det er sjovt for børnene at følge med i, hvordan de store gule blomster forvandles til miniaturegræskar, der så på forunderlig vis i løbet af få måneder bliver til store fuldmodne og farvestrålende græskar.

Man kan så græskarkernerne, der kan købes hos de fleste planteskoler, direkte på friland i midten af maj, hvor jorden er blevet tilstrækkeligt opvarmet. Men hvis du har plads til det, er det en fordel allerede i slutningen af april at forspire kernerne i et drivhus eller i en varm vindueskarm. Så kan du nå at få endnu flere græskar per plante.

Du skal bruge urtepotter eller tørvepotter, der er cirka 10 cm i diameter, og så to kerner i hver potte i 2 cm’s dybde. Når de små planter kommer op, skal der udtyndes, så der kun er en enkelt plante i hver potte.

Den jord, som planterne skal plantes ud i, skal være porøs og næringsrig. Grav først jorden godt igennem, og fjern al ukrudt, og vend derefter noget staldgødning eller kompost rundt i jorden.

Kræver varme og plads

Planterne vil også have godt af lidt ekstra gødning i løbet af sommeren. Og så skal der vand til i spandevis, især i lange tørre perioder. De fleste græskarsorter kræver masser af varme – en sydvendt mur, hvor der er læ, er det perfekte voksested. Et andet krav er, at der skal være rigeligt med plads. Plant med 80-150 cm’s mellemrum afhængigt af græskarsortens størrelse. De små grønne planter vil i løbet af et par måneder danne lange ranker, der løber flere meter hen over jorden.

Dyrk et kæmpegræskar

Uanset hvor store de traditionelle halloween-græskar kan blive, så kan de ikke hamle op med verdens største græskarsort, Atlantic Giant. Verdensrekorden, der naturligvis blev i USA, var på 910 kg.
Foto: Danmarksmester i græskardyrkning Ivar Lund
Herhjemme bliver græskarrene ikke helt så store, selv om Danmarksrekorden dog har sneget sig op på 451 kg. Den bliver nok svær at slå, hvis du ikke er garvet udi kunsten at dyrke Atlantic Giant, men et græskar på over 100 kilo er bestemt opnåeligt – bare du husker at vande og gøde i lange baner. Hvis du har en almindelig parcelhushave, bør du nøjes med en enkelt plante. Den vokser nemlig med op til 20 cm om dagen. Og i løbet af et døgn kan et enkelt græskar øge sin vægt med hele 6 kg. Når græskarrene er blevet på størrelse med en fodbold, skal du udvælge dig et eller to, som du vil satse på, og så fjerne de øvrige.

Er du først begyndt på at dyrke kæmpegræskar, kan der hurtigt gå sport i det. Lav fx en lille konkurrence med vennerne om, hvem der kan høste det største græskar i år.
31. marts 2006
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der er godt på vej i køkkenhavn.

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.