Bliv selvforsynende med sprøde squash i rigelige mængder
Squash må ikke sås for tidligt, da de kræver varme for at trives. I juni er det lunt nok, og så går det stærkt, for planten vokser hurtigt. Squash kræver dog god plads. Til gengæld er det nok at så et par stykker, så er der rigeligt med squash til hele familien.
Læs alt om hvordan du dyrker din squashplante, om det er på friland eller i dit drivhus. Squash er en villig og taknemlig plante, så du har rig mulighed for at ekspermentere og finde den rigtige måde for dig.
Brug nedenstående links til at gå direkte til de emner du har interesse for, eller læs hele artiklen ved at rulle længere ned ad siden.
- Squash kræver plads og varme
- Så to squash-frø i hvert hul
- Lav et minidrivhus til squash-frøet
- Klip de første blomsterknopper af
- Zucchini må ikke tørre ud
- Pluk små squash
- Squash - Zucchini - Courgetter
- Plant din squash i drivhuset
Squash kræver plads og varme
Squash er en meget produktiv plante, så der skal ikke mere end et par stykker til, før du kan høste alle dem, familien – og sikkert også naboen – kan spise. Desuden kræver den enkelte squashplante god plads. Beregn cirka en kvadratmeter per plante, og find et lunt og solbeskinnet sted, hvor jorden er god og næringsrig. Masser af kompost i jorden er rigtig godt for dine zucchini (det italienske ord for squash).
Så to squash-frø i hvert hul
De store, flade frø sås i to cm dybe huller. Det er en god idé at så to frø i hvert hul, og så luge den svageste plante væk, hvis begge frø spirer. Sæt frøet på højkant, det mindsker risikoen for, at det rådner. Sæt en pind ved hullet, så du ved, hvor du skal kigge efter fremspirende planter.
Lav et minidrivhus til squash-frøet
Du kan skære bunden af en plastikflaske og sætte den over det sted, hvor du har sået, så den fungerer som et minidrivhus, der varmer jorden. Efter en uges tid spirer planterne frem. De vokser i adstadigt tempo i begyndelsen, men fra midten af juli tager væksten fart.
Klip de første blomsterknopper af
Vær hård, når de første blomsterknopper dukker op, og klip dem af. På den måde sikrer du, at planten bruger kræfter på at blive stærk og produktiv frem for at lægge al sin energi i at udvikle de første frugter. Der skal nok komme rigeligt senere.
Zucchini må ikke tørre ud
Når du vander, skal du så vidt muligt undgå, at der kommer vand på bladene, da det øger risikoen for, at squash-planten får meldug. Men det er vigtigt at vande i tørre perioder, da væksten går i stå ved udtørring.
Pluk små squash
Spis dem, mens de er små. Squash-bladene er store, dekorative og marmorerede af sølvgrå farvetegninger, og planterne sætter store gule blomster. Hanblomster på lange stilke og hunblomster oven på en miniaturesquash. Humlebier klarer opgaven med at bringe støv fra han- til hunblomsterne, hvorefter frugten begynder at udvikle sig.
Når blomsten i spidsen af squashen visner, er det en god ide at fjerne den, da den let får gråskimmel, der kan sprede sig til squashen. Høst squash, mens de er ganske små. Da er de lækrest, og der kommer bare flere på planten af det.
Squash - Zucchini - Courgetter
Squash er i virkeligheden græskar, der høstes, før de bliver modne. Squash er det engelske ord, franskmændene kalder dem courgetter, og i Italien går de under navnet zucchini. Der findes et væld af sorter med forskellige former og farver, men dyrkning og anvendelse er nogenlunde ens for dem alle.
- Opbevar squash køligt, men ikke i køleskabet. De holder sig bedst ved cirka 10 grader.
- Skær squash i tern og frys dem sammen med løg, tomater og peberfrugter til ratatouille.
Plant din squash i drivhuset
Du kan sagtens dyrke dine squash i drivhuset. Der opnår du også den varme som planten er glad for. Her kan du allerede begynde såningen i juni. Frøene kommes i en potte, i en dybde af 2 cencimeter. Efterfølgende skal du sørge for at vande og holde jorden fugtig. Dine squashplanter lever en rar og beskyttet tilværele indenfor i dit drivhus.
Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs
Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.
Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave
Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...
Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter
Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...
Lav dine egne skilte til krydderurterne
Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.
Sådan høster du bedst bærrene i haven
Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...
Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven
Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...
De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven
Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan gå galt.
Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet
Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring -...
Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven
Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...
Forlæng sommeren i køkkenhaven
Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret
Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt
Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...
Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt
Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...
Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...
Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.
Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen
Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.
10 grøntsager der kan gro i skygge
Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.