Få asparges i mange i år

Når aspargesplanter først har fået fat, fortsætter de ufortrødent de næste 20-30 år. Høsten begynder i maj.


Køkkenhavens dronning

Det er med fuld ret, at aspargesen kaldes for køkkenhavens dronning. Det er den første grønsag, du hvert år med kriblende forventninger kan høste af egen avl. Og så er der smagen. Der er en verden til forskel på friskplukkede, sprøde asparges fra haven og på de udenlandske, som vi køber i supermarkedet. Forklaringen er ligetil. Den ligger i transporttiden. Prøv bare at se nærmere på det nederste af stilkene. De er tørre og træede, selv om nogle forretninger sætter deres asparges i vand.
Læs også: Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Tålmodighed med asparges

Vælger du grønne asparges, er de meget nemme at dyrke. Men du skal have en god portion tålmodighed, for planterne er to-tre år om at etablere sig, før du kan begynde at høste af dem. Det er svært at holde sig i skindet, men du er nødt til at vente til tredje sæson efter plantningen for ikke at udpine rødderne. Til gengæld bliver de så ved år efter år. Først efter 20-30 år er det nødvendigt at udskifte planterne.
Læs også: Alt om dyrkning af asparges.

Plant asparges i let muldjord

Asparges trives bedst i en porøs muldjord. I en stiv lerjord har de sprøde skud svært ved at komme ubeskadigede igennem. Jorden bør af samme grund være uden sten og træagtige rødder. Den bør også være gennemarbejdet, næringsrig og ret kalkholdig.

Aspargesrødder ligner nærmest små blæksprutter med en knop i midten og en masse fangarme. Grav et stort hul til hver plante, så rødderne kan bredes helt ud. Det skal være så dybt, at der er plads til 5 cm jord over midterknoppen. Planter du asparges på række i køkkenhaven, skal der være 35-50 cm mellem planterne og 150 cm mellem rækkerne.

De fleste planter asparges i foråret, men de kan akkurat lige så godt plantes om efteråret.

Vanding og gødning af asparges

Efter plantningen skal der vandes omhyggeligt, så alle rødderne får god kontakt med jorden. Den første sommer skal der desuden vandes i tørre perioder, men asparges er ellers ikke drikfældige. Planter i god vækst behøver du sjældent vande, og sygdomme og skadedyr er ikke noget problem for asparges. Planterne bliver omkring en meter høje og kan have brug for støtte, hvis de ikke gror i læ. Gødningsbehovet er behersket. Men planterne vil sætte pris på et lag godt omsat kompost eller dyregødning omkring sankthans.

Tid til at høste aspages

Aspargesskuddene høstes, når de er 15-20 cm lange, og inden knopperne begynder at åbne sig. Knæk dem af i jordoverfladen, eller brug en skarp kniv. Lad længere skud sidde. De er alligevel blevet for træede.

Tredje år efter plantningen høstes meget nænsomt. Du kan tage de skud, der når at udvikle sig inden 1. juni, men derefter skal roden have fred. På ældre planter kan du høste helt frem til sankthans. Om efteråret visner den grønne top. Lad den sidde, og klip den af til marts.

Asparges i køleskabet eller fryseren

Asparges smager bedst, hvis de kommer direkte fra jord til bord. Pluk dem, skyl dem, og snit dem rå i salatskålen, eller kog dem fem-ti minutter alt efter tykkelse. Overskydende asparges opbevares bedst i et fugtigt klæde i køleskabet. Her kan de holde sig en uge. Asparges kan også fryses efter to-tre min.s blanchering.

Grøn eller hvid?

I dag dyrkes næsten udelukkende grønne asparges i private haver. Tidligere havde man også hvide asparges. Det er den samme plante, men skuddene blev blegede, ved at man, netop som de tittede frem i overfladen, begravede dem i en jordvold. Når de igen brød gennem, stak man dem med specielle aspargesknive. Efter høst skulle jorden igen jævnes ud. Alt i alt en meget arbejdskrævende dyrkning.

Mest læste artikler