Asparges!
Asparges! Foto: iStock

Asparges i mange år

Når aspargesplanter først har fået fat, fortsætter de ufortrødent de næste 20-30 år. Høsten begynder i maj.

Køkkenhavens dronning

Det er med fuld ret, at aspargesen kaldes for køkkenhavens dronning. Det er den første grønsag, du hvert år med kriblende forventninger kan høste af egen avl. Og så er der smagen. Der er en verden til forskel på friskplukkede, sprøde asparges fra haven og på de udenlandske, som vi køber i supermarkedet. Forklaringen er ligetil. Den ligger i transporttiden. Prøv bare at se nærmere på det nederste af stilkene. De er tørre og træede, selv om nogle forretninger sætter deres asparges i vand.

Tålmodighed med asparges

Vælger du grønne asparges, er de meget nemme at dyrke. Men du skal have en god portion tålmodighed, for planterne er totre år om at etablere sig, før du kan begynde at høste af dem. Det er svært at holde sig i skindet, men du er nødt til at vente til tredje sæson efter plantningen for ikke at udpine rødderne. Til gengæld bliver de så ved år efter år. Først efter 20-30 år er det nødvendigt at udskifte planterne.
  
Læs også: Alt om dyrkning af asparges.

Plant asparges i let muldjord

Asparges trives bedst i en porøs muldjord. I en stiv lerjord har de sprøde skud svært ved at komme ubeskadigede igennem. Jorden bør af samme grund være uden sten og træagtige rødder. Den bør også være gennemarbejdet, næringsrig og ret kalkholdig.

Aspargesrødder ligner nærmest små blæksprutter med en knop i midten og en masse fangarme. Grav et stort hul til hver plante, så rødderne kan bredes helt ud. Det skal være så dybt, at der er plads til 5 cm jord over midterknoppen. Planter du asparges på række i køkkenhaven, skal der være 35-50 cm mellem planterne og 150 cm mellem rækkerne.

De fleste planter asparges i foråret, men de kan akkurat lige så godt plantes om efteråret.

Vanding og gødning af asparges

Efter plantningen skal der vandes omhyggeligt, så alle rødderne får god kontakt med jorden. Den første sommer skal der desuden vandes i tørre perioder, men asparges er ellers ikke drikfældige. Planter i god vækst behøver du sjældent vande, og sygdomme og skadedyr er ikke noget problem for asparges. Planterne bliver omkring en meter høje og kan have brug for støtte, hvis de ikke gror i læ. Gødningsbehovet er behersket. Men planterne vil sætte pris på et lag godt omsat kompost eller dyregødning omkring sankthans.

Tid til at høste aspages

Aspargesskuddene høstes, når de er 15-20 cm lange, og inden knopperne begynder at åbne sig. Knæk dem af i jordoverfladen, eller brug en skarp kniv. Lad længere skud sidde. De er alligevel blevet for træede.

Tredje år efter plantningen høstes meget nænsomt. Du kan tage de skud, der når at udvikle sig inden 1. juni, men derefter skal roden have fred. På ældre planter kan du høste helt frem til sankthans. Om efteråret visner den grønne top. Lad den sidde, og klip den af til marts.

Asparges i køleskabet eller fryseren

Asparges smager bedst, hvis de kommer direkte fra jord til bord. Pluk dem, skyl dem, og snit dem rå i salatskålen, eller kog dem fem-ti minutter alt efter tykkelse. Overskydende asparges opbevares bedst i et fugtigt klæde i køleskabet. Her kan de holde sig en uge. Asparges kan også fryses efter to-tre min.s blanchering.

Grøn eller hvid?

I dag dyrkes næsten udelukkende grønne asparges i private haver. Tidligere havde man også hvide asparges. Det er den samme plante, men skuddene blev blegede, ved at man, netop som de tittede frem i overfladen, begravede dem i en jordvold. Når de igen brød gennem, stak man dem med specielle aspargesknive. Efter høst skulle jorden igen jævnes ud. Alt i alt en meget arbejdskrævende dyrkning.

7. marts 2016
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der er godt på vej i køkkenhavn.

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.