Du kan selv så aspargesplanter, men det er en fordel at købe planter til udplantning.
Du kan selv så aspargesplanter, men det er en fordel at købe planter til udplantning. Foto: Lotte Bjarke

Asparges i haven

Grønne asparges er nemme at dyrke i haven, og noget af det lækreste, du kan servere. Bliv en mester til at dyrke asparges i din have med denne enkle indføring i den - indrømmet - ret særprægede plante.

Af: Lotte Bjarke, 9. april 2008

Værd at vente på

Når asparges ligger i den dyre prisklasse, skyldes det ikke, at de er svære at dyrke. Problemet for de professionelle dyrkere er, at høsten kræver håndarbejde, og det er som bekendt dyrt. 

Høst asparges i årvis på én såning

En af de helt store fordele ved at dyrke asparges er, at du kun skal plante bedet til én gang for at høste i årevis. Altså ikke noget med at så år efter år.
Det sværeste er faktisk, at der først for alvor må høstes asparges efter to år. Hvis du ikke kan dy dig, udmarves planterne, der i værste fald risikerer at gå til. Af samme grund skal du sørge for at stoppe årets høst ved sankthans-tid, selv om der stadig myldrer nye skud frem.

Høst asparges indtil sankthans

Planten skal bruge en vis skudmasse for at samle energi til næste sæson, og det kan den ikke, hvis du fortsætter høsten. Indtil sankthans gælder heldigvis den omvendte regel. Jo mere du høster, jo flere nye, lækre skud dannes der. 
Foto: Lotte Bjarke  
Asparges foretrækker let, løs og gerne sandet jord.  

En pryd i haven

Det kan være svært at lade de lækre aparges blive stående, men til gengæld kan du så glæde dig over, at planterne er smukke, når skuddene får lov at udvikle sig i stedet for at blive spist. På den måde er asparges en gevinst for haven.
Let og sandet jord bedst til asparges

Aspargesplanten bliver meterhøj og omfangsrig, så hvis du vil anlægge et aspargesbed, skal du finde et sted, hvor der er god plads og lunt og solrigt.
  Foto: Lotte Bjarke
  Aspargesplanterne er meget sarte.

Plante eller så asparges?

Før du planter i foråret, er det en god idé at løsne jorden i dybden med en spade, så de dybtgående rødder får let ved at etablere sig. Du kan selv så dine aspargesplanter, men det er absolut en fordel at købe planter til udplantning.
Hvis du sår selv, går der fem år, før du kan høste din første asparges. Hvis du planter aspargesplanter ud, kan du smage næste år, og efter to år kan du for alvor begynde at høste.

Køb af aspargesplanter

Aspargesplanterne er ret sarte og meget følsomme over for udtørring. Derfor opbevares de normalt på køl i havecentret, så du skal spørge efter dem. Aspargesplanter ser temmelig besynderlige ud. De ligner nærmest blegbrune blæksprutter med rødder, der forgrener sig ud til alle sider. 
Det er vigtigt, at de ikke udsættes for udtørring, før de bliver plantet. Opbevar dem derfor et køligt, skyggefuldt sted og i plastpose, til de er klar til at komme i jorden.

Forskel på hvide og grønneasparges

Botanisk set er hvide og grønne asparges det samme. Der kan være sortsforskelle, men grundlæggende er det dyrkningsmetoden, der afgør, om man høster hvide eller grønne asparges. Hvide asparges er mere arbejdskrævende end grønne, da de dyrkes i en jordvold, der skal “sættes op” hvert år og udjævnes igen efter høst.

Høstes før de bryder frem i lyset

Skuddene på den hvide asparges er på nødt til at arbejde sig op gennem jordvolden og kan ikke danne det grønne farvestof, fordi de ikke får lys. De hvide asparges høstes, før de bryder frem i lyset, og de skal skrælles, før de kan spises.

Sådan planter du asparges 

sådan planter du asparges=

De mærkelige aspargesplanter kræver en lidt speciel planteteknik. Se med her. 
  • Begynd med at grave en ca. 20 cm dyb rende.
  • Med 30 cm’s mellemrum dannes en lille tue af et par håndfulde jord.
  • Spred forsigtigt en plantes rødder ud omkring jordtuen, så knoppen i midten vender opad.
  • Knoppen skal være 10 cm under jordoverfladen.
  • Når alle planterne er plantet, fyldes jord i renden.
  • Slut af med at vande hele bedet grundigt.
plantning af asparges

Hvor kommer asparges fra?

Asparges er oprindelig hjemmehørende ved kysterne og flodbredderne i Europa, Vestasien og Nordafrika. Den vokser også vildt i Danmark, fortrinsvis på Sydsjælland og Lolland-Falster samt langs Jyllands sydøstkyst.

Opskrifter med aspages

Dyrkning af asparges ligner ikke ret meget andet arbejde i haven, og det indledende arbejde kan være lidt besværligt. Men har du anlagt dit højbed med asparges korrekt, så behøver du som nævnt ikke at plante efter de næste 5 år.
Og så åbner der sig et skattekammer af lækre asparges-retter, som du kan blive ved med at lave indtil sankthans uden at blive ruineret af priserne på denne luksusgrøntsag: Høns i asparges, asparges-suppe, asparges med bacon - fortsæt selv listen.
9. april 2008 Lotte Bjarke
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

Sådan høster du bedst bærrene i haven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan gå galt.

Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet

Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring -...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.