Ann-Sofies nybegynderfejl i køkkenhaven

Køkkenhaven

Forårsvejret har for alvor sat gang i Ann-Sofies køkkenhave - radisserne, grønkålen, ærterne samt kruspersillen er allerede på vej op. Det er dog nødvendigt at hun får bugt med sine nybegynderfejl, inden det er for sent.

Foto: Ann-Sofie Ostenfeld

Status på køkkenhaven

Det er en fem ugers tid siden, at jeg sidst skrev om vores køkkenhave. Dengang såede jeg kruspersille, grønkål, radiser og gulerødder. Siden da har vi arbejdet løbende på køkkenhaven, og det vil jeg give jer et indblik i her. For små fire uger siden var vi en lørdag formiddag forbi Frederiksberg loppemarked. Her købte vi to krydderurt-planter - løvstikke og spansk kørvel - af en kvinde, der selv havde økologisk dyrket dem i sit drivhus i Vanløse. Dem plantede vi i køkkenhaven samme dag.

Læs også: 8 ting til terrassen

Små nybegynderfejl

For tre uger siden såede Rolf, med hjælp fra Johs, ærter, rødbeder og pastinakker. Samme dag lugede de to også ud i radiserne og grønkålen, som jeg i mit nybegynder-iver havde sået alt for tæt. Jeg havde simpelthen lagt alt for mange frø på et for lille stykke jord. Da jeg var overbevist om at halvdelen af frøene nok ikke blev til noget, lagde jeg dobbelt frø ned. Der tog jeg fejl.

Så da vi i bragende solskin Pinsesøndag var i haven igen, gjorde jeg meget ud af ikke at lægge flere frø på samme sted, da jeg sammen med Rolf såede flere ærter og gulerødder, samt grønne bønner.

Med denne såning blev vi færdige med køkkenhaven, som nu er helt fyldt ud med krydderurter og grøntsager. Nu handler det om at passe og pleje jorden til afgrøderne kommer op og kan høstes. Det betyder vanding på dage, hvor det ikke har regnet, og løbende lugning ud af ukrudt.  

Rosmarin, timiman, radiser, tomater...

En kort opsamling lyder på, at vi nu har plantet krydderurter; rosmarin, timian, laurbær, kruspersille, løvstikke og spansk kørvel.

Af grøntsager har vi plantet radiser, grønkål, tomater, gulerødder, ærter, rødbeder og pastinakker.

Læs også: Ann-Sofies "Projekt havemøbel"

Som du kan se på indlæggets billeder, så er radisser, grønkålen, ærterne og kruspersillen allerede på vej op. En anden vigtig ting udover vandingen og fjernelse af ukrudt er at lade være med at høste før tid. Det er faktisk den sværeste opgave, da vi næsten ikke kan vente med at invitere venner på havebesøg inklusiv vin, grill og salat lavet af egne grøntsager fra haven.

27. maj 2015
Mere om Køkkenhaven

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Køkkenhaven Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Køkkenhaven Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Køkkenhaven Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Køkkenhaven Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...