Skyggehave
Skyggehave Foto: iStock

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

To tommelfingerregler

Selvom solen nu står højt på himmelen, er der mange haveejere, der døjer med skygge i dele af haven, men heldigvis er det ikke en forhindring for, at anlægge en køkkenhave og få lækre grøntssager til at gro i denne del af haven.

En tommelfingerregel er; jo mørkere grøntsagen eller dens blade er, jo bedre gror den i skygge. En anden siger, at planter med den spiselige del over jorden, er mindre tolerante overfor solen, end de planter, hvor selve grøntsagen er under jord. Men hvilke planter er helt reelt gode at plante i en skyggefuld del af din have?

1. Gulerødder

Selvom guleroden foretrækker en smule sollys, kan den faktisk, ligesom kartoflen, klare sig godt næsten helt uden. Guleroden er den type af grøntsager der, hvis den udsættes for for meget sollys, udvikler en større top end selve grøntsagen. Så ønsker du større og saftigere gulerod, så placer dit bed i delvis skygge.

2. Asparges

Aspargesplanten foretrækker faktisk et koldere klima, så når skyggen falder over haven, er det helt ideelle betingelser for planten. Dog skal du være tålmodig, når du planter din asparges. Du skal nemlig ikke forvente et udbytte af planten de første par år.3. Broccoli

Ligesom med guleroden, så vokser broccolien alt for hurtigt, hvis den får for meget sol, og det ødelægger smagen. Når solen ikke står på din broccoli hele tiden, bliver hovederne tættere og får mere smag. Når du høster din broccoli, skær da kun hovedet af. Lader du resten af planten stå, får du nemlig fine små nye hoveder på stammen.

4. Radisser

Radissen elsker en fugtig og vitaminholdig jord, og kan faktisk ret godt lide, når solen ikke står lige på mange timer om dagen. Derfor er radissen oplagt, hvis du skal finde grøntsager, der trives i skyggen.

5. Spinat

Salat elsker generelt, når det er koldt. Og din spinat gror bedst, hvis du har den plantet enten om foråret eller om efteråret. Det bliver simpelthen for varmt for den, hvis temperaturen når sommervarmen. Hvis du plukker bladene udefra, kommer nye fine blade til og samtidig forhindrer du, at planten bliver for tæt.6. Blomkål

Blomkålen er en hård fætter, der tåler både lidt forårs- og nattefrost. Ligesom så mange af de øvrige grøntsager på denne liste, så risikerer man med blomkålen, at den løber i stok, hvis den får for meget sol og/eller for lidt vand. Når en plante løber i stok, betyder det at planten pludselig, på grund af stressende forhold, begynder at blomstre og bruger al sin energi på det, i stedet for dens egentlige formål; dyrkning.

7. Forårsløg

Selvom løg faktisk normalt har det rigtig godt i solen, er skyggen god, hvis du ønsker at høste dine forårsløg tidligt. Dette forhindrer at dine løgplanter bliver for store, og herved får du nogle små sprøde forårsløg.


8. Rabarber

Rabarberplanten er en taknemmelig en af slagsen, for selvom rabarberen elsker sol, og gerne masser af den, så trives den faktisk også fint, i haver hvor der er skygge. Bare sørg for, at jorden planten står i er vitaminrig. Kompost eller animalsk gødning er som for eksempel rigtig god vitaminkilde.

9. Rødbeder

Rødbeden er en ret taknemmelig plante, som kan dyrkes i næsten al slags jord. Også selvom der er skygge. Husk blot at vande, så jorden er fugtig. Læg gerne løbende jord op omkring knolden - det holder på fugtigheden omkring den. 

10. Rucola

Rucola spirer super godt i skygge - nogle sorter faktisk bedre i skygge end i solen. Ofte går planten i blomst, hvis den får for meget sol, hvilket gør, at udbyttet af planten er minimalt og høsten må vente en sæson eller to.

22. marts 2018
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...