Ligusterhæk, thuja, kirsebærlaurbær - hvad skal det være?
Ligusterhæk, thuja, kirsebærlaurbær - hvad skal det være? Foto: Colourbox

De 5 mest populære hække - vælg den bedste til dig

Hækplanter kan købes som små eller som et par meter høje planter, der med det samme danner en smuk grøn hæk hele vejen rundt om haven. Inden du køber, skal du tænke over, om hegnet skal være stedsegrønt eller løvfældende.

Af: Mariette Tiedemann, 15. maj 2015

Er du til bøgehæk, ligusterhæk, thuja eller...? 

1. Bøg (Fagus sylvatica): En hårdfør og tæt hæk, der egner sig som klippet hæk, og som med sit gulbrune efterårsløv forbliver tæt vinteren over. Hækken trives bedst i en næringsrig jord og vokser 30-50 cm om året.

2. Liguster (Ligustrum vulgare): En hårdfør, stedsegrøn hæk, som får små hvide duftende blomster i juni og juli. Om vinteren er hækken prydet med sorte bær. Hækken egner sig som klippet hæk og trives i alle jordbundsforhold. Den vokser mellem 30 og 60 cm om året.

3. Thuja (Thuja occidentalis): En hårdfør hæk, der egner sig til både klippede og uklippede hække. Den trives i stort set al slags jord og vokser cirka 15-20 cm om året.

4. Kirsebærlaurbær (Prunus laurocerasus): Denne stedsegrønne hæk lyser op i maj måned med sine hvide blomster. Den er hårdfør – dog kan den få alvorlige skader ved hård frost. Der findes flere sorter, der egner sig til henholdsvis klippede og uklippede hække. Den årlige vækst er på 25 til 30 cm.

5. Naur (Acer campestre): En meget hårdfør hæk – også over for frost – med gulgrønne blomster i løbet af maj. Den er egnet til klippet hæk og til alle typer jord og vokser mellem 30 og 50 cm om året.

Vælg den rigtige type hæk

Når du køber ny hæk, skal du være opmærksom på et par forskellige aspekter. Skal hækken være stedsegrøn eller løvfældende? Skal det være en hæk, der skal klippes eller en naturlig uklippet hæk, der blot skal beskæres let? Sidstnævnte består som regel af buske med bløde overhængende grene med blomster eller bær og kræver en del plads i bredden og er derfor som regel ikke sagen i skel, men snarere ud mod en vej.

Nogle hække kræver tålmodighed

Det tager normalt nogle år, før en nyplantet hæk er høj nok til, at du kan nyde haveprivatlivets fred. Du kan selvfølgelig vælge en hæksort, der har en kraftig vækst – som fx liguster. Den vokser ca. 20 cm det første år efter plantning og 40-50 cm året efter. Taks og buksbom er derimod eksempler på hække med en ret langsom vækst. En ny takshæk på 30 cm’s højde kan godt være 10 år om at blive 180 cm høj.

En færdighæk er også en mulighed

Hvis du ikke kan vente, så er det også muligt at få rigtig høje hækplanter og helt optimalt en færdighæk, der er klippet til både på siderne og i højden, og hvor de enkelte planter med det samme danner en fin og færdig hæk i fx 180 eller 220 cm’s højde.

Barrodede - i potte eller med klump

Hækplanter fås som barrodede planter, i potte eller med klump hos planteskolerne. Planter med klump er høje og er blevet passet og plejet gennem et par år før salg og er derfor også den dyreste løsning. Den mellemdyre løsning er hækplanter i potter, og så er der barrodede planter, hvor planterne er mindre hækplanter i 15 til 150 cm’s højde.

Barrodede planter skal hurtigt i jorden

Barrodede hækplanter, der købes i bundter, er de mest plantede og også den billigste løsning. Da planterne ikke har jord omkring rødderne, er det vigtigt, at de kommer i jorden hurtigst muligt efter køb, så rødderne ikke tørrer ud. De fleste barrodede hækplanter kan plantes fra sidst i oktober og til begyndelsen af maj. Potte- og klump-planterne kan derimod plantes hele året i frostfri jord.

Forberedende jordarbejde til ny hæk er vigtigt

Uanset, om dit valg af hæk er faldet på bøg eller taks, og om planterne er barrodede eller med klump, er det vigtigt, at du gør et ordentligt forberedende jordarbejde, før du planter. Du skal grave en rende, der er så dyb, at der er plads til planternes rødder, der hvor hækken skal være. Jorden skal løsnes godt i bunden, og du skal sikre dig, at der ikke ligger et lag af stabilgrus, hvilket der ofte gør ud mod en vej, eller andet, der danner et vandspærrende lag. Fjern også større sten i jorden.

Vand rigeligt i starten

Er din jord sandet eller fattig på næringsstoffer, bør du blande godt med kompost i jorden. De nyplantede hækplanter skal vandes rigeligt flere gange om ugen i det første stykke tid. Invester eventuelt i en siveslange. Og så er det ellers bare at vente på, at planterne skyder i vejret og i bredden og danner en smuk grøn hæk.

Priser på bøgehæk

Priserne på hækplanter varierer afhængigt af, hvilken hæksort du vælger. Når det gælder fx bøg til hække, vil en plante i barrodet udgave i 80-100 cm typisk koste mellem 12 og 15 kr. pr. plante. Samme højde plante i potte ligger på 50 til 75 kr., mens en plante med klump, der typisk vil være 180 cm høj, vil koste mellem 200 og 350 kr.

Jo flere planter, du køber til hækken, desto billigere bliver det, og jo større planterne er, jo færre skal der bruges pr. løbende meter. Er bøge-hækplanten kun 30 til 50 cm høj, skal du regne med 4 til 5 planter pr. meter, mens du kun skal bruge 2,5 plante pr. løbende meter, hvis hækplanterne er 180 cm høje.

15. maj 2015 Mariette Tiedemann
Mere om Hegn og hæk

Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige...

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.   

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe...

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelligartet, når det gælder udformning og materialer.

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.