Vaks ved havelågen

En låge af svunget smedejern eller stilrent stål holder længe, og du skal ikke røre en finger.

Af: Mette Møllevang, 28. marts 2007

Havelågens funktion

Bor du langs en befærdetvej, tæt på en skole, ved et busstoppested eller i et villakvarter, er en havelåge en god idé. Havelågen fortæller “hertil og ikke længere” og holder uvedkommende væk fra din have. Havelågen viser også gæsterne, hvor de skal gå ind. Så lågen eller porten er både en hjælpende hånd for dem, der skal ind, og en grænse for uvedkommende.

Havelågen er også en sikkerheds-foranstaltning, hvis I har børn, der midt i en god leg let kan glemme alt om farlige biler og styrte ud på vejen efter en bold.

Højkonjunkturen er nu nået helt ud til havelågen

Også her, lyder det fra producenter af låger, hegn og porte, vil vi gerne vise, at vi har penge og magt over det. Og rigtig mange husejere vælger derfor en individuel løsning i form af en havelåge eller port, der er designet præcis efter eget ønske. Når husets omgivelser forskønnes, må det gerne være på en måde, der ikke ligner naboens. 

Hvis lågen eller porten til indkørslen skal specialfremstilles, så tag et billede af hus og indgang, så leverandøren kan se, hvad den skal passe til. Og opgiv præcise mål, så højde og bredde passer.

Havelåge af træ

Du kan også gå en helt anden vej og vælge en havelåge af træ. Skal den stå ubehandlet, skal du vælge enten hårdt træ, der er imprægneret fra naturens hånd, eller trykimprægneret træ, der tåler at stå ude i regn og blæst.

De hårde træsorter som fx ipé og teak kan godt stå uden behandling. Imprægneret træ holder længere og ser flottere ud, hvis du giver det en gang træ bekyttelse eller maling. Men så skal behandlingen også gentages med et par års mellemrum.

Værd at overveje

Uanset om du bestiller en specialfremstillet låge eller vælger en standardudgave, er der overvejelser, du med fordel kan gøre dig.

Stilen: Skal den være funktionel eller romantisk? Rene linjer eller fuld af snirkler og krummelurer? Topmoderne design eller tidløst? Hvad passer til huset, og hvad passer til din smag? Skal det se hyggeligt ud, eller skal det se bestemt og adgang forbudt-agtigt ud, så du er sikker på, at du ikke bliver forstyrret.

Materialet: Skal det være støbejern, smedejern eller galvaniseret stål? Alle har lang holdbarhed. Og ofte går der 20 år, før du skal begynde at vedligeholde.

Farven: Skal det være en sprælsk rød- eller blålakeret smedejernslåge eller slet og ret en stringent og stilren sag i galvaniseret stål? Også her er det en god idé at tænke i vedligeholdelse. Vælger du en pulvermalet låge af jern eller stål, som er galvaniseret først og derefter malet, så holder malingen omkring 10 år. Pulvermaling er meget stærk. Når den begynder at krakelere, skal det lukkes med ny maling, ellers kommer den sølvfarvede galvanisering hurtigt til syne.

Det personlige præg: Her er det kun fantasien, der sætter grænser. I kan få indsat jeres eget monogram, en blomst, elefant eller noget helt fjerde i havelågen. I kan få husnummeret smedet ind i lågen eller porten. Eller hvad med familiens navne?

Generelt passer det enkle og stilrene uden de store dikkedarer bedst til parcelhuse og nybyggeri. Bor du i en ældre villa, i bindingsværk eller på en gammel, stor gård, kan du sagtens vælge en model med lidt flere buer, krummelurer og kupler.

Alternativ i plast

Et helt nyt materiale til bl.a. hegn og læskærme har netop set dagens lys. Det er plastmate rialet polyrattan, som tåler regn og lys og ikke kræ ver nogen vedligeholdelse. Snavs fra slud og bilos vaskes med en klud eller børste. Rammerne er fremstillet i galvaniseret stål, der ikke ruster. Og plasten er flettet omkring rammerne i stil med pileflet.

28. marts 2007 Mette Møllevang
Mere om Hegn og hæk

Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige...

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.   

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe...

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelligartet, når det gælder udformning og materialer.

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.