Vælger du at plante hæk om foråret, skal du sørge for at vande hyppigt.
Vælger du at plante hæk om foråret, skal du sørge for at vande hyppigt. Foto: Pixabay

Skal hækken beskæres eller udskiftes?

Hække har deres tid, og med årtiers mellemrum skal de have en overhaling. Du må vurdere, om hækken kan bevares med en kraftig tilbageskæring, eller om der skal etableres en helt ny...

 

Af: Katrine Bertelsen & Nanna Damborg-Aamand, 24. maj 2018

Kan plantes hele året

Hæk kan plantes hele året. Om efteråret er der som regel nedbør nok til, at hækken ikke skal vandes hele tiden. Vælger du at gøre det om foråret, skal du sørge for at vande hyppigt hen over sommeren og i tørre perioder.

Vær grundig, når du planter

Plantehullet skal forberedes grundigt. Jorden arbejdes godt igennem i en bredde af mindst 50 cm og en dybde på 35-40 cm. Er jorden meget leret, kan den lettes med grus og kompost. Sandjord kan beriges med lerjord og kompost. Vand plantehullet godt igen­nem, så er du klar.

Færdig hæk på en dag

Flere firmaer har lanceret en hæktype, der i princippet kan laves på en dag. Det er et forholdsvis nyt produkt, hvor hækken kan fås i en højde på 150 eller 180 cm. Planterne er flere år gamle, og er passet og plejet, så de er relativt tætte fra dag et.

Almindelige hækplanter

Sortimentet omfatter, ud over almindelige hækplanter som liguster og avnbøg, også småbladet lind, bærmispel, japansk lærk og mange flere. Så der er noget for enhver smag. En ny hæk klippes let, en 3-5 cm på toppen og trimmes lidt på siderne. De følgende år passes hækken på almindelig vis.

Vokser op ad metalgitter

Der findes også en anden type færdighæk, hvor hækplanterne gror op ad et metalgitter udspændt mellem stolper. Det giver hækken stabilitet, og udvider sortimentet af planter, der kan bruges som hæk, som fx vedbend. Den slags hæk kan også fås som flytbar hæk, hvor planterne sættes i en kumme. Den er velegnet som afskærmning af fx skraldespanden eller som rumdeler i haven. Ud over vedbend kan kummen også beplantes med ildtorn, bøg eller avnbøg.

Små barrodede planter er billigere

Er pengepungen eller temperamentet ikke til færdighæk, kan hækken også etableres på gammeldags manér, ved at købe små barrodede planter og have tålmodighed til at vente på, den bliver stor og dækkende.

Planter til hækken

Liguster og bøg er gode, sunde hækplanter. Også thuja, lærk og taks er meget velegnede, men er forholdsvis lang tid om at nå den endelige højde, til gengæld er de nemme at passe. Mange ældre hække har det med at blive nøgne i bunden, og blive alt for høje og brede. Så skal der en mere omfattende beskæring til. Ved beskæring fjerner man den ældre vækst, for at få en frisk tæt hæk.

Udtørrer let uden jord

Hækplanter sælges oftest som barrodede planter. Det er billigere end at købe dem med jordklump eller i potter. En plante uden jord er meget udsat for udtørring, og det går hurtigt, hvis de skal ligge længe. Opbevar dem køligt og i skygge til hullet er klar.

Hvornår skal hækken beskæres

Kraftig beskæring af hækken skal ske på bestemte årstider. Se skemaet, og planlæg beskæringen derefter. Husk, at hækken også kan lide et skud gødning i ny og næ. Giv den lidt god kompost og gødning om foråret.


   

Hæktype

Måned

 

Tips

Bøg

feb.- marts

 

Beskær i to omgange. Første år skæres toppen og én side. Den anden side skæres året efter.

Liguster

jan.- feb.

 

Hækken kan skæres ned, så der er ca. 10 cm tilbage. Skær en side om året.

Buksbom

maj- aug.

 

Klip den ikke længere ned end til ca. 1 meters højde. Buksbom tåler ret hård beskæring.

Taks

april-maj

 

Taks kan klippes i facon og hårdt tilbage. Taks skyder fra "hvilende knopper".

Lærk

dec.- feb.

 

Lærk har en god evne til at danne nye skud på gamle grene. Lærk beskæres som bøg.

Thuja

juli

 

Thujahække må ikke skæres for langt tilbage. Der skal stadig være grønt tilbage på grenen.


Husk naboen

Glem ikke at tage naboen med på råd, hvis det er den fælles hæk, der enten skal udskiftes eller beskæres.

24. maj 2018 Katrine Bertelsen & Nanna Damborg-Aamand
Mere om Hegn og hæk

Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige...

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.   

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe...

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelligartet, når det gælder udformning og materialer.

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.