Foto: Nordsjællands Akustik og iStockphoto

Sæt et støjhegn op

Et støjhegn dæmper trafikstøjen væsentligt - men kun hvis det er lavet korrekt.

Af: Lise Mortensen Høy, 10. marts 2009
Forestil dig, at kunne drikke kaffe ude på terrassen i ro og mag, selvom bilerne drøner forbi lige uden for din have. Det er en lettelse, som kan blive din, hvis du bygger et støjhegn. Men inden du kaster dig ud i et dyrt hegns-projekt, er det vigtigt at være sikker på, at du griber det rigtigt an.

Hegnet skal være tæt

Helt grundlæggende bør en støjskærm være totalt tæt – der må altså ikke være sprækker i hegnet, og det skal gå helt ned til jorden. Hvis støv eller røg kan slippe igennem et hegn, kan lyden også!
Derfor er det også vigtigt, at hegnet er af så god kvalitet, at slid og vejrlig ikke forårsager sprækker og huller.
For at yde en effektiv støjdæmpning, skal hegnet veje mindst 10 kg/m2. Det behøver ikke at være et kompliceret bygningsværk. Et plankeværk af 25 mm brædder “én på to” vejer omkring 17 kg/m2 og er en velfungerende og forholdsvis billig støjdæmper.

Skærme kan også bygges af plader af fibercement, metal, krydsfiner, mursten, beton, mineraluld, glas og meget andet – ligesom der findes mange præfabrikerede støjskærme, der både er velfungerende og flotte.

Hvor skal hegnet stå

Virkningen af støjskærmen er helt afhængig af, hvor den står i forhold til støjkilden, hvor lang den er, og hvor høj den er. Regn med, at hegnet udelukkende skærmer mod bilstøjen fra den del af vejen, du ikke kan se – det gælder både for højden og længden af hegnet. Kan du se bilerne over hegnet eller i siderne af hegnet, kan du også høre dem!

Derfor er det i mange tilfælde en god idé at alliere sig med naboerne, når støjhegnet skal bygges, da en effektiv støjbarriere ofte vil kræve, at den går ud over "egen grund". Når du skal placere støjskærmen, er princippet, at den skærmer mest effektivt, hvis den placeres tæt på støjkilden eller tæt på modtageren. Hvis du vil kunne være i hele haven, er den bedste løsning at sætte støjskærmen op som hegn tæt på vejen. En anden løsning er at hegne terrassen ind.

Den lyd, der rammer et støjhegn, vil både gå gennem hegnet, absorberes i hegnet og reflekteres tilbage, hvor lyden kom fra. Hvis du sætter hegnet op omkring din terrasse, kan du selv have glæde af at vælge et absorberende støjhegn, så undgår du, at hegnet “fanger støj” og sender den ind på terrassen.

Støjhegn

Et korrekt udført støjhegn i en have kan ofte dæmpe støjen med 8-10dB. Det vil de fleste mennesker vurdere som en halvering af støjen.

Kend din støj

Ved hurtigkørende jævn trafik frembringes lyden mest af lavtsiddende støjkilder: dæk mod asfalt, hjul mod skinner – her kan støjskærmen være lavere. På steder med accelererende eller langsom trafik skal støjskærmen være højere.
10. marts 2009 Lise Mortensen Høy
Mere om Hegn og hæk

Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige...

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.   

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe...

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelligartet, når det gælder udformning og materialer.

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.