Havelågen hænger eller er løs - hvad gør du?
Havelågen hænger eller er løs - hvad gør du?

Sådan reparerer du den løse havelåge

Næsten alle havelåger begynder at hænge på et tidspunkt, men du kan selv bringe lågen tilbage i vatter. Her er en guide til, hvordan du går havelågens beslag og hængsler igennem, hvis de er rustne, hænger for lavt eller for skævt. Find også løsningen på løse stolper.

Af: Birgitte Svennevig, 15. juni 2017

Havelågens løse stolpe skal graves op

Havelågens to stolper står typisk direkte i jorden, og det er næsten altid en udmærket løsning. Det er ret enkelt at gøre stolpen fast, og det er nemt at skifte den ud, når den rådner efter nogle år i jorden. Men hvis stolpen er løs, skal den op. Sørg for, at hullet er så stort, at du kan stampe jorden fast hele vejen rundt om stolpen, når du sætter den ned i hullet igen.

Havelåger i sandet jord

Hvis jorden er løs eller sandet, så stolperne ikke kan stå fast, kan du forstærke stolpen med et par tværgående klamper to steder. 
   
Hvis du vil give dine havelågestolper den helt store luksusbehandling, kan du forbinde dem under jorden: Sæt et bræt på begge sider af stolperne 10 cm under jorden.

Hvis skruerne i hængslet er løse eller rustne

Skru dem fast igen, eller skift til en større skrue, der kan få bedre fat. Hvis hængselsskruerne er rustne, og der er råd omkring skruehullerne: Bor skruehullerne ud, og lim en dyvel eller en træprop i. Når limen er tør, kan du bore for til nye skruehuller og skrue hængslet op igen.

Hvis hængslerne sid­der i mursten og har revet sig løs

Overvej, om du kan få en større skrue til at binde. Hvis ikke skal du kradse hullet rent for puds og støv og spartle det ud med en forankringsmasse, inden du sætter et nyt gevindjern i og lader det hærde.
   
Afhængig af temperaturen kan det tage alt fra 25 minutter til seks timer, hvorefter lågen kan hænges op igen. 
  
Læs også: hvornår skal hækken klippes?
Havelågen hænger ikke længere.  
Så hænger havelågen ikke længere...  

Hvis havelågen hænger for lavt eller skævt

Tag lågen af hængslet, og læg skiver på hængslerne, indtil lågen igen kan hænge lige. Lige mange skiver på hængslerne vil løfte hele lågen op, mens du skal prøve dig frem med et varierende antal skiver for at rette en skævthængende låge op.

Hvis hængslerne er skæve

Metalhængsler kan blive skæve med tiden. Medmindre de er rustet igennem, kan du rette dem op med en såkaldt hængselbukker eller hængselvrider, der kan fås i byggemarkedet for en beskeden sum. Hvis du ikke har en hængselbukker, kan du bruge en tang, men pas på ikke at komme til at ødelægge havelågens stolpe.  
15. juni 2017 Birgitte Svennevig
Mere om Hegn og hæk

Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige...

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.   

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe...

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelligartet, når det gælder udformning og materialer.

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.