Sådan reparerer du den løse havelåge

Hegn og hæk

Næsten alle havelåger begynder at hænge på et tidspunkt, men du kan selv bringe lågen tilbage i vatter. Her er en guide til, hvordan du går havelågens beslag og hængsler igennem, hvis de er rustne, hænger for lavt eller for skævt. Find også løsningen på løse stolper.

Havelågen hænger eller er løs - hvad gør du?
Havelågen hænger eller er løs - hvad gør du?

Havelågens løse stolpe skal graves op

Havelågens to stolper står typisk direkte i jorden, og det er næsten altid en udmærket løsning. Det er ret enkelt at gøre stolpen fast, og det er nemt at skifte den ud, når den rådner efter nogle år i jorden. Men hvis stolpen er løs, skal den op. Sørg for, at hullet er så stort, at du kan stampe jorden fast hele vejen rundt om stolpen, når du sætter den ned i hullet igen.

Havelåger i sandet jord

Hvis jorden er løs eller sandet, så stolperne ikke kan stå fast, kan du forstærke stolpen med et par tværgående klamper to steder. 
   
Hvis du vil give dine havelågestolper den helt store luksusbehandling, kan du forbinde dem under jorden: Sæt et bræt på begge sider af stolperne 10 cm under jorden.

Hvis skruerne i hængslet er løse eller rustne

Skru dem fast igen, eller skift til en større skrue, der kan få bedre fat. Hvis hængselsskruerne er rustne, og der er råd omkring skruehullerne: Bor skruehullerne ud, og lim en dyvel eller en træprop i. Når limen er tør, kan du bore for til nye skruehuller og skrue hængslet op igen.

Hvis hængslerne sid­der i mursten og har revet sig løs

Overvej, om du kan få en større skrue til at binde. Hvis ikke skal du kradse hullet rent for puds og støv og spartle det ud med en forankringsmasse, inden du sætter et nyt gevindjern i og lader det hærde.
   
Afhængig af temperaturen kan det tage alt fra 25 minutter til seks timer, hvorefter lågen kan hænges op igen. 
  
Læs også: hvornår skal hækken klippes?
Havelågen hænger ikke længere.  
Så hænger havelågen ikke længere...  

Hvis havelågen hænger for lavt eller skævt

Tag lågen af hængslet, og læg skiver på hængslerne, indtil lågen igen kan hænge lige. Lige mange skiver på hængslerne vil løfte hele lågen op, mens du skal prøve dig frem med et varierende antal skiver for at rette en skævthængende låge op.

Hvis hængslerne er skæve

Metalhængsler kan blive skæve med tiden. Medmindre de er rustet igennem, kan du rette dem op med en såkaldt hængselbukker eller hængselvrider, der kan fås i byggemarkedet for en beskeden sum. Hvis du ikke har en hængselbukker, kan du bruge en tang, men pas på ikke at komme til at ødelægge havelågens stolpe.  
15. juni 2017
Mere om Hegn og hæk

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Hegn og hæk Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten. 

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Hegn og hæk Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Hegn og hæk Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Hegn og hæk Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposithegn, Skagen stakit, klinke-hegn og retro-hegn.

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Hegn og hæk Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Plant en ny hæk nemt og billigt

Hegn og hæk Her er alle de plantetips, du behøver, for at få en smuk og ensartet hæk: plantetidspunkt, vanding og plantemåde. Se også 6 bud på velegnede...

De 10 bedste klatreplanter til pergolaen og den overdækkede terrass...

Hegn og hæk Lykken er at spadsere under et tag af blomster gennem en pergola eller at sidde under klatreplanter i fuld flor på terrassen. Her er 10 fascinerende bud på slyngplanter og klatreplanter, som kan gøre den drøm til virkelighed.  

Vinterstiklinger til nye buske

Hegn og hæk Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

Hegn og hæk En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

Hegn og hæk En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.   

Gode grunde til at vente med hækklipning

Hegn og hæk Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe...

Mere om hegnsloven

Hegn og hæk Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og hæk Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelligartet, når det gælder udformning og materialer.

Skal hækken beskæres eller udskiftes?

Hegn og hæk Hække har deres tid, og med årtiers mellemrum skal de have en overhaling. Du må vurdere, om hækken kan bevares med en kraftig tilbageskæring...

Hyggelige havehegn

Hegn og hæk Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.