Foto: GettyImages

Sådan planter du en romantisk hæk af roser

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner roser sig fortrinligt til hække. Der findes endda typer og sorter i alle højder fra de helt lave på omkring 1⁄2 m til høje på 11⁄2-2 m.

Af: Ulla Sørensen & Nanna Damborg-Aamand, 19. april 2019

Valget er vigtigt

En rosenhæk skal betragtes og behandles som enhver anden fritvoksende hæk. Det betyder, at den fylder en del i bredden. Der skal være plads til, at de enkelte planter kan udvikle sig frit til begge sider. 

Kraftige roser

Til en rosenhæk bør du altså vælge en type roser, som har en naturlig buskform, og som har blade ned til jorden. Vælg kraftige buketroser (dem med mange blomster på hver stilk) eller busk-roser med behersket vækst.

Ensartet kvalitet

Det er også vigtigt at vælge planter af en ensartet høj kvalitet, så der ikke bliver svage huller i hækken. En kvalitetsrose skal være veludviklet med kraftig rod med trævlerødder og kraftige grene på ca. 30 cm.

Høje: 100-150 cm

Plant omhyggeligt

Jorden skal være godt gennemarbejdet, så rødderne får de bedste betingelser. Den skal være renset for flerårigt rod-ukrudt. Når roserne først er vokset til, er det en bloddryppende affære at luge under dem.

Når du skal plante

Når roserne skal plantes, graves en rende i ca. 30 cm’s dybde, og jorden i bunden vandes og løsnes omhyggeligt. Plant så dybt, at der kommer 5 cm jord over det sted, hvorfra grenene udgår (okulationsstedet). Fyld renden halvt op med jord, træd til og fyld op med vand. Når vandet er sunket, fyldes resten af jorden på.

Roser holder af vand

Den bedste plantetid er fra oktober til december eller i april-maj. Roser i potter kan dog plantes året rundt, undtagen i frost. Roser holder af vand. Navnlig den første vækstsæson og i tørre perioder skal du vande grundigt. Giv 20-40 l pr. m2. Vand på jorden under roserne – ikke på bladene. En grundgødskning i april er i reglen tilstrækkeligt næringstilskud, hvis roserne er plantet i god muldjord. Brug evt. en speciel rosengødning.

Lave: 30-80 cm
Beskæringen er enkel

En rosenhæk kræver langt fra den samme omhyggelige beskæring som de storblomstrede roser. Det er generelt tilstrækkeligt blot at fjerne døde og beskadigede grene samt de vildskud, der måtte komme fra roden under det sted, hvor rod og top mødes. Se på den enkelte plantes form og klip de grene væk, som ikke udgår fra rosens midte. Undgå krydsende grene. Meget lange grene skæres tilbage, så hækken får en harmonisk facon.

Fjern visne blomster

Blomstringstiden igennem skal hækken jævnligt pudses efter for visne blomster, så det smukke indtryk bevares, og planterne ikke bruger kræfter på at udvikle hyben, men i stedet danner nye blomster. Småblomstrede roser, fx “The Fairy”, bliver igen pyntelig, hvis den fejes over med en kost eller en blød løvrive.

Kraftig beskæring hvert fjerde år

Med ca. 4 års mellemrum har rosenhækken godt af en kraftigere beskæring, så planterne forynges. Tynd planterne ud ved at fjerne 1⁄3 af de gamle grene.

Vælg bare rødder

Barrodsroser har den fordel, at de har mere rod med end pottede roser. Planterne kommer hurtigere i gang og bliver kraftigere. Det er dog en forudsætning, at plantningen sker i efteråret, og at planterne ikke har været ude af jorden i ret lang tid.
19. april 2019 Ulla Sørensen & Nanna Damborg-Aamand
Mere om Hegn og hæk

Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige...

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.   

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe...

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelligartet, når det gælder udformning og materialer.

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.