Bærrene på laurbærkirsebær indeholder blåsyre
Bærrene på laurbærkirsebær indeholder blåsyre Foto: Getty Images

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige bær. Disse bær skal du være særligt opmærksom på.

Af: Jeppe Nybye, 19. august 2020

For et lille barn kan det være nemt at tro, at haven er et tag-selv-bord, når sensommeren rammer landet. På buske og træer hænger bær og frugter på hver en gren, og den lette sult kan nemt klares med et par brombær eller røde hindbær.

I din sensommer-have kan der imidlertid også gemme sig et par grumme overraskelser, hvis dit barn ikke passer godt på. Nu er det nemlig også sæson for flere giftige bær.

Laurbærkirsebær indeholder blåsyre

De sorte og røde bær på den stedsegrønne hæk, laurbærkirsebær, skal ungerne passe på. Frøene inde i frugterne indeholder blåsyre - en giftig substans, som for eksempel er blevet brugt til insekt- og rottegift, men også i forbindelse med eksekvering af dødsstraf til mennesker

Det er imidlertid ikke kun laurbærkirsebærets frugter, man skal passe på. Også bladene indeholder blåsyre. Blåsyren betyder heldigvis også, at bærene skulle smage forfærdeligt, hvilket mindsker risikoen for, at dit barn vil spise mere end én. Det er formentlig også derfor, at kun meget få ifølge Giftinformationen ender på hospitalet efter at være blevet forgiftet af laurbærkirsebær.


Bærrene på dansk ingefær kan give væskende sår. 

Dansk ingefær er ikke til madlavning

I mange haver gror planten dansk ingefær, hvis bær man ifølge Giftinformationen også skal passe på. Stænglen er tæt besat med skinnende røde bær, der kan virke tillokkende på et lille barn. Bæret er imidlertid fyldt med giftstoffet aroin, som kan gøre barnet meget utilpas. Først får barnet en brændende fornemmelse i munden, som kan udvikle sig til smertende og væskende sår i mundhulen. Af samme grund har børnene meget sjældent lyst til at spise mere, og kun meget få ender derfor på hospitalet med en decideret forgiftning.


Kraftig diarré kan blive resultatet ved at spise pebertræets bær.

Pebertræet giver diarré

På den lave havebusk pebertræ sidder de giftige bær også i rækker på grenene. Bærenes farver ændrer sig fra grøn til rød ved modning. Smagen er skarp, og man får straks en brændende fornemmelse i mundslimhinden og læberne ved indtagelse. Efterfølgende kan man være uheldig at få en betændelsestilstand i maven og tarmen, som fører til kraftig diarré og opkast. Behandlingen er ifølge Giftinformationen mundskylning og masser af mælk at drikke. Hvis mere end ét bær er blevet spist, bør barnet få et antidiarré-middel.

19. august 2020 Jeppe Nybye
Mere om Hegn og hæk

Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolperne, og det er virkelig spildt arbejde, hvis stolperne rokker eller rådner efter nogle få år.

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe hækken.

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelliga...

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsninger, der understreger din haves stil. Brug de indkøbte hegn på nye måder og klæd dem på med masser af planter.

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.